Neslavná mobilizace: Proč Putinovy snahy vedou ke zhoršení situace v ruské armádě

2. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Nejenže Putinova mobilizační kampaň nedokázala obnovit, natož zvýšit velikost ruské armády - ale nedokázala ani poskytnout těm, kteří byli přijati, dovednosti, které potřebují, aby byli efektivní jako vojáci, a dále tak snížila kvalitu ruské armády, jejího řízení a velení, upozorňuje Pavel Luzin.

Nicméně a navzdory tvrzení Moskvy, že současná mobilizační kampaň byla úspěšně dokončena, je téměř jisté, že pokud bude válka na Ukrajině pokračovat, dojde k dalším mobilizacím, zejména vzhledem k tomu, že nikdo nezrušil původní Putinův dekret.

V důsledku toho po podzimním odvodu, který se letos uskuteční v listopadu a neočekává se, že proběhne hladce, ruská vláda zopakuje současné mobilizační úsilí s výsledkem, že ruská armáda bude stále více zaplňována muži, kteří nevědí jak bojovat a důstojníky, kteří nevědí, jak efektivně udržovat disciplínu.

Takové pokračující vysílání špatně vycvičených, nedostatečně zásobených a nedostatečně motivovaných mobilizovaných občanů na frontu, částečné řešení problému "ucpáváním děr", je bezútěšná vyhlídka a připomíná neúčinný přístup čínského nacionalisty Čankajška během 2. světové války.

Navzdory konečnému neúspěchu čínského projektu se zdá, že Rusko zavádí něco podobného ve své válce proti Ukrajině, ale samozřejmě, že důsledky takového přístupu pro mobilizované samy a pro morálku a psychologický stav ruské společnosti bude pravděpodobně fatální.

Vzhledem k existujícímu nedostatku zbraní a nedostatku profesionální armády, mobilizovaní se pravděpodobně stanou vyjednávací taktikou. S jejich pomocí se Kreml může pokusit o ofenzivu z území Běloruska na konci podzimu nebo v zimě, s jediným cílem - donutit Kyjiv k jednání, aby si Moskva od války odpočinula.

A pokud to selže, což je pravděpodobné, ruská armáda riskuje, že se stane nepravidelnou silou, která bude existovat od jedné mobilizační vlny ke druhé a která se na bojišti nebude příliš lišit od žoldáků, jednotek Rosgvardije, čečenských oddílů, nebo jiné podobné formace.

Pokud válka v nadcházejících měsících neskončí nebo pokud se její intenzita výrazně nesníží, pak jsou další vlny mobilizace nevyhnutelné – ale každá nová bude horší a menší než ta předchozí a bude mít tedy negativnější dopad, pokud nebo dokud se nezmění celý ruský vojenský systém.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4531

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2022