Pandemie neskončila. Jak to bude dál s koronavirem?

4. 5. 2022

čas čtení 4 minuty
Zde je překlad souboru tweetů známé britské profesorky veřejného zdraví Christiny Pagel. Podívejte se na ty tweety, doplnila je grafy a dalšími obrázky:




 
Vlákno o subvariantách omikronu a jejich významu pro Spojené království:

Přiměřená šance na novou vlnu infekcí zhruba za 4-6 týdnů, boostery by měly snížit počet hospitalizací a úmrtí, ale ne zcela. Ditto dlouhý covid. Lze očekávat i další budoucí vlny.  
 
Původní vlna omikroun ve Spojeném království byla BA.1 v prosinci 2021/lednu 2022, následovaná vlnou BA.2 v březnu 2022.

BA.2 zůstává dominantní (98 % případů) a nyní se nacházíme na pevném sestupném svahu této vlny, přičemž infekcí & přijetí rychle ubývá.

Ale...  

Jihoafrická republika právě vstoupila do nové vlny poháněné novými omikronovými variantami BA.4 a BA.5, zatímco v USA rychle roste omikronová varianta BA.2.12.1.

Několik nedávných článků vneslo více světla do toho, co to může znamenat...
 
Preprint od @fucyanOvO zkoumal, jak dobře se krev očkovaných  lidí s infekcí BA.1/bez infekce BA.1 brání variantám BA.4, BA.5 a BA.2.12.1.

BA.4 a 5 lépe unikaly vakcínám  a infekční imunitě než BA.2, ale nebyly lepší v pronikání do buněk. BA.2.12.1 je lepší v obojím.  

Předchozí infekce BA.1 (kterou jsme měli v prosinci/lednu) nemusí zabránit infekci těmito novými subkmeny (pravděpodobně kvůli mutaci na L452).

@sigallab hlásil něco podobného - i když lidé po infekci s očkováním boostery *plus* BA.1 jsou na tiom mnohem lépe  než jen lidé, co prodělali předchozí infekci BA.1 (nechte se očkovat).

O závažnosti těchto nových variant omikronu toho moc nevíme - ale zatím je předpoklad, že nejsou horší než předchozí omikrony - zejména vzhledem k vysoké máíre promořeniosti předchozí infekcí a očkování v populaci.

Ačkoli boostery rychle slábnou proti infekci, slábnou méně proti těžkému průběhu onemocnění.

BA.4, BA.5 a BA.2.12.1 se ve Spojeném království vyskytují, ale v nízkém počtu.

Nejnovější údaje pro Anglii však ukazují, že jejich podíl v % případů proti BA.2 (v současnosti dominantní) roste. Stále však jde o *malá čísla*, takže nic definitivního.

Bylo by snazší to zjistit, kdybychom prováděli více PCR testů...

*Kdyby se objevily všechny varianty BA.12.1, BA4. BA.5, budeme pravděpodobně svědky nové vlny infekcí - možná podobné velikosti jako u předchozích vln omikronu, ale doufejme, že bude méně hospitalizací a úmrtí (zejména kvůli 4. dávce u osob nad 75 let).

Nejedná se (pokud víme) o super děsivé nové varianty, ALE:

Nová vlna by přesto opět zvýšila zátěž ve zdravotnictví, narušila by vzdělávání (i ve zkouškovém období) a pracoviště a pravděpodobně bychom byli svědky dalších několika set tisíc lidí, u kterých by se objevil dlouhý covid. To není dobré.

A co je *znepokojivé* na omikronu je to, že ve srovnání s předchozími variantami není imunita tak dlouhá a poskytuje menší ochranu proti variantám, které nejsou omikronem.

Specifická vakcína proti omikronu by nebyla lepší než stávající vakcína, takže nová vakcína proti  omikronu pravděpodobně nepomůže.

Takže dokud se neobjeví nová silně patogenní varianta, můžeme se dočkat opakovaných vln omikronových variant každých 4-6 měsíců - každá z nich způsobí rozvrat & onemocnění.

Myslím, že to můžeme a měli bychom mírnit pomocí větrání, testování, podporované izolace,nošení roušek  během špiček atd. atd.


Do té doby je třeba počkat a uvidíme, jak se tyto subvarianty omikronu projeví ve Spojeném království. I když budou stále přibývat, nebude několik týdnů vidět žádný dopad na celkové počty.

A díky @Tuliodna atd. za rychlý výzkum a jeho zveřejnění.

0
Vytisknout
5886

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022