Studie varuje, že geoinženýrství by v boji proti klimatické krizi vedlo k nárůstu malárie

21. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Studie zveřejněná ve středu v časopise Nature Communications varuje, že snaha bojovat s klimatickou krizí pomocí geoinženýrství - metody často propagované fosilním průmyslem - by mohla mít zničující důsledky v podobě vystavení další miliardy lidí v ohrožených zemích malárii, uvádí web commondreams.org.

První studie svého druhu, kterou sestavil tým vědců z USA, Bangladéše, Jihoafrické republiky a Německa, zkoumá možné globální dopady využití řízení slunečního záření (SRM) v boji proti oteplování planety. Tato strategie, na kterou ekologové a vědci dlouho pohlíželi skepticky, spočívá v rozprašování aerosolů do atmosféry, aby odrážely sluneční paprsky od Země a poskytovaly tak jakýsi "chemický slunečník".

Výzkumný tým použil klimatické modely k simulaci možného přenosu malárie podle budoucích scénářů se střední nebo vysokou úrovní globálního oteplování a s geoinženýrstvím i bez něj.

"V obou scénářích se středním i vysokým oteplením," zjistili vědci, "se riziko malárie podle předpovědí výrazně přesune mezi regiony; ale ve scénáři s vysokým oteplením simulace ukázaly, že ve světě s geoinženýrstvím je malárií ohrožena další miliarda lidí."

Colin Carlson, odborný asistent na Georgetown University Medical Center a hlavní autor nové studie, uvedl, že ochlazení planety prostřednictvím geoinženýrství "by mohlo být nouzovou možností záchrany životů, ale také by zvrátilo směr" nedávného poklesu přenosu malárie v nížinách subsaharské Afriky, jižní Asie a dalších oblastech.

"Pokud má geoinženýrství chránit obyvatelstvo v první linii klimatických změn," řekl Carlson, "měli bychom být schopni sečíst rizika a přínosy - zejména pokud jde o zanedbávané zdravotní zátěže, jako jsou nemoci přenášené komáry."

Studie zjistila, že zatímco v některých oblastech by při geoinženýrském scénáři s vysokým oteplením pravděpodobně došlo k nárůstu přenosu malárie, v jiných regionech - například na indickém subkontinentu a ve východoafrické vysočině - by se riziko malárie mohlo snížit.

"Je to oboustranné: některé země z toho budou mít prospěch a jiné země budou trpět," řekl agentuře Reuters spoluautor studie Mohammad Shafiul Alam, odborník na malárii z Mezinárodního centra pro výzkum průjmových onemocnění v Bangladéši.

Vědci již dlouho vyjadřují obavy z důsledků geoinženýrství ve velkém měřítku pro veřejné zdraví, ale možný dopad na šíření konkrétních nemocí není dostatečně prozkoumán.

"Potenciál geoinženýrství snížit rizika vyplývající ze změny klimatu je stále nedostatečně prozkoumán a mohl by přinést řadu nových rizik pro lidi a ekosystémy," uvedl ve středečním prohlášení Christopher Trisos, vedoucí výzkumný pracovník na univerzitě v Kapském Městě v Jihoafrické republice a jeden z autorů nové studie.

 

Celý text v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5734

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022