Západ si nemůže dovolit kupovat ruský plyn

28. 2. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty


Nejlevnější sýr najdete v pasti na myši.“ To k ceně ruského plynu řekla jedna z řečnic na demonstraci na podporu Ukrajiny 27. února v Praze na Václavském náměstí. Příslovím z Východu rychle a elegantně popsala zásadní problém, který obchodování s Ruskem přináší. A nemusí se jednat jenom o plyn.


Navzdory frontálnímu napadení Ukrajiny Západ zavádí tvrdé sankce na rusko pomalu a v některých případech neochotně, neboť je třeba brát ohled na naši ekonomiku. Nuže dobrá, nechť hovoří pouze peníze: Za ruský, potrubím přivedený plyn zaplatíme podstatně méně, něž za zkapalněný plyn, který k nám přivážejí tankery z USA. Jenomže tento účet není úplný. V případě ruského plynu musíme vzít v potaz, že stát, od kterého jsme nakoupili, v nás vidí nepřátele, intenzivně zbrojí a může nás napadnout. Abychom se mohli bránit, potřebujeme zbraně. A ty jsou drahé, zvláště na Západě.




K ceně ruského plynu je třeba připočítat náklady na výrobu či nákup techniky, kterou můžeme potřebovat ke zničení ruských zbraní, jež byly vyrobeny za naše peníze za plyn. K účtu za plyn připišme peníze na výcvik a platy profesionálních vojáků, kteří budou Západ bránit.


Nákup ruského plynu se už nejeví tak výhodný, ale účet stále nemůžeme uzavřít, neboť zbraně, jejichž výrobu Rusko zaplatilo našimi penězi, již nyní zabíjejí, mrzačí a boří na Ukrajině i jinde ve světě a není zřejmé, kde se Putinova agrese zastaví. Na ráně jsme i my. Škody, které tak vznikají, v některých ohledech nelze vyčíslit penězi.


Ruský plyn tedy nemůžeme nakupovat, protože jeho cena je nevyčíslitelně vysoká, navzdory líbivě nízké cenovce.


Tvrdé sankce uvalené na obchod s Ruskem nepomohou jenom Ukrajině, ale velmi prospějí i nám.



1
Vytisknout
6119

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2022