Putin údajně zuří, že se mu s invazí na Ukrajinu nevede

26. 2. 2022

čas čtení 11 minut
- Skupina Anonymous hackersky ovládla ruské televizní stanice, které nyní proti své vůli vysílají pravdu o tom, co se děje během  - ruskou vládou  utajované - války na Ukrajině:


- Ukrajinský premiér Denys Šmyhal obvinil Rusko z válečných zločinů a útoků na civilní cíle a prohlásil, že Moskva bude čelit "vojenskému tribunálu".

Na sobotní tiskové konferenci Šmyhal uvedl, že Rusko ostřelovalo mateřské školy, obytné bloky a "autobusy s dětmi".

Za tyto zločiny se ruské velení jistě dočká vojenského tribunálu. Za zabíjení ukrajinských dětí bude nepřítel jistě potrestán. Ukrajina jim to neodpustí," řekl Šmyhal.

- Západní spojenci schválili vyloučení některých ruských bank ze systému Swift.  USA, Kanada a klíčové evropské země včetně Německa se dohodly na vyřazení "vybraných ruských bank" z platebního systému Swift, oznámily tyto země v sobotu.

"Vzhledem k tomu, že ruské jednotky  rozpoutaly útok na Kyjev a další ukrajinská města, jsme odhodláni pokračovat v uvalování nákladů na Rusko, které ho budou dále izolovat od mezinárodního finančního systému a našich ekonomik. Tato opatření zavedeme v nejbližších dnech," uvádí se v prohlášení vedoucích představitelů Evropské komise, Francie, Německa, Itálie, Spojeného království, Kanady a USA.

Swift je hlavní světová síť pro mezinárodní platby. Několik zemí již vyjádřilo podporu vyloučení Ruska z této platformy a Německo, které se dříve stavělo proti tomuto opatření, ho dnes podpořilo.

V sobotním společném prohlášení se tento krok stal oficiálním, ačkoli bylo uvedeno jen málo podrobností o tom, kdy k odstranění Swiftu dojde a které ruské banky budou terčem tohoto opatření.

"Zavazujeme se zajistit, aby vybrané ruské banky byly odstraněny ze systému transferu peněz SWIFT. Tím bude zajištěno, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému a bude poškozena jejich schopnost působit v celosvětovém měřítku," uvedly země.

"Zadruhé se zavazujeme zavést omezující opatření, která zabrání ruské centrální bance využívat své mezinárodní rezervy způsobem, který by oslabil dopad našich sankcí."

Země rovněž uvedly, že přijmou opatření "k omezení prodeje občanství - tzv. zlatých pasů -, které umožňují bohatým Rusům napojeným na ruskou vládu stát se občany našich zemí a získat přístup do našich finančních systémů".

Oznámily rovněž plány na vytvoření "transatlantické pracovní skupiny", která zajistí, aby sankce vůči Rusům zůstaly účinné.

Německo se vůči blokaci systému Swift hájilo mimo jiné i proto, že  "jedním z důvodů je, že dopad na ruské podniky nemusí být tak závažný":

Šéf velké ruské banky VTB nedávno uvedl, že by mohl pro platby používat jiné kanály, jako jsou telefony, aplikace pro zasílání zpráv nebo e-mail. Ruské banky by také mohly směrovat platby přes země, které sankce nezavedly, například Čínu, která zřídila vlastní platební systém konkurující systému Swift.



- Vojenské ztráty Ruska do soboty ráno:

 

 
- Rada bezpečnosti OSN má v neděli hlasovat o svolání vzácného mimořádného zasedání Valného shromáždění OSN k ruské invazi na Ukrajinu.

Hlasování patnáctičlenné rady je procedurální, takže žádný z pěti stálých členů rady - Rusko, Čína, Francie, Británie a Spojené státy - nemůže uplatnit právo veta. Podle diplomatů je k přijetí tohoto kroku zapotřebí devět hlasů pro a je pravděpodobné, že projde. Mimořádné zasedání se bude konat v pondělí, uvedli diplomaté.

Od roku 1950 bylo svoláno pouze deset takových mimořádných zasedání 193členného Valného shromáždění.

Žádost o svolání zasedání k Ukrajině přichází poté, co Rusko v pátek vetovalo návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by odsoudila invazi Moskvy. Čína, Indie a Spojené arabské emiráty se zdržely hlasování, zatímco zbývajících 11 členů hlasovalo pro.

Očekává se, že Valné shromáždění bude o podobné rezoluci hlasovat po několikadenních prohlášeních zemí na mimořádném zasedání, uvedli diplomaté. Rezoluce Valného shromáždění nejsou závazné, ale mají politickou váhu.

- YouTube pozastavil několika ruským kanálům, včetně státem financovaného média RT, možnost generovat příjmy.


YouTube ve svém prohlášení uvedla, že "pozastavuje možnost řady kanálů vydělávat na YouTube, včetně několika ruských kanálů spojených s nedávnými sankcemi". Uvedla, že k tomuto kroku ji přiměly "mimořádné okolnosti".

Videa z postižených kanálů se také budou méně často objevovat v doporučeních, uvedl mluvčí YouTube Farshad Shadloo. Dodal, že RT a několik dalších kanálů již nebude na Ukrajině přístupných kvůli "žádosti vlády".




- Pozoruhodný dokument zveřejnil na Twitteru Riho Terras, poslanec Evropského parlamentu a bývalý šéf obrany Estonska
(kdo umí rusky, podívejte se na ten ruský text, je podrobnější než poslancův překlad):


1/7 Informace od ukrajinského důstojníka o schůzce v Putinově doupěti na Urale. Oligarchové se tam sešli, aby nikdo neutekl. Putin zuří, myslel si, že celá válka bude snadná a vše bude hotovo za 1-4 dny.


2/7 Rusové neměli taktický plán. Válka stojí cca 20 mld. dolarů/den. Raket je maximálně na 3-4 dny, používají je úsporně. Chybí jim zbraně, závody v Tule a 2 Rotenbergu nemohou fyzicky plnit objednávky na zbraně. Pušky a munice jsou maximum, co mohou udělat.


3/7 Další ruské zbraně mohou být vyrobeny za 3-4 měsíce - pokud vůbec. Nemají žádné suroviny. To, co se dříve dodávalo hlavně ze Slovinska, Finska a Německa, je nyní odříznuto.

4/7 Pokud se Ukrajině podaří zadržet Rusy po dobu 10 dnů, budou muset Rusové zahájit jednání. Protože nemají žádné peníze, zbraně ani zdroje. Nicméně sankce jsou jim lhostejné.


5/7 Speciální jednotky Alpha jsou od 18. února poblíž Kyjeva. Cílem bylo dobýt Kyjev a nastolit loutkový režim. Připravují provokace proti nevinným civilistům - ženám a dětem - aby zaseli paniku. To je jejich trumf.


6/7 Celý ruský plán spoléhá na paniku - že se civilisté a ozbrojené síly vzdají a Zelenskij uteče. Očekávají, že Charkov se vzdá jako první, aby ho následovala další města a předešlo se tak krveprolití. Rusové jsou v šoku z tvrdého odporu, na který narazili.


7/7 Ukrajinci se musí vyvarovat paniky! Raketové údery slouží k zastrašení, Rusové je odpalují náhodně, aby "omylem" zasáhli obytné budovy a útok vypadal větší, než ve skutečnosti je. Ukrajina musí zůstat silná a my jí musíme poskytnout pomoc! #StandWithUkraine


- Německo pošle protitankové zbraně a rakety. Německo pošle na Ukrajinu 1 000 protitankových zbraní a 500 raket Stinger
, řekl v sobotu německý kancléř. Olaf Scholz uvedl, že ruská invaze znamená "bod obratu", a dodal: "Je naší povinností udělat vše pro to, abychom pomohli Ukrajině bránit se proti invazní Putinově armádě."

- Řecko si předvolalo ruského velvyslance na své ministerstvo zahraničí poté, co informovalo, že šest řeckých občanů bylo zabito a šest dalších zraněno při ruském bombardování u ukrajinského Mariupolu. Řecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že k bombardování došlo na okraji vesnic Sartana a Bugas a jedním ze zraněných bylo dítě, informovala agentura Reuters.


- Podle webu pro monitorování protestů OVD-Info bylo v Rusku v posledních třech dnech při protiválečných protestech zadrženo celkem 2692 osob. Nejméně 1370 z nich bylo zadrženo při protestech v Moskvě.
Více než 1 800 lidí bylo zatčeno na shromážděních po celé zemi ve čtvrtek večer poté, co Rusové protestovali v ulicích Moskvy, Petrohradu a více než 50 dalších ruských měst.


- Německo naznačilo, že by mohlo podpořit zákaz přístupu Ruska k hlavní světové mezinárodní platební síti Swift poté, co se dříve proti tomuto opatření postavilo.

Ukrajinský ministr zahraničí zveřejnil fotografie zajatých Rusů se slovy: "Matky, manželky, dcery ruských vojáků! Vezměte si své muže domů. Přišli na cizí území zabíjet nevinné lidi, ničit naše domovy. Vaši politikové lžou. Ukrajinci se jim postavili se zbraněmi, nevítali je s květinami."

Ukrajinské ministerstvo obrany otevřelo horkou telefonní linku pro matky zajatých a usmrcených ruských vojáků. Chytré rozhodnutí spojit se s rodinami s Rusku a rozbít informační embargo Kremlu. Ukrajinští vojáci také žádají zajaté ruské vojáky, což jsou často teenageři, o čísla telefonů jejich matky.



Už druhý den velká proukrajinská demonstrace u Downing Street v Londýně:



-1
Vytisknout
11705

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022