Británie: Sunakovu novou vládu diskredituje zlá a hloupá ministryně vnitra

1. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut
Jak už jsme informovali, nový britský nevolený konzervativní premiér Rishi Sunak překvapil všechny, když znovu jmenoval ministryní vnitra hloupou a zlou Suellu Bravermanovou, kterou odvolala z této funkce předchozí britská premiérka Liz Trussová za porušení vládních bezpečnostních předpisů jen o šest dnů předtím.

Suella Bravermanová je nejen neuvěřitelně hloupá a zlá, ale také je příslušnicí agresivní, ultrapravicovém brexitérské  frakce v britské Konzervativní straně, zvané ERG, European Research Group. Kdo je členem této frakce se utajuje, Bravermanová to otevřeně odmítla sdělit v rozhovoru reportéru Channel 4 News.

Hned po znovujmenování Bravermanové do funkce ministryně vnitra vznikla obrovská krize s uprchlíky. Vyšlo totiž najevo, že přibližně 4000 uprchlíků je už déle než měsíc zadržováno v přijímacím středisku ve vesnici Manson v Kentu, kde se nedá ani řádně spát ani se umýt, příchozí uprchlíci tam mají totiž být zaregistrováni nejdéle během čtyřiadvaceti hodin a posláni dál, do ubytoven v penzionech a hotelech.

Proč jsou žadatelé o azyl drženi v penzionech a v hotelech, které platí vláda? Z iracionálních důvodů britská vláda žadatelům o azyl nedovoluje pracovat a starat se o sebe až do doby, než bude jejich žádost o azyl schválena. Jenže zejména za poslední rok se zpracovávání žádostí o azyl britským ministerstvem vnitra absolutně rozložilo a nebylo zpracováno 98 procent těchto žádostí!

V Mansonu jsou dlouhé týdny zadržovány především syrské rodiny s dětmi, v situaci, která je neudržitelná. Koncem října jsou ve stanech, nemají k dispozici postele, na nichž by mohli spát, jen tenké podložky. Nemají dostatečné množství přikrývek. Je to šokující situace, teror.


V životě jsem nic takového neviděl. Bravermanová, když se jí stínová ministryně vnitra Yvette Cooper zeptala na její porušování vládních bezpečnostních předpisů, začala tvrdit, že "vidí, co se tady ve skutečnosti děje", že jde o totální spiknutí opozice zabránit jí "zastavit invazi", "zlikvidovat metlu imigrace".


 
Suella Bravermanová lhala v pondělí v Dolní sněmovně, že za krizi v uprchlickém centru v Manstonu nemůže. Přitom se pokusila podpořit svou nejistou politickou pozici agresivním vystupňováním rétoriky proti imigraci.

Bojovná ministryně vnitra tvrdila, že "nikdy nebránila" využívání hotelů ke zmírnění tlaku na středisko pro zpracování žádostí o azyl v Kentu ani neignorovala právní rady v této věci - přestože četné zdroje trvají na tom, že byla   varována úředníky ministerstva vnitra, že porušuje zákony.

Vysoce postavené vládní zdroje sdělily, že si Bravermanová  "objednala" externí právní poradenství, protože nesouhlasila s interním názorem právníků ministerstva vnitra, že by mělo být pro uprchlíky pořízeno více hotelového ubytování, aby se vyřešila přeplněnost střediska v Mansonu.

Bravermanová, která již byla pod palbou kritiky kvůli narušení vládních bezpečnostních předpisů, kvůli němuž byla před necelými dvěma týdny propuštěna z funkce ministryně vnitra, čelila v pondělí rostoucímu tlaku kvůli situaci v Manstonu. V centru je nyní umístěno 4000 migrantů, což je více než dvojnásobek jeho kapacity, což vede k nemocem a zvýšenému riziku nepokojů.

Místní poslanec za konzervativce sir Roger Gale středisko v Mansonu navštívil a obvinil ze situace Bravermanovou. "Toto zařízení fungovalo naprosto skvěle a skutečně velmi efektivně až do doby před pěti týdny, kdy, obávám se, ministryně vnitra přijala politické rozhodnutí neobjednat  další ubytování, a právě to vedlo ke krizi v Manstonu," řekl. Dodal, že Bravermanová to učinila záměrně.

Ve svém prvním prohlášení před poslanci od svého opětovného jmenování se Bravermanová dostala do střetu s vlastním ministerstvem, když prohlásila, že je "zděšena" některými aspekty jeho reakce na migrační krizi v Lamanšském průlivu, a z chaosu obvinila činitele vlastního ministerstva vnitra.

V návaznosti na výroky své předchůdkyně Priti Patelové prohlásila, že azylový systém je "rozbitý" a že nelegální přistěhovalectví se "vymklo kontrole", přestože její vlastní strana je u moci již 12 let, a je tedy za tento chaos sama plně odpovědná.

V Dolní sněmovně Bravermanová v pondělí použila šokující vyjadřování.  V boji o svou politickou budoucnost začala opakovat lživou ultrapravicovou propagandu. Bravermanová označila migrační krizi v Lamanšském průlivu za "invazi" a připomněla poslancům, že letos na jižní pobřeží Anglie dorazilo 40 000 lidí. Přitom počet příchozích uprchlíků do Británie se výrazně nezvětšil. Ani to nejsou nelegální uprchlíci: Uprchlíci mají zákonné právo překročit hranice do každé země a žádat tam o azyl. Lživá jsou i tvrzení ultrapravice, že nejde o "žádné uprchlíky": po přísném procesu zvažování žádostí o azyl britskými státními úředníky je azyl udělován více než 80 procentům příchozích.

Bravermanovou v parlamentně podpořili někteří ultrapravicoví konzervativní poslanci. Potvrdili tím, že tradiční britská Konzervativní strana je od brexitu zničena.

Ovšem premiér Rishi Sunak ani ministři jeho vlády se na vystoupení Bravermanové do parlamentu nedostavili. Znamená to, že považují excesy nynější ministryně vnitra už za nepřijatelné?

Poslanec Lee Anderson v parlamentě tvrdil, že příchozí jsou "albánští kriminálníci" a pokud se jim "ubytování v Mansonu" (žádné není) nelíbí, "ať nalezou zpět do gumových člunů a přeplaví se zpět do Francie."

Lee Anderson používá jazyku nacistů a podpořila ho Bravermanová. Tohle není fungující demokracie.
 
Najednou to v Británii vypadá tak trochu  jako v roce 1938. Daily Mail: "NĚMEČTÍ ŽIDÉ SE VALÍ DO TÉTO ZEMĚ!"
Organizace Care 4 Calais odsoudila výroky Bravermanové v parlamentu jako "neuvěřitelně urážlivé". Dodali: "Uprchlíci utíkají před konflikty - vědí, jaké to je být napaden. My máme to štěstí, že mnozí z nás to nevědí. Naznačovat, že se dopouštějí trestného činu, když právě před tím utíkají, je neomluvitelné."

Charlie Taylor, hlavní inspektor věznic, uvedl, že ministerstvo vnitra a jeho dodavatelé musí urychlit zpracování migrantů a učinit "vhodná opatření", aby mohli být lidé z Manstonu co nejrychleji přemístěni.

Zpráva kontrolního orgánu, která byla zveřejněna v úterý, uvádí, že inspekce zařízení v červenci ukázala, že již nyní existují vážné problémy pro vládní resort, pokud má bezpečně a humánně zpracovávat žadatele o azyl.

Manston, nepoužívané letiště nedaleko Ramsgate, má být krátkodobým ubytovacím zařízením pro zpracování migrantů, kteří právě dorazili do Spojeného království. Mají zde zůstat pouze 24 hodin, ale vězeňský dozorčí orgán zjistil, že zde nejsou žádná lůžka ani přístup na čerstvý vzduch nebo k pohybu.

Inspektoři upozornili na "nedostatky" v postupech v Manstonu, které "podkopávají odolnost střediska pro zvládání rostoucího počtu zadržených osob". Zjistili také, že ubytovací prostory jsou vhodné pro krátkodobé zadržení, a zaznamenali snahu zaměstnanců "vytvořit klidnou a dokonce příjemnou atmosféru".

Minulý týden hlavní inspektor pro hranice a přistěhovalectví David Neal uvedl, že se při návštěvě střediska setkal s rodinami, které byly v Manstonu déle než měsíc.

Bravermanová je také pod tlakem kvůli používání své osobní elektronické pošty pro vládní záležitosti, což vedlo k její první rezignaci. V dopise předsedkyni výboru pro vnitřní záležitosti Dianě Johnsonové se omluvila za své "chyby v úsudku".

Zároveň však prozradila, že během svého prvního 44denního působení ve funkci ministryně vnitra šestkrát odeslala vládní dokumenty na svůj soukromý e-mail - tvrdila však, že žádný z e-mailů odeslaných mezi 6. zářím a 10. říjnem "se netýkal záležitostí národní bezpečnosti, zpravodajských služeb nebo kybernetické bezpečnosti".

Z jejího dopisu vyplynulo, že se k úniku informací nepřiznala, "jakmile jsem si uvědomila svou chybu", jak tvrdila ve svém rezignačním dopise Liz Trussové. Na chybu byla upozorněna kolem 10. hodiny dopoledne, snažila se to pak  ututlat, ale své osobní sekretářce to sdělila až ve 12.56 hodin.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5519

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022