Pussy Riot v lublaňské Metelkove

30. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

V rámci svého evropského turné, během kterého podporují Ukrajinu vystoupili Pussy Riot minulý čtvrtek v lublaňském ikonickém autonomním kulturním centru Metelkovo.

Jejich vystoupení kombinující rap, promítání fotografií a videí se saxofonovými sóly a dalšími prvky živé muziky bylo svérázným představením minulosti kapely stejně jako evoluce putinovského režimu snoubící církev, konzervatismus a represivní složky. V kontextu invaze Ukrajiny pak jejich performance nabyla ještě na síle, se kterou bezprostředně navázali kontakt s publikem a vtáhli je do svého příběhu.

 

Publikum v Metelkově, ve kterém se nepochybně nacházel značný počet účastníků nedávných demonstrací proti odcházejícímu slovinskému předsedovi vlády, kontroverzním pravicovém populistovi Janšovi, živě reagovalo na hesla za svobodné Rusko a proti policejní zlovůli.

Ještě dlouho po vystoupení podepisovali Pussy Riot trička, výtěžky z jejichž prodeje šli na podporu ukrajinských nemocnic. U baru se tvořili hloučky nejenom místních, ale také návštěvníků koncertu z okolních zemí.

Jeden mládenec z trojice návštěvníků z Rakouska mi před půlnocí položil trefnou řečnickou otázku – „co budeme dělat? Nemůžeme si přece nechat Evropu vzít lidmi jako Putin, Zeman, Kurtz nebo Janša …“

Příběh Pussy Riot řezavě připomíná, že dnešní Putinovo Rusko se rodilo nejenom posledních několik let, ale mj. právě svým sexismem, rasismem, nacionalismem či akumulací moci oligarchie doutná i mezi námi.

Záznam vystoupení Pussy Riot v Metelkove

Tisková konference Pussy Riot po setkání se Slavojem Žižkem



1
Vytisknout
6671

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2022