Ukrajina: Devastace ruské imperiální pýchy pokračuje. Přibyl nový tank T-90M

6. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Po raketovém křižníku Moskva se "na chuj" odebral také jeden ze speciální 40 ks série nejnovějších ruských tanků T-90M Proryv. 

Zatímco na Západě od 60. let tradičně rozlišované kategorie tanků (lehký, střední, těžký; v Británii navíc křižníkový a pěchotní tank) nahradila jediná univerzální koncepce hlavního bojového tanku (main battle tank, MBT), v SSSR a dá se říci i v Rusku se vývoj ubíral poněkud jinou cestou.


Sovětská konstrukční škola i po opuštění "těžkého tanku" nadále produkovala stroje označované jako "střední tanky" typu T-55, T-62 nebo T-72, které se v mnohém blížily západnímu MBT. (Izraelské studie ovšem v 70. letech ukázaly, že sovětské "střední tanky" mají kvůli mizerné optice a dalším vadám de facto účinný dostřel 1 000 m, zatímco západní MBT zhruba dvojnásobný.)

Vedle toho však Sověti vyvíjeli a vyráběli také "průlomové tanky" typů T-64 nebo T-80 určené primárně pro elitní gardové tankové útvary. V plánu bylo poskytnout "gvardějcům" s úkolem prolomit nepřátelskou obranu o něco lepší stroj, než byly ty, které jinak tvořily výzbroj běžných motostřeleckých divizí (T-64 versus T-62, T-80 versus T-72).

Tím se dostávám k historii ruského tanku T-90M "Proryv" (Průlom).

Protože nový typ T-14 Armata s bezosádkovou věží nebyl na Ukrajině dosud nikde nasazen (a existují pochyby o tom, zda k tomu vůbec dojde), T-90M představuje nejmodernější ruský tank, s nímž se ukrajinští vojáci střetli. Ruské pozemní síly dosud dostaly jen 40 ks tohoto tanku. A jeden z nich byl tento týden zničen během bojů kolem Charkiva.

Konstruktéři po 30 letech výroby předchozích verzí vytvořili stroj, u nějž se pokusili výrazně posílit pancéřovou ochranu. Dobře vidět je to na věži, jejíž původní tvar byl výrazně modifikován představnými pancíři a panely tzv. dynamické ochrany (ERA).

Hlavní výzbroj zůstává stejná, tzn. automaticky nabíjený tankový kanón 2A46M-5 ráže 125, s nímž je spřažen klasický tankový kulomet PKMT. Avšak namísto původního velkorážového kulometu NSV na věži obsluhovaného velitelem vozidla je vozidlo vybaveno dálkově ovládanou zbraňovou stanicí, která u strojů sloužících v ruské armádě obsluhuje velkorážový kulomet Kord. Obranná zařízení zahrnují zadýmovací granátomety a senzory pasivní obrany proti přilétajícím protitankovým řízeným střelám.

Důraz byl položen také na zlepšení pancéřování pohonné jednotky. Zadní strana věže je chráněna mřížovým pancéřováním a spodní část věže pohyblivou "železnou oponou".

Pomocná pohonná jednotka umístěná vedle výfuku zajišťuje provoz palubních systémů i v situaci, kdy je hlavní pohonná jednotka vypnuta. To umožňuje v případě potřeby výrazně snížit infračervené vyzařování stroje.

Rusko provozuje zhruba 500 tanků T-90 předchozích verzí, ale jen asi 40 ks verze T-90M. Ta byla určena primárně na export.

Jak je vidět, ani maximalizace dostupné úrovně pancéřové ochrany na vozidle z fatálně pomýlené sovětské konstrukční školy (osádka věže sedí na karuselu s municí pro hlavní zbraň, tato munice po zásahu tanku často vybuchuje, zabíjí velitele a střelce/radistu, odtrhává od vozidla bojovou věž) rozhodně neznamená, že by takto vybavený tank byl "nezničitelný".

Na seznamu chlouby imperiálních ruských ozbrojených sil zničené na Ukrajině tak přibyla k raketovému křižníku Moskva další vysoce prestižní položka.

2
Vytisknout
7964

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022