Mezitím v Absurdistánu 222. Duševní zdraví a život v Polsku

31. 10. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Milí čtenáři, v první řadě se vám musím omluvit za to, že jsem nějakou dobu nemohl přijít s novými díly svého seriálu o Polsku. Jak někteří z vás možná vědí, odjel jsem z Británie do Finska a stěhování přes půl kontinentu je dost komplikované i bez toho, aby se něco pokazilo - a pokazilo se všechno, co se pokazit mohlo. Musel jsem si opravit auto poté, co mi neschopní mechanici v Glasgow zničili převodovku. Rozbila se mi dodávka. Byl jsem nemocný a měl jsem zubní pohotovost. Celkově mi to zabralo mnohem víc času, než jsem čekal.

 
Ale dvě věci z toho vyplynuly. Zaprvé se mi podařilo svou dodávkou převézt jednu tunu humanitární pomoci z Finska do ukrajinského humanitárního centra v Polsku. Za druhé jsem musel v Polsku strávit několik týdnů. Mohl jsem mluvit s lidmi, vnímat tamní atmosféru, dívat se s rodiči na zprávy v televizi nebo řešit polskou byrokracii. Zároveň mi skutečnost, že jsem nesledoval zprávy tak pozorně jako obvykle, umožnila ustoupit a podívat se na širší obraz. A proto bude tato kapitola trochu jiná než obvykle.

Mám totiž stále nasbíráno dost absurdit na to, abych jimi zaplnil několik dílů. Mohl bych psát o tom, jak byla ve Vratislavi přes den ochromena polovina města, protože nějaká VIP osoba pojmenovala tramvaj po Editě Steinové a chtěla se s ní vyfotit na kolejích před svým domem, takže veškerý provoz na té trati musel být na půl hodiny zastaven. Mohl bych psát o tom, jak novinář vládou ovládaného rozhlasu napsal e-mail o tom, že jeden z článků musí být odstraněn, protože není v souladu s vládní propagandou - ale místo aby ho poslal e-mailem, omylem ho zveřejnil na facebookové stránce toho rozhlasu. Mohu napsat o tom, jak vláda křičela o "diskriminaci křesťanů" poté, co nevládní organizace zabývající se péčí o děti nahlásila křesťanský tábor pro mládež za to, že dává děti do otroctví (údajně aby ukázala symbolické vazby hříchu omezujícího lidské svobody) - vláda je nahlásila prokuratuře za náboženskou diskriminaci. Mohli bychom se smát taxikářům z Karpacze, kteří požadují, aby autobusy MHD byly zakázány, protože jejich provoz  neprospívá jejich podnikání, vyjadřovat obavy, že strážcům lesů  byly z nějakého důvodu vydány útočné pušky, nebo být znechuceni tím, že ministerstvo školství poslalo do škol pro "vzdělávací účely" kravské oční bulvy, aby si je školáci mohli prohlížet pod mikroskopy ve školních laboratořích. Bohužel školy žádné laboratoře nemají. Nebo ve většině případů ani mikroskopy. Většinou nemají ani ledničky na vzorky živých tkání, a i kdyby je měly, někdo by musel na vršek balíčku napsat, co je uvnitř, a protože to nikdo neudělal a balíčky dorazily uprostřed léta, bude tam smrad trvat týdny.

Je tu také problém, že beton v čerstvě otevřeném kanálu vedoucího do nikam (protože nově vykopaný kanál přes Viselskou kosu vede do velmi mělkých vod, takže je zatím nepoužitelný, dokud nebude prohloubena celá vodní cesta a také přístav v Elblągu) už praská. Nebo mohu psát o tom, jak státní televize TVP uspořádala v Elblągu koncert na oslavu otevření kanálu, ale zapomněla ho zaregistrovat jako veřejnou akci, avšak  pódium bylo proto oplocené, takže se na něj lidé nemohli dívat, ledaže by šli domů a zapnuli si televizi. Nebo mohu psát o tom, jak Ústav národní paměti obviňuje Gazetu Wyborczu z propagace totalitních režimů poté, co list zveřejnil fotografii, na níž jeden z jeho ředitelů zdraví nacisticky vztyčenou pravicí mezi skinheady.

Ale dvě hlavní témata byla strana PiS, která se dostává do stále větších potíží, a Rusko. A strana PiS a Rusko spolu možná souvisejí více, ale o tom budu mluvit později.

Za prvé, PiS čelí stále více skandálům. Objevují se na těch nejneočekávanějších místech. Například Norbert Kaczmarczyk, náměstek ministra zemědělství, měl svatbu. Pro 540 lidí.


Dobře, není bohatý, ale jeho rodiče možná ano. To není problém. Dostal dar od svého bratra. Traktor. Je to farmář, takže to taky není problém. Ale to některé lidi přimělo k zamyšlení: když je ministr jen malý zemědělec, proč by potřeboval obří traktor John Deere v hodnotě 1,5 milionu zlotých (9 milionů Kč)? Někteří dotěrní novináři se rozhodli, že musí jít hlouběji, a zjistili, že ministr využil některých zasvěcených znalostí a využil kličky, díky níž si pronajímá 140 hektarů půdy, která by měla být k dispozici místním zemědělcům - a platí za ni asi 20 % běžné ceny.

Tento skandál stál náměstka ministra místo a způsobil určité napětí ve vládnoucí koalici. Aby byl Zbigniew Ziobro, lídr Solidarity Polska, satelitní strany PiS, která navzdory tomu, že v průzkumech prakticky neexistuje, má ruku na Kaczyńského  koulích, spokojen, musel být Kaczmarczyk nahrazen jiným členem jeho strany. A ti mají opravdu krátkou lavičku, takže na jeho místo nastoupil Janusz Kowalski, všeobecně známý jako  antivaxer a nepříliš bystrý člověk s posedlostí Donaldem Tuskem,  který se okamžitě stal terčem posměchu všech pro svou neznalost tématu.

Všechna rozhodnutí byla přijata na úrovni nad premiérem Morawieckim, takže se proslýchá, že někteří jeho konkurenti v PiS chtěli využít této příležitosti a nahradit ho, ale nápad ztroskotal, protože se nenašel nikdo dost hloupý, aby ho nahradil.

Protože PiS se potápí. Průzkumy neustále ukazují, že zatímco podpora PiS je stále nevysvětlitelně vysoká, ostatní strany se jím přibližují a kdyby se volby konaly dnes (a byly férové), i kdyby PiS stále byla první, nebyla by schopna vytvořit vládu - ani kdyby se spojila s dalšími pravicovými stranami. Ale i její voličské základny začínají vidět pravdu poté, co všechny ty peníze rozdané občanům sežralo dodatečné zdanění a rekordně vysoká inflace. Vláda strany PiS velmi ráda chřestíšavlemi a namyšleně mluví o Rusku, aby ukázala, jak je protiruská, ale naprosto se nepřipravila na energetickou krizi, takže je obrovský nedostatek uhlí a tam, kde je k dostání, se prodává za čtyřnásobek loňské ceny. To je důležité, protože mnoho polských domů je vytápěno uhlím. Lidé mají opravdové obavy a znám několik přátel, kteří si na pracovištích nainstalovali kamna na dřevo jako poslední možnost vytápění a nyní sbírají staré palety a kácí dřevo na svých zahradách. Zlomilo mi srdce, když jsem viděl starší paní, která navštívila místní supermarket s malým vozíkem a prosila zaměstnance, aby jí dali nějaké zbytky rozbitých palet, protože si nemůže koupit uhlí za cenu dvou svých měsíčních důchodů za tunu...

Aby se lidé uklidnili, byly pozastaveny emisní požadavky a kvalitativní normy pro tuhá paliva a sám Kaczyński lidem řekl, že budou moci pálit cokoliv(kromě pneumatik a dalších škodlivých věcí), aby se zahřáli:



Někteří si to již vzali k srdci, a když byl jeden muž ve Wejherowě zadržen městskou policií za to, že ve svých kamnech spaloval odpadky, odmítl převzít pokutu s tím, že "předseda Kaczyński to povolil". K jeho překvapení soud rozhodl v jeho neprospěch. Kaczyńského slova zřejmě v Polsku ještě nejsou vždy zákonem.

To samozřejmě zhorší už tak špatnou situaci se znečištěním ovzduší a nabízí se otázka: kde je všechno to uhlí, které nám mělo vydržet 200 let? No, pravda je taková, že Polsko bylo od roku 2010 závislé na dovozu z Ruska, který se postupně snižoval, ale když se PiS dostala k moci, tento trend zvrátila a roční dovoz je dvakrát - nebo dokonce třikrát - větší než za minulé vlády. Takže nyní s embargem na dovoz z Ruska museli tuto obrovskou mezeru zalepit - a to vše v době, kdy se všichni ostatní snaží o totéž.

Není divu, že se snaží zbavit části této zodpovědnosti a za distribuci uhlí veřejnosti prostě učinili zodpovědnými místní zastupitelstva. Což nedává smysl, protože rady nemají žádné know-how ani zázemí pro obchod s pevnými palivy, nemluvě o tom, že je nemohou vytvořit ze vzduchu: ale takový je plán: PiS pomůže těm, kterým vládnou její lidé, a z nedostatku obviní ty, kterým vládne opozice. Zákony jsou velmi nepřehledné a pravidla pro získání státem dotovaného uhlí tak složitá, že si prokurátoři jistě najdou něco, čím by mohli alespoň pošpinit některé opoziční politiky. A to vše v době, kdy se místní zastupitelstva již nyní potýkají s obrovskými finančními škrty způsobenými změnami daňové politiky, novými úkoly, které na ně vláda uvaluje, a raketově  rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Některá města už snížila frekvenci veřejné dopravy nebo vypínají  v noci pouliční osvětlení.

Poláci si z toho už dělají legraci: "Jaký je rozdíl mezi Polskem a Titanikem? Když šel Titanic ke dnu, ještě svítil a měl na palubě spoustu uhlí". Nebo když přišla zpráva o obsazení polského herce do nového filmu Mission Impossible: "bude hrát Poláka, který se snaží koupit uhlí".

PiS ví, že se potápí. Proto se snažili vydat nový zákon, který by znemožnil odvolání jejich lidí v dozorčích radách státních firem nejméně na pět let.

A to vše s velkým, blikajícím, transparentem s nápisem "RUSKO", který dominuje polské politické scéně. Vzpomeňte si na tu odposlechovou aféru z roku 2014, která pomohla k pádu vlády Platformy Obywatelské (psali jsme o ní zde). Ukázalo se tedy, že muž, který za touto aférou stál, dovážel uhlí z Ruska. A když vláda Donalda Tuska podnikla kroky k omezení tohoto dovozu, jeho společnost se dostala do finančních potíží 

Jak minulý týden napsal polský Newsweek, podle jeho obchodního partnera se rozhodl splatit dluh tím, že "svrhne polskou vládu", a tyto nahrávky předal ruské rozvědce. Prokurátoři Zbigniewa Ziobra to věděli už léta, a přesto odmítli tuto linii vyšetřování sledovat. Člověk by se mohl ptát proč.

Investigativní novinář Tomasz Piątek na této otázce léta únavně pracuje a poskytuje na ni odpověď: ve svých knihách o Antoni Macierewiczovi, Mateuszovi Morawieckém, Andrzeji Dudovi, Tadeuszovi Rydzykovi a naposledy o Jarosławu Kaczyńském. Zkoumá jejich vazby na Rusko. Přečetl jsem zatím dvě jeho knihy, a i když jsou podle mého názoru jeho závěry někdy až příliš přitažené za vlasy, už jenom množství faktů, podezřelých náhod a souvislostí, které se mu podařilo odhalit, by mělo rozeznít všechny poplašné zvony v kontrarozvědce a položit vládu. Nic takového se však nestalo. Možná proto, že kontrarozvědku ovládá zločinec, kterého nezákonně omilostnil prezident Duda (více zde).

Antoni Macierewicz se v jeho sloupku objevuje pravidelně, a pokud si ho pamatujete, otázka, která se v Polsku běžně klade - zda je to ruský agent, nebo jen šílenec -, vás nepřekvapí. Nedávno politickou scénou na chvíli otřásl dokument televize TVN24. Ukazuje, jak se jím vedená "subkomise pro vyšetřování smoleńské havárie" zabývala falšováním výsledků výzkumu - vybíráním třešniček z dat a zkreslováním výsledků experimentů -, aby podpořila svou teorii, že havárie letadla byla ve skutečnosti velmi složitým atentátem. Samozřejmě nikdo, kdo má jen základní znalosti fyziky (nebo logiky), by neuvěřil žádné z těch historek o dvou bombách, které v letadle vybuchly a které zlomyslní letečtí dispečeři dokonale sladili s předem vykácenými stromy v lese, ale na zasetí pochybností mezi velkou část polské populace to stačilo. A kdo je známý tím, že je mu jedno, čemu lidé věří, hlavně že pochybují o pravdě?

Přesto PiS předstírá, že se nic neděje, zatímco Poláci zasažení rekordně vysokými cenami energií, raketovým růstem inflace a novým zdaněním se propadají zpět do chudoby. Ale možná je to jen plán na ochranu polských rodin, jako bychom věřili tarnovskému biskupovi Leszku Leszkiewiczovi, že "prosperita může zničit manželství a vést k tomu, že muž ublíží své ženě a dětem a bude hledat štěstí v homosexuálním vztahu". Ještě že tedy budeme zase chudí. Chudí, ale šílení: podle nedávného průzkumu považuje 71 % Poláků život v Polsku za škodlivý pro jejich duševní zdraví...

1
Vytisknout
8361

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022