Rusko už nemá Luhansk plně pod kontrolou, Ukrajina tam osvobodila jednu vesnici

20. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


Malé, ale symbolické vítězství na předměstí Lysyčanska podkopává jeden z klíčových Putinových válečných cílů


Ukrajina znovu dobyla vesnici poblíž východního města Lysyčansk, což je malé, ale symbolické vítězství, které znamená, že Rusko již nemá plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí, což je jeden z klíčových válečných cílů Vladimira Putina.

Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly mají Bilohorivku "plně pod kontrolou". "Je to předměstí Lysyčanska. Brzy odtamtud ty šmejdy vyženeme koštětem," řekl. "Krok za krokem, centimetr po centimetru, osvobodíme celou naši zemi od okupantů."



 
Videozáznamy sdílené na Telegramu ukazovaly ukrajinské vojáky, jak pěšky hlídkují po zničené ulici. Ruské síly okupovaly celou Luhanskou provincii po dobu posledních dvou a půl měsíců. Po dlouhých a krutých bojích se ukrajinský generální štáb v červenci rozhodl ustoupit z měst Sievierdoněck a Lysyčansk.

Během uplynulých 12 dní ukrajinské pluky na severovýchodě země podnikly ohromující protiofenzívu, osvobodily více než 300 sídel v celé Charkovské oblasti a donutily ruské jednotky k chaotickému útěku. Dobytá oblast je velká jako polovina Walesu a sahá až k ruským hranicím.

V pondělí se objevily nepotvrzené zprávy o postupu ukrajinských jednotek do Lysyčanska. Nyní se zdá, že je jen malá naděje, že Kreml bude schopen převzít kontrolu nad celým Donbasem, který zahrnuje Doněckou a Luhanskou oblast. V březnu Putin prohlásil, že to je cílem jeho "speciální vojenské operace" na Ukrajině po neúspěšném pokusu o obsazení hlavního města Kyjeva.

O víkendu ruské jednotky ostřelovaly město Kupjansk z nových, narychlo vybudovaných obranných pozic východně od řeky Oskil. Stovky lidí byly evakuovány. Ukrajina uvedla, že v pátek převzala kontrolu nad celým městem a přejela v obojživelných vozidlech po pontonovém mostě na levý břeh řeky.

Podle ukrajinských představitelů zahynulo v neděli při zásahu 200 ruských vojáků, když raketa zasáhla bývalý autobusový kryt, kde sídlili, ve frontovém městě Svatove.

Podle Institutu pro studium války Rusko neposlalo posily. Nyní je pod tlakem a zranitelné vůči dalšímu protiútoku, uvedl thinktank.

Guvernér Hajdaj uvedl, že vůdci samozvané Luhanské lidové republiky začínají panikařit. Objevily se četné zprávy o odchytových komandech, která zadržují muže na ulici a povolávají je do armády. Mobilní komunikace a internet jsou rušeny, aby se lidé nedozvěděli o vojenských neúspěších Moskvy, tvrdil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí obvinil Kreml z bezohledného chování poté, co na jihu Mykolajivské oblasti dopadl granát 300 metrů od jaderné elektrárny. Střela poškodila budovy a vyhodila okna. V jaderném zařízení v Pivdennoukrainsku byly dočasně vyřazeny tři elektrické rozvody.

Ukrajinská státní jaderná společnost Energoatom uvedla, že všechny tři její jaderné reaktory pracují normálně a nebyly poškozeny. "Mezi zaměstnanci stanice naštěstí nedošlo k žádným obětem," uvedla. Agentura zveřejnila dvě fotografie, na nichž je vidět velký kráter, který podle ní výbuch způsobil.

"Zapomněli, co je to jaderná elektrárna. Rusko ohrožuje celý svět. Musíme to zastavit, než bude pozdě," napsal Zelenskij na svém kanálu Telegram. Již dříve obvinil Putina z jaderného terorismu a vydírání a vyzval mezinárodní společenství k zásahu.

Mykolajivská oblast je od začátku invaze pod neustálým raketovým útokem ruských sil. Ukrajina zahájila protiofenzívu s cílem osvobodit nedaleké město Cherson. Postupuje pomaleji než v Charkovské oblasti, přes rovinatý stepní terén a se zakopanými ruskými jednotkami.

Další ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží, která je největší v Evropě a leží asi 250 km východně od Mykolajova, byla tento měsíc odstavena kvůli ruskému ostřelování, což vyvolalo obavy z možné jaderné katastrofy.

Jaderný dozor OSN tento víkend uvedl, že jedno ze čtyř hlavních elektrických vedení v Záporoží bylo opraveno a opět zásobuje elektrárnu elektřinou z ukrajinské sítě.

Ruští vojáci využili území k ostřelování Ukrajinou kontrolovaných měst Nikopol a Marhanec za řekou Dněpr. Více než 40 zemí a Mezinárodní agentura pro atomovou energii vyzvaly Putina, aby předal kontrolu nad elektrárnou zpět Ukrajině.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4171

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2022