Zelenskij se stal pozoruhodným státníkem

26. 2. 2022

čas čtení 12 minut
Průběžné informace

- Dědeček nadává ruským vojákům v Melitopolu, jako by to byly děti:

 "To, že Rusové napadli Ukrajinu, je pěkná sračka! Co tady děláte? My máme svůj život a vy máte svůj. Já jsem taky Rus, ale žiju v této zemi.

"Vy máte svou zemi a my máme svou. Copak nemáte žádné problémy ve své vlastní zemi? Jste tam všichni bohatí? Styďte se!"


- Nejméně 198 mrtvých při ruské invazi - ukrajinské ministerstvo zdravotnictví

Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví je dosavadní počet obětí ruské invaze na Ukrajině nejméně 198.

Mezi mrtvými jsou i tři děti. Jeho šéf, kterého citovala agentura Interfax, uvedl, že zraněno bylo 1115 lidí, z toho 33 dětí.

- Zrušení přístupu Ruska do finančního systému  Swift se stalo pravděpodobnějším poté, co Kypr s návrhem souhlasil.

Tento krok oznámil na Twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba, který jednal také s Itálií, Německem a Belgií - kde sídlí společnost Swift. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že mu v sobotu ráno volal italský premiér Mario Draghi a sdělil, že tento krok má jeho podporu. Souhlas Kypru je důležitý, protože tam mají Rusové velké peníze.

. Fungování internetu na Ukrajině je ovlivněno ruskou invazí.
Problémy s připojením jsou  hlášeny z jihu a východu země. Podle agentury Reuters panují obavy, že výpadky by mohly ztížit činnost civilních obranných skupin zřízených k obraně měst. Problémy s připojením jsou  hlášeny i v Kyjevě. Údajný běloruský kyberšpionážní útok byl zaměřen na osobní e-mailové účty patřící kyjevským jednotkám. Ukrajinský tým pro reakce na počítačové hrozby uvedl, že hackeři se zaměřují nejen na Ukrajince, ale také na Poláky, Rusy a Bělorusy, stejně jako na několik běloruských mediálních organizací.

- Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor  v sobotu obvinil deset ruských médií z "nepravdivého líčení" toho, co Rusko nazývá speciální vojenskou operací na Ukrajině, a ze "zveřejňování nepravdivých informací".  Odsoudil je, že píří o ruském  "útoku, invazi nebo vyhlášení války", a uvedl, že pokud v tom budou pokračovat, zruší jim přístup na internet. Hrozí jim také pokuty až do výše 5 milionů rublů.

- Po dramatické a násilné noci, kdy ruská vojska vtrhla do hlavního města, se v Kyjevě rozednívá. Z východu, západu a jihu města přicházejí rozsáhlé zprávy o dělostřelecké palbě a explozích a ukrajinské ozbrojené síly tvrdí, že odrazily útoky ruských jednotek na armádní základnu u Vasylkivu a klíčovou městskou silnici - třídu Vítězství. Objevují se zprávy o obětech..

Obyvatelé byli vyzváni, aby zůstali v krytech, včetně podzemních stanic metra a hotelových sklepů.

Deník Kyiv Independent hlásí, že dnes ráno se ozývaly sirény ve více ukrajinských městech, včetně Lvova, Lucku, Umaně, Vinnycji a Rivne.

Bývalý ukrajinský velvyslanec v Rakousku Olexander Scherba sdílel toto video údajně z Oděsy.

- USA nabízejí pomoc při evakuaci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z Kyjeva, aby unikl ohrožení života, ten však zatím odjezd odmítá, píše Washington Post. Zelenskyj slíbil, že zůstane, přestože si je vědom, že je "nepřítelem č. 1" Ruska a jeho rodina č. 2.

S odvoláním na americké a ukrajinské představitele deník Post uvedl, že americké zpravodajské služby, včetně ředitele CIA během lednové návštěvy Ukrajiny, Zelenského několik týdnů varovaly před ohrožením jeho bezpečnosti. Citoval úředníky, podle nichž tehdejší zpravodajské informace naznačovaly, že ruské úderné týmy již mohly být v Kyjevě.

"Upozorňovali jsme ho nejen na hrozbu ruské invaze, která je nyní realitou, ale také na hrozbu pro něj osobně," uvedl předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby Adam B. Schiff (D-Calif). "Jsme připraveni mu jakkoli pomoci."

Zelenskij: Jsem tady. Nesložíme zbraně. Budeme bránit stát. Protože naší zbraní je pravda.

- Obytný byt zasáhla raketa.
Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace uvedla, že ruský granát zasáhl obytný dům na Lobanovské třídě 6 v centru Kyjeva, informuje Luke Harding ze Lvova.

Video sdílené tiskovou službou Volodymyra Zelenského ukazuje, jak střela exploduje v soukromém bytě a do obývacího pokoje se valí kouř a trosky. Zveřejnila také snímky následků, na nichž je vidět, že budova v sobotu ráno stále hoří a jsou na ní obrovské škody. Z pravého rohu pozemku byl vytržen velký kus a zničeno několik domů. Počet obětí nebyl znám. Hasiči pomáhali zraněným přeživším, jednu ženu vynesli na ulici přes moře trosek.

 
-   Představitelé Polska, Litvy a Německa se v sobotu sejdou v Berlíně, aby jednali o sankcích vůči Rusku, uvedl na Twitteru mluvčí polské vlády Piotr Muller.

"Z iniciativy premiéra Morawieckého se dnes v Berlíně uskuteční schůzka. [Polský] premiér Morawiecki bude společně s litevským prezidentem [Gitanasem Nausedou] jednat s německým kancléřem [Olafem Scholzem]," uvedl Müller v sobotu brzy ráno.

"Evropská unie musí okamžitě přijmout balíček nemilosrdně tvrdých sankcí proti Rusku."

Rusko prý  obsadilo Melitopol. Ruské jednotky dobyly město Melitopol v jihovýchodní části Záporožské oblasti na Ukrajině, uvedla v sobotu ruská tisková agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že Rusko použilo letecké a lodní řízené střely k nočním úderům na vojenské cíle na Ukrajině.

- Zbraně jsou na cestě od partnerů, říká Zelenskij. Zelenskij stále píše na Twitteru, přičemž v následné zprávě uvádí, že dnes ráno hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o zbraních a vybavení "na cestě na Ukrajinu" od svých partnerů.

"Protiválečná koalice funguje!" uvedl.

Zde je také obsáhlejší překlad Zelenského videopříspěvku z doby asi před 30 minutami.

Je  spousta falešných informací, které říkají, že jsem nařídil ukrajinské armádě, aby se vzdala. Tak si to poslechněte tady: Jsem tady. Neskládáme zbraně, jdeme bránit svou zemi. Naše zbraně jsou naše pravda, je to naše země, naše děti a my je budeme chránit.

Solidarita s Ukrajinou se projevuje po celém světě, protesty se konají ve městech od Tokia po New York:
Ruské jednotky mají dlouho historii úmyslných útoků proti nemocnicím v syrské provincii Idlin. Nyní ruská armáda zaútočila na nemocnici ve Vuhledaru tříštivou municí:

- "'Budeme bránit náš stát' říká Zelenskij v novém videu

Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes ráno zveřejnil další video z centra Kyjeva. Čtyřicetivteřinový klip podle všeho reaguje na falešné zvěsti. Podle částečného překladu deníku Kyiv Independent v něm vůdce říká:

"Na internetu se objevuje spousta falešných informací, že vyzývám naši armádu, aby složila zbraně, a že dochází k evakuaci," řekl. "Já jsem tady. My zbraně nesložíme. Budeme bránit náš stát."


- Přicházejí další zprávy o útocích ruských sil po celé zemi. Ukrajinští představitelé tvrdí, že na Ukrajinu byly z Černého moře vypáleny řízené střely a samostatně, že oblasti u Sum, Poltavy a Mariupolu byly zasaženy leteckými údery, uvádí agentura Reuters.

- Biden uvolnil 350 milionů dolarů na vojenskou pomoc Ukrajině.

Agentura Reuters uvádí, že americký prezident Joe Biden pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby uvolnilo 350 milionů dolarů na vojenskou pomoc Ukrajině, která se snaží odrazit ruskou invazi.

V memorandu ministru zahraničí Antony Blinkenovi Biden nařídil, aby 350 milionů dolarů přidělených prostřednictvím zákona o zahraniční pomoci bylo určeno na obranu Ukrajiny.


- Kyjev je v obležení, Ukrajinci se snaží zadržet ruské síly


    V Kyjevě vypukly prudké boje, když se ruské síly snažily probít do centra města a narazily na odpor ukrajinské armády.

    Během páteční noci otřásaly hlavním městem výbuchy. V ulicích byla slyšet dělostřelecká palba a s rozbřeskem se na facebookové stránce ukrajinských ozbrojených sil objevil příspěvek, že ve městě probíhají "aktivní boje".

    Ukrajinská armáda prohlásila, že odrazila jeden útok ruských sil na armádní základnu umístěnou na hlavní třídě v ukrajinském hlavním městě. Rusové "zaútočili na jednu z vojenských jednotek na třídě Vítězství v Kyjevě. Útok byl odražen," uvedla ukrajinská armáda na své ověřené stránce na Facebooku, aniž by upřesnila, kde přesně k incidentu došlo. Ruská armáda se k tomu nevyjádřila.


- Ukrajinský velvyslanec v OSN Sergej Kyslycja vyzval na pátečním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti v New Yorku k minutě ticha a modlitbě.
Během svého vystoupení Kyslycja vyzval k minutě ticha k modlitbě za mír a za duše těch, kteří již byli zabiti poté, co Rusko ve čtvrtek napadlo jeho zemi.



- Úřady varují obyvatele Kyjeva před pouličními boji

Agentura Associated Press informuje, že kyjevské úřady varují obyvatele, že probíhají pouliční boje proti ruským jednotkám, a vyzývají lidi, aby vyhledali úkryt.

Ve varování vydaném v sobotu ráno se obyvatelům doporučuje, aby zůstali v krytech, nepřibližovali se k oknům nebo na balkony a učinili opatření proti zasažení troskami nebo kulkami.

- Facebook zakázal reklamu v ruských státních médiích

Meta Platforms, mateřská společnost Facebooku, zakazuje ruským státním médiím provozovat reklamy nebo vydělávat na její platformě kdekoli na světě.

"Pokračujeme také v aplikaci označení pro další ruská státní média," uvedl v pátek její šéf pro bezpečnostní politiku Nathaniel Gleicher.

"Tyto změny se již začaly zavádět a budou pokračovat i o víkendu."



2
Vytisknout
8678

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022