Vláda oligarchů je vláda těch, kdo by v rovné soutěži neuspěli

11. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Víte, jak se pozná oligarcha a proč tak moc škodí? Oligarcha ve skutečnosti neumí moc dobře podnikat nebo řídit, ve volné soutěži prohraje s těmi, kteří jsou lepší. Jeho cesta k "úspěchu" je taková, že si pro sebe vyláme jiná pravidla hry a vítězí tak nerovně. Korumpuje, aby získal veřejnou zakázku, korumpuje, aby prosadil zákon který dá jeho firmám výhodu, likviduje svoje konkurenty ne tím že je podnikatelsky lepší, ale že je zkriminalizuje.

Tam, kde oligarcha nevládne, toto dělá prostřednictvím jiných. To je ale riskantní, protože "ti jiní" se mohou občas ve volbách vyměnit a může se mu stát, že ho za to někdo zavře. Proto je pro něj ideální cestou stát se sám "tím jiným", tím kdo je u moci, protože sám sebe nezavře.

Země s vládou oligarchů vždy strádá - dobrým příkladem je Rusko nebo Ukrajina. Rusko s gigantickými přírodními zdroji by mohlo být jednou z nejúspěšnějších zemí světa. Ale není a nebude, dokud mu bude vládnout oligarchie. Nepřipustí rovnou soutěž, ze které by profitovali všichni, vlastně ani nepřipustí růst talentů, schopných a špičkových lidí, kteří by mohli ohrozit vládnoucí oligarchii. Ta mezitím postupně degeneruje a řídí zemi (i svá podnikatelská impéria) stále hůře - k tomu vždycky dochází, když nemáte konkurenta, když nejste pod tlakem.

Strádá Česká republika? Na první pohled ani ne, protože "plnou" oligarchii u nás stále ještě nemáme, těžíme z dobré geografie (německý trh za rohem), ze slušných dovedností našich lidí. Ale věc nestojí tak, že se "nemáme zle", ale že bychom na tom mohli být mnohem hůře. Ty nejlepší země na západ a na sever od nás nám dnes spíše utíkají, než abychom se k nim blížili...

Oligarchie má tendenci se zvrhávat v diktaturu, protože oligarcha si potřebuje svou moc upevňovat. Postupně utahuje šrouby, mocensky si podmanuje další a další oblasti státu, vytváří atmosféru strachu a autocenzury. K "jemné" kriminalizaci přidává tvrdou, konkurenta zavře do vězení či mu přímo firmu, na kterou má zálusk pod nějakou záminkou zabaví, a politické konkurenty se nakonec nebojí likvidovat i fyzicky.

Ze země pod oligachou utíkají ti schopní, což je příklad Ruska, Běloruska a dnes i Maďarska, o dalších balkánských státech ani nemluvě. Dají své schopnosti ve prospěch jiných zemí.

Není nám zle, ale mohlo by se nám dařit mnohem lépe. Zbavme se oligarchy a půjde to.

Pozn. Boba Kartouse: Autor publikoval text před volbami s přímým odkazem k Andreji Babišovi. Text nicméně neztrácí na hodnotě po volbách, ba naopak. Babiš je oligarchou s transparentním přiznáním zájmů v politice. Je vysoce důležité, aby se podařilo odstavit od vlivu na veřejný zájem ty oligarchické skupiny, které transparentně do politiky nevstupují a které se z podstaty věci snaží ovlivňovat důležité společenské otázky z pozadí.

2
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2021