Pomozte Saše Skočilenkové

1. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Vítě, co se stalo Saše Skočilenko z Petrohradu? Psali jsme o tom v Britských listech.   Pět týdnů po invazi ruských vojsk na Ukrajinu vešla Alexandra Skočilenko, dvaatřicetiletá umělkyně a hudebnice, kterou její přátelé znají pod jménem Saša, do supermarketu v Petrohradě s kytarou a několika samolepkami. Na nich byly fotografie ruských zvěrstev, páchaných na Ukrajině. V rámci tichého protestu proti válce je nalepila na cenovky. 




Slova jako "válka", "invaze" a "útok" jsou však v Rusku zakázána. Někdo si Sašiny pokojné protestní akce všiml a nahlásil ji na policii. Brzy poté byla zatčena, vyslýchána a sexuálně napadena. Od svého dubnového zatčení je Saša držena ve vyšetřovací vazbě a hrozí jí až desetileté vězení. To vše za tichý protest proti invazi na Ukrajinu.

Prosíme, přispějte finančně  Amnesty International UK v kampani za Sašinu svobodu.

Sašin protest byl malý, ale silný a získal si pozornost mnoha lidí po celém světě. Ukázal ruským úřadům, že odpůrce války nelze umlčet. 

Saša však za uplatnění svého lidského práva na pokojný protest platí vysokou cenu. Můžete přispět k tomu, aby bylo dodrženo její právo na svobodu projevu - a aby bylo zajištěno její propuštění. Vaše naléhavá podpora může pomoci financovat náklady naší kampaně za Sašino propuštění a za propuštění dalších vězňů, kteří jsou rovněž nespravedlivě vězněni za pokojné vyjadřování svých názorů. A každý dar pomáhá.

 
Cenzurní zákony v Rusku, které se používají k potlačení opozice proti válce na Ukrajině, musí být zrušeny. Všichni, kdo byli na základě těchto nespravedlivých zákonů uvězněni - včetně Saši - musí být okamžitě propuštěni.

Sašino zatčení a uvěznění je porušením jejího práva na svobodné vyjádření názoru. Přispějte prosím ještě dnes. Váš dar může pomoci kampani Amnesty International UK za osvobození Saši a dalších lidí nespravedlivě vězněných za uplatňování svých lidských práv.
 

Elaine van der Schaft,

koordinátorka kampaní - Ohrožené osoby, Amnesty International UK

Pomozte kampani za osvobození Saši Skochilenkové. Přispějete nyní?     

0
Vytisknout
5247

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022