Putin údajně zuří, že se mu s invazí na Ukrajinu nevede

26. 2. 2022

čas čtení 5 minut


Pozoruhodný dokument zveřejnil na Twitteru Riho Terras, poslanec Evropského parlamentu a bývalý šéf obrany Estonska. (Kdo umí rusky, podívejte se na ten dokument, je to tam podrobněji než jeho stručný překlad níže:)



1/7 Informace od ukrajinského důstojníka o schůzce v Putinově doupěti na Urale. Oligarchové se tam sešli, aby nikdo neutekl. Putin zuří, myslel si, že celá válka bude snadná a vše bude hotovo za 1-4 dny.


2/7 Rusové neměli taktický plán. Válka stojí cca 20 mld. dolarů/den. Raket je maximálně na 3-4 dny, používají je úsporně. Chybí jim zbraně, závody v Tule a 2 Rotenbergu nemohou fyzicky plnit objednávky na zbraně. Pušky a munice jsou maximum, co mohou udělat.



3/7 Další ruské zbraně mohou být vyrobeny za 3-4 měsíce - pokud vůbec. Nemají žádné suroviny. To, co se dříve dodávalo hlavně ze Slovinska, Finska a Německa, je nyní odříznuto.

4/7 Pokud se Ukrajině podaří zadržet Rusy po dobu 10 dnů, budou muset Rusové zahájit jednání. Protože nemají žádné peníze, zbraně ani zdroje. Nicméně sankce jsou jim lhostejné.


5/7 Speciální jednotky Alpha jsou od 18. února poblíž Kyjeva. Cílem bylo dobýt Kyjev a nastolit loutkový režim. Připravují provokace proti nevinným civilistům - ženám a dětem - aby zaseli paniku. To je jejich trumf.


6/7 Celý ruský plán spoléhá na paniku - že se civilisté a ozbrojené síly vzdají a Zelenskij uteče. Očekávají, že Charkov se vzdá jako první, aby ho následovala další města a předešlo se tak krveprolití. Rusové jsou v šoku z tvrdého odporu, na který narazili.


7/7 Ukrajinci se musí vyvarovat paniky! Raketové údery slouží k zastrašení, Rusové je odpalují náhodně, aby "omylem" zasáhli obytné budovy a útok vypadal větší, než ve skutečnosti je. Ukrajina musí zůstat silná a my jí musíme poskytnout pomoc! #StandWithUkraine


- Německo pošle protitankové zbraně a rakety.
Německo pošle na Ukrajinu 1 000 protitankových zbraní a 500 raket stinger, řekl v sobotu německý kancléřk. Olaf Scholz uvedl, že ruská invaze znamená "bod obratu", a dodal: "Je naší povinností udělat vše pro to, abychom pomohli Ukrajině bránit se proti invazní Putinově armádě."


- Řecko si předvolalo ruského velvyslance na své ministerstvo zahraničí poté, co informovalo, že šest řeckých občanů bylo zabito a šest dalších zraněno při ruském bombardování u ukrajinského Mariupolu. Řecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že k bombardování došlo na okraji vesnic Sartana a Bugas a jedním ze zraněných bylo dítě, informovala agentura Reuters.


- Podle webu pro monitorování protestů OVD-Info bylo v Rusku v posledních třech dnech při protiválečných protestech zadrženo celkem 2692 osob.
Nejméně 1370 z nich bylo zadrženo při protestech v Moskvě. Více než 1 800 lidí bylo zatčeno na shromážděních po celé zemi ve čtvrtek večer poté, co Rusové protestovali v ulicích Moskvy, Petrohradu a více než 50 dalších ruských měst.


- Německo naznačilo, že by mohlo podpořit zákaz přístupu Ruska k hlavní světové mezinárodní platební síti Swift poté, co se dříve proti tomuto opatření postavilo.

Ukrajinský ministr zahraničí zveřejnil fotografie zajatých Rusů se slovy: "Matky, manželky, dcery ruských vojáků! Vezměte si své muže domů. Přišli na cizí území zabíjet nevinné lidi, ničit naše domovy. Vaši politikové lžou. Ukrajinci se s nimi setkali se zbraněmi, ne s květinami."


Obrovská demonstrace na podporu Ukrajiny u londýnské Downing Street, už druhý den:

Ukrajinské ministerstvo obrany otevírá horkou telefonní linku pro matky ruských vojáků, zajatých nebo usmrcených na Ukrajině:

0
Vytisknout
4983

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2022