Izraelské úřady se stále nevyjádřily k invazi na Ukrajinu, ale odsoudily Rusko za to, že Hitler byl žid

5. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Izraelská a ukrajinská vláda se ve videorozhovoru pro italskou televizní stanici obořily na Ruskou federaci za výroky ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Lavrov obhajoval děsivé tvrzení Moskvy, že ukrajinskou vládu ovládají nacisté, ačkoli i prezident Volodomyr Zelenskyj je žid. Lavrov uvedl, že podle jeho vzpomínek byl Adolf Hitler částečně žid, a tvrdil, že někteří z nejhorších antisemitů jsou židé, píše Juan Cole.

Je však pozoruhodné, že i když se izraelské úřady proti Lavrovově lži ohradily, zmohly se pouze na odsouzení jejích antisemitských důsledků, ale nikoli na obranu Volodomyra Zelenského nebo ukrajinské suverenity. Hitlerovo vyvraždění 6 milionů Židů bylo epochálním zlem, ale Hitler také agresivně napadal jiné země, včetně Ukrajiny (tehdy součást Sovětského svazu), Válka, kterou zahájil napadením Polska v roce 1939, si podle odhadů vyžádala 28 milionů mrtvých Evropanů na bitevním poli, nehledě na nacistické institucionální vraždy milionů civilistů, včetně 6 milionů Židů. Nezdá se mi, že bychom skutečně mohli doufat v "už nikdy více", pokud nebudeme bojovat proti agresivní válce i genocidě a neodsoudíme je.

Thomas Weber na blogu Oxford University Press prověřil pověst o Hitlerově židovském původu a potvrdil, že je nepodložená. Ironií osudu se zdá, že toto tvrzení rozšířili jeho političtí soupeři, kteří se snažili zabránit jeho nástupu k moci.

Podivný a směšný mem ruské elity, že ukrajinskou vládu ovládají nacisté, měla izraelská vláda hned na začátku odsoudit. Místo toho premiér Naftali Bennett nechal pomluvu plavat a hledal způsob, jak zůstat mezi Ruskem a Ukrajinou neutrální. Izraelská vláda se také vyhnula jakémukoli plnohodnotnému odsouzení invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu nebo ruských zvěrstev na Ukrajině, jako tomu bylo v Buča. Pro zemi s velkým počtem obyvatel, kteří přežili holocaust, je tento neochvějný postoj ostudný. Možná je to tím, že Bennett je v ideologické linii izraelské krajní pravice, které jde o úzkou židovskou nadřazenost, a ne o univerzální lidská práva. Možná také, že vystupovat příliš hlasitě proti zemím, které okupují cizí území, se příliš blíží Bennettovu kolonialistickému projektu pro palestinský Západní břeh Jordánu.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022