Žurnalistika není zločin. Rozhořčení, které pramení z možného vydání Juliana Assange do USA

21. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Britský soudce ve středu oficiálně schválil žádost americké vlády o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který čelí obvinění ze špionáže kvůli zveřejnění tajných materiálů, jež odhalily válečné zločiny americké armády.

Nové a všeobecně očekávané procesní rozhodnutí soudce, které je vyvrcholením vleklé právní bitvy, svěřuje konečné rozhodnutí o Assangeově vydání do rukou britské ministryně vnitra Priti Patel, takže vydavateli WikiLeaks se zužují možnosti, jak bojovat proti svému vyhoštění do USA - kde by mohl být odsouzen na 175 let vězení, píše Jake Johnson.

Očekává se, že Patel přijme konečné rozhodnutí do 18. května. Poté se Assange může pokusit o odvolání prostřednictvím soudního přezkumu, jak uvádí agentura Reuters. Zatímco Patel zvažuje příkaz k vydání, Assange zůstane uvězněn v přísně střežené londýnské věznici, kde již léta živoří v podmínkách, které odborníci odsoudili jako mučení.

Organizace na ochranu lidských práv neztrácely čas naléháním na Patel, aby příkaz k vydání zamítla. Varovaly, že povolení vydání by ohrozilo svobodu tisku na celém světě – a to vzhledem k tomu, že obvinění proti Assangeovi směřuje k potrestání běžné novinářské praxe.

"Zveřejňování informací, které jsou ve veřejném zájmu, je základem svobody médií," uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnes Callamard. "Vydání Juliana Assange, aby čelil obvinění ze špionáže za zveřejnění utajovaných informací, by vytvořilo nebezpečný precedent. Novináři by se všude na světě museli ohlížet přes rameno a obávat se možného trestního postihu."

"Obvinění proti Assangeovi nemělo být vůbec vzneseno. Ještě není pozdě, aby americké úřady uvedly věci na pravou míru a obvinění stáhly," řekla Callamard. "Do té doby by se vzhledem k politicky motivované povaze případu a jeho vážným důsledkům pro svobodu projevu měla Velká Británie zdržet zastupování USA v jakýchkoli dalších odvoláních."

 

Celý článek v angličtině ZDE

2
Vytisknout
9947

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022