Peníze zůstávají

7. 12. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 2 minuty
 

Od září 2018 byla v Česku zavedena nová sleva na cestování vlaky a autobusy. Dodnes se poskytuje dětem od 6 do 18 let, dál studentům do 26 let a důchodcům od 65 let, všem celoročně. Děti pod 6 let nadále zdarma. Další možnosti nabízejí cestujícím chytří dopravci.

Vláda Andreje Babiše si při zavádění slevy dala pozor na předchozí slovenské řešení. Tam byla už od 17. listopadu 2014 doprava zvýhodněna některým lidem, jako později u nás. Jenže jejich rozhodnutí nebylo dobře uvážené – nedali slevu, nýbrž přepravu zcela zdarma. Slovenská doprava zažila velký nápor. Bylo nutné přidávat vagony k vlakům, ale i tak se kvalita cestování v přeplněných vlacích zhoršila.

 

Česká vláda určila populistickou slevu 75 %. Následně doprava fungovala bez potíží. Po prvním roce stál řešil vychytralost společnosti, která prodávala jízdenky za neuvěřitelně nadsazené ceny, kdežto cestujícímu se slevou byla výhoda přesto zajištěna. Stát zasáhl a další toto pokračování nehorázného dojení státních financí zastavil. Omezil horní hranici přispívání dopravním společnostem. Přesto zůstává otázka, zda všemožné přístupy dopravců jsou zcela ošetřeny.

Erární doplatky činily vždy několik miliard korun za rok. Přičemž loni se zmenšily, kvůli koronaviru se cestovalo méně. Na Slovensku tehdy zvýhodnění studentů dočasně omezili, vzhledem k zavření škol.

Smysl tohoto článku? České řešení k podpoře dvou skupin lidí s menšími příjmy sleduji jako promyšlené - ohledně hospodaření českého státu. Zvolený postup je lepší, než kdyby tytéž peníze šly na zvýšení stipendií a důchodů. Starší lidé posoudili levnější dopravu vlakem oproti vlastnímu autu, především pro dlouhou cestu.

Finanční doplatek obdržely polostátní České dráhy, a také soukromé železniční a autobusové podniky – ve velké většině tuzemské. Přínos pomohl investicím do dopravní techniky nebo i do lidí, zaměstnanců.

Poměr průměrného platu vůči starobnímu důchodu je u nás větší než v západních státech. Pak alespoň tohle bezhotovostní zvýhodnění je prospěšné. Naproti tomu - dát zmíněné peníze rovnou na účty studentů a důchodců by vedlo k nákupu zboží nejen domácí, ale i zahraniční výroby. Kdežto takto stát finančně pomáhá nízkopříjmovým skupinám, a koloběh peněz přitom zůstává v Česku.

1
Vytisknout
5579

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2021