Putin uvedl ruské jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti

27. 2. 2022

čas čtení 7 minut


Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě, aby uvedla své jaderné odstrašující síly do stavu zvýšené pohotovosti v reakci na "agresivní prohlášení" zemí NATO.

Rozkaz, který oznámila tisková agentura TASS, zazněl na schůzce Putina, ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil Ruska Valerije Gerasimova.

"Agresivní prohlášení proti naší zemi si dovolují i vysocí představitelé předních zemí NATO, proto nařizuji ministru obrany a náčelníkovi generálního štábu [ruských ozbrojených sil] převést odstrašující síly ruské armády do zvláštního režimu bojové služby," uvedl Putin v prohlášení, z něhož citovala státní agentura TASS.

Není bezprostředně jasné, co "zvláštní režim bojové služby" obnáší. Putin varoval  země, aby nezasahovaly do jeho probíhající invaze na Ukrajinu, a uvedl, že by to mohlo vést k "důsledkům, které nikdy neviděly". Ve snaze zabránit západní intervenci na Ukrajině umístil v Bělorusku protiletadlové rakety a další pokročilé raketové systémy a rozmístil svou flotilu v Černém moři.

Ruská invaze si vyžádala stovky mrtvých. Rusko zahájilo raketové údery proti budovám v Kyjevě, Charkově a dalších velkých ukrajinských městech,  hrozí totálním útokem, jaký nebyl k vidění od dob druhé světové války.

John Simpson, slavný, dlouholetý zahraniční reportér televize BBC: Putin uvedl své jaderné zbraně do nejvyšší pohotovosti,. To je chvíle, které jsem se obával po celý svůj život. A proč to dělá? Protože jeho naprosto zbytečná invaze na Ukrajinu neprobíhá podle plánu...



- Zelenskij: Ukrajinská a ruská delegace se sejdou na bělorusko-ukrajinské hranici.  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská a ruská delegace se sejdou bez předběžných podmínek.


- Šéf NATO: Putinova jaderná rétorika je "nebezpečná" a nezodpovědná. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že "jde o nebezpečnou rétoriku" v souvislosti s příkazem ruského prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu nejvyšší pohotovosti jaderné odstrašení země. "Je to nebezpečná rétorika. Je to chování, které je nezodpovědné," řekl Stoltenberg v televizi CNN. "A samozřejmě, když tuto rétoriku spojíte s tím, co dělají na Ukrajině - vedou válku proti nezávislému, suverénnímu národu, provádějí plnou invazi na Ukrajinu -, přispívá to k vážnosti situace."

- Evropa uzavřela vzdušný prostor pro ruské letecké společnosti: 




- Světová zdravotnická organizace je znepokojena dodávkami medicinálního kyslíku na Ukrajinu a varuje, že většině nemocnic by mohl dojít do 24 hodin. Generální ředitel WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a regionální ředitel WHO pro Evropu Dr. Hans Kluge vyzvali k bezpečnému průchodu dodávek, a to i logistickým koridorem přes Polsko.

- Německé železnice Deutsche Bahn uvedly, že uprchlíci s ukrajinským pasem nebo občanským průkazem budou moci cestovat dálkovými vlaky z Polska do Německa zdarma.

- Ruská policie v neděli na protiválečných protestech zadržela více než 900 lidí, uvedla nezávislá monitorovací organizace, čímž se počet zatčených při potlačování protestů zvýšil na více než 4000.

- Více než 17 evropských zemí nyní zablokovalo přístup do vzdušného prostoru ruským letům, což Rusko opětovalo - a tím se vrátilo ke vztahům ve stylu studené války.

- Ruský státní regulační orgán pro komunikace Roskomnadzor v neděli napsal společnosti Google dopis, v němž požaduje obnovení přístupu ke kanálům ruských médií na YouTube na území Ukrajiny. Rusko kromě tvrdého vojenského odporu čelí neúspěchům v informační válce, protože Google invazi sankcionuje. Google omezil přístup na mediální kanály včetně RBC, TV Zvezda a Sputnik, uvádí agentura Reuters. Moskva v pátek uvedla, že částečně omezuje přístup na Facebook, a obvinila ho z "cenzury" ruských médií. Twitter uvedl, že si je vědom toho, že uživatelé čelí v Rusku narušení, a pracuje na zachování přístupu. 



- Španělsko uzavřelo svůj vzdušný prostor pro ruské lety spolu s nejméně 16 dalšími evropskými státy. Španělské ministerstvo dopravy v neděli odpoledne na Twitteru uvedlo: "Španělsko uzavře svůj vzdušný prostor pro ruské lety. V souladu se směrnicemi o spolupráci, které odsouhlasila EU, se toto opatření dotkne letů provozovaných ruskými leteckými společnostmi, které využívají španělský vzdušný prostor."

- Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová vyjádřila opatrný optimismus nad zprávami o jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou.



- Ukrajina vyhrála bitvu o Charkov, tvrdí gubernátor. Ukrajinské síly odrazily ruský pokus o obsazení Charkova, prohlásil v neděli gubernátor města po prudkých bojích a pouličních bitvách s postupujícími ruskými jednotkami. Charkovský gubernátor Oleh Syněhubov uvedl, že ukrajinští vojáci nyní "čistí" východní město. Uvedl, že ruští vojáci se vzdávají ve skupinách po pěti až deseti a odhazují svou techniku uprostřed silnice. "Kontrola nad Charkovem je zcela naše!" řekl. Syněhubov napsal na Facebooku. "Dochází k úplnému vyčištění města od nepřítele. Ruský nepřítel je naprosto demoralizován." Již dříve gubernátor uvedl, že ruská lehká vojenská vozidla pronikla "do města", a to i v centrálních oblastech. Na severní předměstí dorazily v 8 hodin ráno, uvedl. Vyzval všechny civilisty, aby zůstali uvnitř. "Občané Charkova, neopouštějte úkryt, nepoužívejte dopravní prostředky," řekl.

- Ukrajinsko-německý tlumočnice se rozbrečela při překládání Zelenského projevu.


- Francie se stává nejnovější zemí, která uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruské lety, uvedl v neděli ministr dopravy. Itálie také.

"Francie od dnešního večera uzavírá svůj vzdušný prostor pro všechna ruská letadla a letecké společnosti," uvedl Jean-Baptiste Djebbari.






 

0
Vytisknout
9479

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022