Chaos proti tradicionalismu: Jak se Rusko mýtotvorbou vrací k Brežněvovi

9. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Brežněvova a Putinova vláda se v mnoha ohledech velmi liší, ale sdílejí společný závazek k myšlence, že Rusové by se měli soustředit na mýty spíše než na praktické záležitosti. A to ze stejného důvodu – zabránit Rusům požadovat změnu ve způsobu, jakým žijí, říká Alina Vituchnovskaja.

Postsovětský člověk přemýšlí v heslech a používá stárnoucí pojmy. Úřady mu chtějí znovu vnutit "mýtus, za nějž stojí za to zemřít". To je urážlivý nápad, protože motivem politického boje není mýtus, ale touha po politické změně. Tedy moc - a ne mýtus.

Je pochopitelné, že se lidé žijící ve společnosti nadbytku rozhodnou z nudy přijít s mýtem. Ale v chudé společnosti, jako je ta ruská, mýtus není nic jiného než masivní případ deliria propagovaný úřady za účelem manipulace obyvatelstvem.

V tomto ohledu je nový mýtus v Rusku stejně jako starý mýtus v Brežněvově době "vulgární nebo dokonce odporný". A mýty nevysvětlují nic: Nevysvětlují, co se stalo v roce 1991, ani neúspěch protestního hnutí před deseti lety. Tyto věci měly objektivní příčiny a mluvení o mýtech jen brání porozumění.

Mytologické vědomí a spiritualita jsou dva pojmy, které na Rusech parazitují. Jsou antiracionální a vypovídají o věčné stagnaci spíše než o pokroku. Výsledkem je, že pro ty, kteří je propagují, a pro ty, kteří je přijímají, se Rusko nikam neposouvá. Za Brežněva i za Putina.

Posedlost mýty otevírá cestu pro druh chaosu, který dává šanci rozložit starý systém vztahů nahradit ho lepším. A ti, kteří se skutečně chtějí angažovat v politice, si musí uvědomit, že pokud současný systém není uspokojivý, může a měl by se změnit.

Mluvení o mýtech však vede pouze k dalším slepým uličkám.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4018

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2022