Brazílie: Lula vyhrál volby, avšak těsnou většinou

31. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
 
Luiz Inácio Lula da Silva bude příštím prezidentem země, potvrdili úředníci po dlouhé a tvrdé kampani mezi bývalým prezidentem a současným krajně pravicovým vůdcem. Šlo o odmítnutí krajně pravicového hnutí Jaira Bolsonara a jeho konfliktních čtyř let v úřadu.


Vítězství završilo ohromující politický přerod  da Silvy - z prezidentského úřadu do vězení a zpět - který se dříve zdál nemyslitelný.

Končí také bouřlivé období Jaira  Bolsonara jako nejmocnějšího vůdce regionu. Po léta přitahoval celosvětovou pozornost politikou, která urychlila ničení amazonského deštného pralesa a zhoršila pandemii, jež v Brazílii zanechala téměř 700 000 mrtvých, a zároveň se stal hlavní mezinárodní postavou krajní pravice pro své neomalené útoky na levici, média a brazilské demokratické instituce.

V poslední době vzbudily jeho snahy o podkopání brazilského volebního systému mimořádné obavy doma i v zahraničí, stejně jako celosvětová pozornost věnovaná nedělnímu hlasování jako důležité zkoušce pro jednu z největších světových demokracií.

Bolsonaro bez důkazů kritizoval národní elektronické hlasovací zařízení jako plné podvodů a naznačil, že by se nemusel smířit s prohrou, podobně jako bývalý prezident Donald J. Trump. Mnoho jeho příznivců slíbilo, že na jeho příkaz vyjdou do ulic.

Nedělní výsledky jasně ukázaly, že desítky milionů Brazilců už unavil jeho polarizující styl a časté zmatky v jeho administrativě. Bylo to poprvé za 34 let moderní brazilské demokracie, kdy se nepodařilo dosluhujícímu prezidentovi vyhrát znovuzvolení.

Přesto da Silva zvítězil s nejtěsnějším rozdílem za stejné období, což signalizuje hluboký konflikt, kterému bude jako prezident čelit.

Získal 50,83 % hlasů oproti 49,17 %a Jaira Bolsonara při 98,81 % hlasů sečtených v neděli večer.

Da Silva, 77letý bývalý kovodělník a odborový předák s pátou třídou vzdělání, vedl Brazílii v době jejího rozmachu v první dekádě století, ale později byl po odchodu z funkce odsouzen za korupci a strávil 580 dní ve vězení.

V loňském roce Nejvyšší soud tato odsouzení zrušil s tím, že soudce v jeho případech byl zaujatý, a voliči se shromáždili za mužem známým jednoduše jako "Lula".

Zvolením  da Silvy končí prezidentský souboj, který byl všeobecně považován za jedno z nejdůležitějších hlasování v Latinské Americe za poslední desetiletí, souboj dvou možná největších žijících politických osobností Brazílie s výrazně odlišnými vizemi, jak zvrátit osud země.

Jeho vítězství také posouvá Brazílii zpět doleva a prodlužuje tak sérii levicových vítězství v celé Latinské Americe, která byla podpořena vlnou odporu proti úřadujícím prezidentům. Šest ze sedmi největších zemí regionu si od roku 2018 zvolilo levicové lídry.

Da Silva, který se po desetiletí prosazoval jako bojovník za chudé, čelí značným výzvám. Brazílie čelí ekologickým hrozbám, rostoucímu hladu, skomírající ekonomice a hluboce rozdělenému obyvatelstvu.

Navzdory jeho vítězství značná část z 217 milionů Brazilců stále považuje da Silvu za zkorumpovaného kvůli rozsáhlému systému vládních úplatků, který byl odhalen několik let po jeho odchodu z funkce. A přestože jeho odsouzení za korupci bylo zrušeno, pan da Silva nebyl nikdy prohlášen za nevinného.

I přes tyto nedostatky však silná opozice vůči Bolsonarovi a jeho krajně pravicovému hnutí stačila k tomu, aby se da Silva vrátil do prezidentského úřadu.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4876

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2022