"Globální Británie"

4. 12. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
  • Viděli jste někdy zablešená sovětská kasárna v NDR s močí páchnoucími slamníky na vytahaných drátěnkách? Jako dítě jsem v nich přespával, takže současný britský trend mě příliš nepřekvapuje. 

Heledd Kendricková, která má za manžela britského vojáka, zveřejnila krátký videozáznam bytu, který jim byl právě přidělen. Ve zjevně vybydleném prostoru chybělo topení, teplá voda i místo, kde by se dalo něco uvařit. I takto může vypadat ubytování rodiny britského vojáka v roce 2021.


Někdo by mohl namítnout, že přece snad nejde až o takovou tragédii, když přece alespoň každý tank Challenger 2 tradičně obsahuje britskou mobilní verzi samovaru, v níž si osádka může operativně připravit teplý čaj.

Bohužel britské armádě už po mnoha letech škrtů zbylo jen 175 těchto tanků - a soudě podle posledních oznámení se kvůli odstrašování Kremlu od agrese v Evropě všechny brzy vrátí na základny v Německu. Tak alespoň rozumím tvrzení, že tam mají údajně být rozmístěny "stovky" obrněných vozidel britské armády...

Protože samotný německý Bundeswehr má momentálně operačních 107 tanků Leopard 2, pokud Britové skutečně odešlou vše co mají, dosáhnou nad Němci na jejich vlastním území dočasné, leč výrazné početní převahy. Na to bude Boris Johnson jistě nesmírně pyšný, protože od konce 2. světové války se nepochybně nic takového nestalo.

Připomeňme, že ruské pozemní ozbrojené síly mají aktuálně v operačním stavu 370 nových tanků T-90 různých verzí, přes 450 ks různých modernizovaných verzí typu T-80 a 2 030 ks modernizovaných T-72. V záložních skladech se stále nachází přes 10 000 různých starších strojů, navzdory poměrně masivním dodávkám zastaralých tanků do Sýrie v posledních letech. Tradiční ruský atricionistický přístup, neboli "nas mnogo", samozřejmě v hypotetickém konfliktu nahrává opotřebení méně početných sil protivníka, který nemá prakticky žádné zálohy, i když na začátku procesu protivník používá kvalitnější vybavení.

Na případnou námitku, že přece i oblíbený hrdina Borise Johnsona Winston Churchill se musel obejít ve válečném bunkru bez splachovací toalety a vystačil si s pouhým nočníkem si dovolím opáčit, že si opravdu nejsem jist, nakolik takové vybavení inspirovalo potomka vévody z Marlborough k lepšímu vedení války.

Také šlo o dobu, kdy Britové kvůli nedostatku železa a oceli rozebírali ploty a mříže u krbů a kdy si Churchill ke slavnému mobilizujícímu projevu "budeme s nimi bojovat na plážích" stranou brblal "a budeme je mlátit lahvemi od sodovky, protože nemáme střelný prach". Co bude v případě bezpečnostní krize v Evropě říkat a jak se případně osobně uskromní rozmazlený fracek a někdejší příslušník zlaté mládeže BoJo "is anybody's guess".

Každopádně nepochybuji, že naprosto zbytečně a uměle vyrobená brexitová ekonomická krize, která teď devastuje Albion souběžně s koronavirovou pandemií a rozbíhající se epochální bezpečnostní krizí v Evropě, nesmírně přispívá k mezinárodní prestiži "globální Británie"...

2
Vytisknout
8964

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021