Zatímco šéf OSN navštívil Kyjev, Rusové ho bombardovali

29. 4. 2022

čas čtení 19 minut
- Situace v mariupolském Azovstalu "přesahuje humanitární katastrofu", varuje velitel

Situace v obléhaném ocelářském závodě Azovstal ve městě Mariupol je "za hranicí humanitární katastrofy", uvedl ukrajinský velitel uvnitř závodu.

Serhij Volyna, velitel 36. samostatné námořní brigády, uvedl, že uvnitř ocelárny jsou stovky lidí, včetně 60 mladých lidí, z nichž nejmladšímu jsou čtyři měsíce.

V rozhovoru pro CNN uvedl, že kvůli nedávnému ruskému úderu proti polní nemocnici v závodě chybí životně důležité lékařské vybavení a lidem "zbývá velmi málo vody, velmi málo jídla".

Volyna řekl:

"Operační sál byl zasažen přímo. A veškeré operační vybavení, vše, co je nutné k provedení operace, bylo zničeno, takže právě teď nemůžeme ošetřit naše raněné, zejména ty se střepinami a se střelnými zraněními.

    V tuto chvíli se o zraněné staráme s nástroji, které máme k dispozici. Máme naše armádní zdravotníky a ti využívají všech dovedností, které mají, aby se o raněné postarali. A právě teď nemáme žádné chirurgické nástroje, ale máme nějaké základní. Ale také nutně potřebujeme léky. Nemáme už téměř žádné léky."

Na otázku ohledně možného plánu evakuace z elektrárny Azovstal, který dnes oznámila kancelář ukrajinského prezidenta, Volyna odpověděl, že "nezná podrobnosti".

- Rusko zasáhlo Kyjev dvěma řízenými střelami
 
Rusko zaútočilo dvěma řízenými střelami na západní Kyjev v době, kdy ukrajinské hlavní město navštívil generální tajemník OSN António Guterres, což lze jen těžko považovat za něco jiného než výsměch Moskvy této instituci.

Dva hlasité výbuchy otřásly Kyjevem ve čtvrtek večer poté, co Guterres navštívil místo masakrů a masových hrobů na okraji města a setkal se s Volodymyrem Zelenským.

Guterres řekl reportéru BBC, že byl šokován ruským raketovým útokem na obytnou oblast Kyjeva. Tou dobou jednal se Zelenským.




Ukrajinští představitelé rychle zdůraznili mimořádné načasování útoku, jen den poté, co se Guterres setkal s Vladimirem Putinem (přes velmi dlouhý stůl, který ruský vůdce používá pro mnoho setkání).

Poradce Mychajlo Podoljak se zeptal: "Pohlednice z Moskvy?"


Ministr obrany Oleksij Reznikov označil údery za útok "na bezpečnost generálního tajemníka a na světovou bezpečnost!".


Řada návštěv vedoucích představitelů západních spojenců a vysokých amerických činitelů v posledních týdnech - od britského premiéra Borise Johnsona po americké ministry zahraničí a obrany Antonyho Blinkena a Lloyda Austina - se obešla bez útoků.

Při čtvrtečním raketovém útoku na Kyjev byla  zabita novinářka Vera Giričová. Píše Rádio Svoboda:

    Novinářka a producentka Rádia Svoboda Věra Giričová zemřela v důsledku zásahu ruskou raketou na dům, kde v Kyjevě bydlela. K ostřelování došlo 28. dubna. Tělo zesnulé bylo nalezeno pod troskami 29. dubna ráno.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko na Telegramu uvedl, že v Ševčenkovském okrese, jednom z míst úderů, byla ze sutin vyzdvižena mrtvola.

- Lord Malloch Brown, bývalý náměstek generálního tajemníka OSN, v pátek ráno hovořil pro Sky News. O raketových úderech na Kyjev v době návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese řekl:

"Je to svým způsobem ponižující. Myslím, že mezinárodní společenství, nejen Evropa, ale země všude na světě, uznají, že nemohou dopustit, aby se Putin a ruský režim chovali ke svému generálnímu tajemníkovi OSN takto neuctivě, nenuceně a upřímně řečeno nebezpečně."


Malloch Brown nevidí v blízké budoucnosti velké vyhlídky na mír a divákům řekl:

"Tohle není konflikt, který by byl připraven k mírovému řešení kýmkoli, natož OSN. Ani jedna ze stran není připravena učinit ústupky, které by to vyžadovalo."

Malloch Brown měl pocit, že Guterres se snažil zaměřit na humanitární zisky, ale úspěch byl jen malý. Řekl.

   "[Guterres] se velmi soustředil na neveřejné úsilí o zajištění humanitárních koridorů, zejména na snahu najít způsob, jak dostat civilisty uvězněné pod elektrárnou v Mariupolu bezpečně ven. Teoreticky s tím Putin souhlasil, ale na místě nejsou žádné známky toho, že by se i tento velmi omezený humanitární cíl podařilo prosadit. Zůstává to tedy situace, kdy se ruskému slovu nedá věřit."

K dlouhodobým důsledkům pro OSN uvedl:

    "Mnoho velvyslanců, mnoho pracovníků OSN to popisuje jako moment Ligy národů. Moment těsně před druhou světovou válkou, kdy byl tento mezinárodní mechanismus pro udržování míru - předchůdce OSN - v podstatě rozbit.

    Mnozí se obávají, že OSN čelí podobnému momentu krize legitimity a důvěry. Jeden z původních garantů OSN, bývalý Sovětský svaz, nyní Rusko, se stal darebáckým státem, nepřítelem systému mezinárodního práva a pořádku. OSN se s tím musí vypořádat."


- Ukrajinský ministr zahraničí dnes ráno na Twitteru požádal o bezpečnostní záruky a kritizoval NATO za to, že neotevřelo dveře členství Ukrajiny.  Dmytro Kuleba uvedl:

"Ukrajina se vzdala jaderných zbraní v zájmu světového míru. Poté jsme klepali na dveře NATO, ale ty se nikdy neotevřely. Bezpečnostní vakuum vedlo k ruské agresi. Svět dluží Ukrajině bezpečnost a my žádáme státy, aby se rozhodly, jaké bezpečnostní záruky jsou připraveny poskytnout."


 - Ruské zisky v Donbasu jsou "za cenu značných ztrát", sděluje Británie

- Ruské zisky v Donbasu si vyžádaly "značné náklady", uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

Zpráva byla zveřejněna v pátek krátce po šesté hodině ranní  a uvádí:  Bitva o Donbas zůstává hlavním strategickým cílem Ruska, aby dosáhlo svého deklarovaného cíle zajistit si kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. V těchto oblastech probíhají boje zejména v okolí Lysyčanska a Severodoněcka, přičemž se pokouší o postup jižně od Izjumu směrem na Slovjansk. Vzhledem k silnému ukrajinskému odporu byly ruské územní zisky omezené a byly dosaženy za cenu značných ztrát ruských sil.

- Šéf OSN Guterres přiznal: "Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně. Rada bezpečnosti neučinila vše, co bylo v jejích silách, aby této válce zabránila a ukončila ji."

- Americká Sněmovna reprezentantů definitivně schválila legislativu, která by zefektivnila program půjček ve stylu druhé světové války, aby se Ukrajině rychleji poskytovala vojenská pomoc. Opatření by aktualizovalo legislativu z roku 1941, kterou podepsal Franklin Roosevelt, aby pomohl spojencům v boji proti nacistickému Německu.

- Británie  vyšle do východní Evropy 8 000 vojáků na rozšířené cvičení v boji proti ruské agresi v rámci jednoho z největších nasazení od dob studené války. Od dubna do června budou do zemí od Finska po Severní Makedonii nasazeny desítky tanků.

- Na Ukrajině byl zabit britský občan a druhý je pohřešován, potvrdilo ministerstvo zahraničí na pozadí zpráv, že oba byli dobrovolnými bojovníky. Brit, který zahynul, byl Scott Sibley, bývalý britský voják, který sloužil v Iráku.

- Dvaadvacetiletý bývalý americký voják a americký občan Willy Joseph Cancel byl údajně také zabit při bojích po boku ukrajinských silna Ukrajině,
uvedli členové jeho rodiny pro CNN.

- NATO uvedlo, že je připraveno zachovat svou podporu Ukrajině ve válce proti Rusku po celá léta, včetně pomoci Kyjevu přejít ze zbraní sovětské éry na moderní západní zbraně a systémy.
"Musíme být dlouhodobě připraveni," řekl na summitu v Bruselu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. "Je naprosto možné, že se tato válka protáhne a bude trvat měsíce a roky."
   

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Finsko a Švédsko budou "vřele přivítány", pokud se rozhodnou připojit k této vojenské organizaci 30 zemí, a případný proces členství by mohl "proběhnout rychle".

- Z Ukrajiny se vrátil generální ředitel Mezinárodního úřadu pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, který se vrátil z černobylské jaderné elektrárny (JE).


"Dnes ukrajinský dozorný orgán oficiálně informoval MAAE, že 16. dubna 2022 byl na místě kamerovým systémem zaznamenán let rakety letící přímo nad jihoukrajinskou JE," uvedl.

"MAAE důkazy přezkoumává, a pokud se potvrdí, je tato událost mimořádně závažná. Pokud by taková raketa zabloudila, mohla by mít vážný dopad na fyzickou integritu JE, což by mohlo vést k jaderné havárii," uvedl Grossi.

- Ukrajinská generální prokurátorka jmenovala 10 ruských vojáků, kteří se podíleli na porušování lidských práv během měsíc trvající okupace města Buča nedaleko ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Iryna Venediktová rovněž řekla německé televizi, že ukrajinští vyšetřovatelé identifikovali "více než 8000 případů" podezření z válečných zločinů od ruské invaze, které zahrnují obvinění ze "zabíjení civilistů, bombardování civilní infrastruktury, mučení" a "sexuálních zločinů".

Mezinárodní trestní soud (ICC) zintenzivňuje vyšetřování údajných válečných zločinů spáchaných na Ukrajině od začátku války. Nizozemská vláda "velmi brzy" vyšle na Ukrajinu jménem ICC tým "několika desítek" forenzních specialistů, kteří budou shromažďovat důkazy o porušování lidských práv, informovala ve čtvrtek tisková agentura ANP.

Po ústupu ruských sil z Kyjeva na začátku dubna zůstaly na předměstích a ve městech regionu děsivé důkazy o zvěrstvech, kde byly nalezeny desítky těl v civilním oblečení ležících na ulicích nebo pohřbených v mělkých hrobech.

Ve čtvrtečním příspěvku na Facebooku Venediktová identifikovala deset vojáků - dva seržanty, čtyři desátníky a čtyři vojíny - kteří se podle ní všichni "podíleli na mučení pokojných lidí" během brutální okupace Buče, malého příměstského města 18,5 km severozápadně od Kyjeva.

Venediktová uvedla, že vojáci byli součástí 64. motostřelecké brigády, jednotky sídlící v Chabarovském kraji na pobřeží Tichého oceánu na ruském Dálném východě.

"Během obsazování Buče brali neozbrojené civilisty jako rukojmí, zabíjeli je hladem a žízní a drželi je na kolenou se svázanýma rukama a zalepenýma očima. [Rukojmí] byli zesměšňováni a biti pěstmi a pažbami pušek. Byli biti, aby z nich ruské jednotky získaly informace o poloze [ukrajinských] ozbrojených sil ... a někteří byli mučeni zcela bezdůvodně," napsala.

Venediktová vyzvala veřejnost, aby pomohla shromáždit důkazy, a uvedla, že ukrajinští prokurátoři a policisté nyní vyšetřují, zda se některý z mužů podílel také na vraždách.

- Jeden z ruských úderů na Kyjev ve čtvrtek zasáhl spodní patro obytného domu a zranil nejméně tři lidi, což byl první takový útok na ukrajinské hlavní město od poloviny dubna,
uvedla agentura France-Presse.

Svědci viděli budovu v plamenech a černý kouř, který se valil do vzduchu, a v oblasti, obytné čtvrti na západě města, byla silná přítomnost policie a záchranářů.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že tři zranění byli převezeni do nemocnice. Jejich stav ani další podrobnosti zatím nejsou známy.

Agentura AFP dále uvádí, že blízký spolupracovník generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který právě ve městě dokončil osobní setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, když došlo k výbuchům, poslal novinářům zprávu, v níž potvrdil, že tým OSN je v bezpečí.

Údery vyvolaly zuřivou reakci ukrajinské vlády, ministr zahraničí Dmytro Kuleba je odsoudil jako "ohavný akt barbarství", který ukazuje "postoj Ruska k Ukrajině, Evropě a světu".

- Valné shromáždění OSN bude 11. května hlasovat o zemi, která nahradí Rusko v hlavním orgánu světové organizace pro lidská práva poté, co bylo pozastaveno jeho členství kvůli obviněním z hrůzného porušování práv ruskými vojáky na Ukrajině, uvedla agentura Associated Press.

Mluvčí shromáždění Paulina Kubiak ve čtvrtek uvedla, že Česká republika je jediným kandidátem na místo ve 47členné Radě pro lidská práva.

Místa v radě, která sídlí ve švýcarské Ženevě, jsou rozdělena mezi regionální skupiny a náhrada za Rusko musí pocházet z některé východoevropské země.

Poté, co Valné shromáždění pozastavilo členství Rusku, sdělil jeho zástupce velvyslance Gennadij Kuzmin členům OSN, že Rusko se před hlasováním z Rady pro lidská práva stáhlo.

Mluvčí rady Rolando Gomez uvedl, že Rusko se odstoupením vyhnulo tomu, aby bylo zbaveno statusu pozorovatele v orgánu pro lidská práva.

Od své invaze na Ukrajinu, k níž došlo 24. února, ztratilo Rusko své místo v několika orgánech OSN, včetně výkonných rad UN Women a dětské agentury OSN UNICEF, Výboru pro nevládní organizace a Stálého fóra pro otázky původního obyvatelstva.

Tento týden bylo Rusku rovněž pozastaveno členství ve Světové organizaci cestovního ruchu.

- "Potřebují únikovou cestu z apokalypsy" - Guterres o Mariupolu

Generální tajemník OSN António Guterres po čtvrtečních rozhovorech v Kyjevě uvedl, že stále pokračují intenzivní jednání, která mají umožnit evakuaci ocelárny, kde jsou v jihovýchodním ukrajinském městě Mariupol ukryti bojovníci a civilisté, informuje agentura Reuters.

Schůzka s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským následovala po úterních rozhovorech Guterrese s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, na nichž Putin "v zásadě" souhlasil se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuace závodu Azovstal v obleženém jižním městě.

Mariupolská městská rada uvedla, že přibližně 100 000 obyvatel v celém městě je "ve smrtelném nebezpečí" kvůli ruskému ostřelování a nehygienickým podmínkám, a popsala "katastrofální" nedostatek pitné vody a potravin. Guterres označil situaci za krizi v krizi.

"Tisíce civilistů potřebují pomoc při záchraně života. Mnozí z nich jsou starší, potřebují lékařskou péči nebo mají omezenou pohyblivost. Potřebují únikovou cestu z apokalypsy," řekl Guterres novinářům v ukrajinském hlavním městě po setkání se Zelenským.

S odkazem na možnost vytvoření humanitárního koridoru koordinovaného OSN a MVČK pro stovky civilistů, kteří se pravděpodobně stále nacházejí v Azovstalu, Guterres uvedl: "V Azovstalu se stále nacházejí stovky civilistů:

"Mohu vám jen říci, že děláme vše pro to, aby se to uskutečnilo. Nebudu se pouštět do žádných komentářů, které by mohly tuto možnost zpochybnit."

Dne 21. dubna, po téměř dvou měsících obléhání strategického přístavního města, Rusko vyhlásilo vítězství v Mariupolu, přestože se zbývající ukrajinské síly dále drží v rozsáhlém podzemním komplexu pod Azovstalem, kde se ukrývali i civilisté.

Zelenskij v projevu po boku Guterrese řekl:

"Věřím   - stejně jako mnoho příbuzných těch lidí, kteří jsou zablokováni v Azovstalu - že generální tajemník a my budeme schopni dosáhnout úspěšného výsledku."

- Na Ukrajině byl zabit britský občan a druhý je pohřešován, potvrdilo ministerstvo zahraničí na pozadí zpráv, že oba byli dobrovolníci, kteří odešli bojovat do země. Brit, který zahynul, je Scott Sibley, bývalý britský voják, který sloužil v Iráku.

- Ruské síly zasáhly ocelárny Azovstal v obléhaném ukrajinském městě Mariupol dosud nejtěžšími údery, uvedl místní představitel.
    
Mezitím vysoký představitel americké obrany uvedl, že USA zaznamenaly náznaky, že některé ruské síly opouštějí Mariupol a přesouvají se směrem na severozápad, i když boje o ukrajinské přístavní město pokračují.

- Joe Biden vyzval k poskytnutí obřího balíčku vojenské a hospodářské pomoci Ukrajině ve výši 33 miliard dolarů, čímž by se dosavadní pomoc USA více než zdvojnásobila. Prezident požádal Kongres o okamžité schválení výdajů, které by zahrnovaly více než 20 miliard dolarů vojenské pomoci, zahrnující vše od těžkého dělostřelectva a obrněných vozidel až po větší sdílení zpravodajských informací, nástroje kybernetické války a mnohem více protitankových a protiletadlových raket.

- Generální tajemník OSN António Guterres při návštěvě místa zabíjení civilistů u Kyjeva označil válku na Ukrajině za "absurditu" 21. století. Guterres si při své první návštěvě Ukrajiny od zahájení invaze 24. února před jednáním s Volodymyrem Zelenským prohlédl Boroďanku, kde jsou ruské jednotky obviňovány z masakru civilistů před svým stažením.

- Kreml uvedl, že šíření západních dodávek zbraní na Ukrajinu představuje hrozbu pro bezpečnost evropského kontinentu
. Ve středu britská ministryně zahraničí Liz Trussová konstatovala, že země, které se staví proti ruské invazi na Ukrajinu, musí "zvýšit" vojenskou výrobu, aby Ukrajině pomohly, a to i dodávkami těžkých zbraní, tanků a letadel.

- Místopředseda moldavské vlády Nicu Popescu prohlásil, že země čelí "velmi nebezpečnému novému momentu", protože nejmenované síly se snaží rozdmýchat napětí po sérii výbuchů v separatistickém regionu Podněstří, k nimž došlo tento týden. Popescu uvedl, že jeho vláda v posledních dnech zaznamenala "nebezpečné zhoršení situace" v souvislosti s útoky v separatistickém regionu.

- Evropská unie bude považovat splnění požadavku Moskvy na otevření druhého účtu u Gazprombank v rublech ze strany energetických společností za porušení sankcí vůči Rusku,
varovali představitelé EU. EU "nemůže akceptovat", že platby za ruský plyn v eurech považuje Moskva za dokončené až poté, co jsou převedeny na rubly, uvedl úředník.

- Ruská válka na Ukrajině je zlo, prohlásil generální tajemník OSN António Guterres během své návštěvy země.

1
Vytisknout
5664

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022