Jak je tomu se Zemanem?

7. 12. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
(proti proudu č. 2).

Proti defilé budoucích ministryň a ministrů u prezidenta vůbec nic nemám. Ano, Miloše Zemana považuji za zemského škůdce. Ano, choreografie je naprosto bizarní a směšná. Ano, tohle se dalo sfouknout za dva dny, kdybychom měli funkční osobu v čele státu. Ano, Zeman si své poslední velké role užívá a ještě to využije pro další svoje nepěkné tahy.

Ale:

1) I když dnes vidíme velmi starého, nemocného (a zlého) člověka, pořád se jedná o osobu, která byla dlouhé roky premiérem země, předsedou Sněmovny, šéfem nejsilnější strany, je sedm let prezidentem. Rozumí politice jako málokdo, zná personálie i problematiku; má zkrátka nárok s kandidáty do vlády hovořit.

 

2) Těch deset dní zdržení není nijak zásadních. Tato vláda tu bude (předpokládám) 1460 dní, dva týdny nic neznamenají, je lepší připravit věci řádně, ať si o některých procedurách myslíme co chceme. Ano, je Covid a bude z toho rozpočtové provizorium (které se do dvou měsíců dá spravit, když sebou mrsknou).

3) Vizuální dojem (akvárium) by neměl zastírat podstatu. Kukaň jim zřejmě nebrání spolu hovořit; kdyby seděli normálně spolu u stolu, bylo by to věcně lepší? Myslím že je to jedno.

4) Je to celé nedůležité. Soustřeďme se na plány vlády a jednotlivých ministrů. Na to, jak chtějí řešit velké věci. Jak chtějí postupovat ve věci covidu a vakcinace. Jestli mají vůbec nějaké představy o penzijní reformě (ve kterém šuplíku se momentálně nachází slušně připravený plán týmu prof. Nerudové?). Jestli chtějí ke Green Dealu (v jeho široké podobě) přistoupit proaktivně a férově, nebo ho odpinkávat tak jak to půjde s tím, že to za nás stejně jako vždy vyřeší Němci. Jestli máme plán na to, se popasovat s bolavým problémem periferních regionů země - nebo to aspoň zkusit. Jestli chceme a umíme rozpočtový deficit zkrotit, nebo ho necháme žít vlastním životem (obávám se že b) je realita. Jestli víme jak posunout zemi od výrobní ke znalostní ekonomice. To jsou důležité věci, ne hrátky Zemana. Slova jsou důležitá, ne obrázky.

5) To co je psáno výše platí s jedinou výhradou: pokud toto Zeman (či gauneři za nim) nevymyslel jen jako předehru k tomu, že vládu ve skutečnosti jmenovat nechce a nikdy nechtěl, chce ji nebo některé její účastníky a koaliční strany ponižovat jen kvůli ponižování, nástup vlády nekonečně odkládat, držet Babiše u moci další měsíce a podobně. V tom případě beru zpět a omlouvám se za tento post 😀.

2
Vytisknout
7492

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2021