Ruská agrese na Ukrajině: Rakety dopadly na území Polska a usmrtily dva lidi

15. 11. 2022

čas čtení 15 minut
- Aktualizace: Raketa, která dopadla na polské území, byla ve skutečnosti raketou ukrajinského protiraketového systému, vyšlo najevo

- Polsko oficiálně potvrdilo, že raketa, která dopadla je jeho území, byla ruského původu. Polské ministerstvo zahraničí si povolalo ruského velvyslance ve Varšavě

- Dva lidé zahynuli po přeletu ruských raket do Polska, sděluje představitel amerických tajných služeb

Vysoce postavený představitel amerických zpravodajských služeb uvedl, že ruské rakety přeletěly na území Polska, člena NATO, a zabily dva lidi. Polský premiér Mateusz Morawiecki svolal naléhavé zasedání výboru pro otázky národní bezpečnosti a obrany, uvedl na Twitteru mluvčí vlády Piotr Müller. Müller neuvedl, o čem má výbor jednat, ale místní média informovala, že schůze může souviset s údajným výbuchem na polské hranici s Ukrajinou. Rusko v úterý ostřelovalo města a energetická zařízení po celé Ukrajině, včetně Lvova, města na západě země poblíž Polska.

- Polsko má v Łabunie radar RAT-31DL, který je svázán s integrovanou leteckou obranou NATO. Tenradar má dosah 500 km. Łabunie je 40 km od Przewodówa, kde rakety explodovaly. NATO a Polsko vědí PŘESNĚ, odkud ty rakety přiletěly a oba sdělují, že je odpálilo Rusko.



- Odborník NATO, interviewovaný v úterý večer zpravodajstvím Channel 4 News, upozornil, že zřejmě bude nutno aktivovat  nikoliv článek 5 smlouvy Severoatlantického společenství, ale článek 4. Bude totiž nutno, aby členské země NATO vyšetřily a prověřily, co se vlastně v Polsku stalo, a zřejmě budou muset poskytnout Polsku účinnou protiraketovou obranu, stejně jako Ukrajině, která je v první linii obrany NATO.


- Ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení popřelo, že by jeho rakety přeletěly na území Polska, a označilo tyto zprávy za "záměrnou provokaci".

"Prohlášení polských médií a činitelů o údajném pádu "ruských" raket v oblasti Przewoduvu jsou záměrnou provokací s cílem vyhrotit situaci. Žádné údery ruských raket na cíle v blízkosti ukrajinsko-polské státní hranice nebyly provedeny. Polskými médii zveřejněné trosky z místa zásahu v obci Przewoduv nemají s ruskými zbraněmi nic společného."

- Litva se připojila k dalším zemím NATO a zveřejnila svou podporu Polsku.

Litevský prezident Gitanas Nausėda zveřejnil na Twitteru zprávu o údajném úderu a napsal:

"Znepokojující zprávy dnes večer z Polska ohledně nejméně dvou explozí. Udržujeme těsné styky s našimi polskými přáteli. Litva stojí v silné solidaritě s Polskem. Každý centimetr území NATO musí být bráněn!"

- Mariusz Gierszewski, reportér polského rozhlasu ZET, který původně napsal, že Polsko zasáhly zbloudilé ruské rakety, na Twitteru zveřejnil aktualizaci, podle níž východní Polsko pravděpodobně zasáhly zbytky sestřelené rakety.

Gierszewski napsal na Twitteru:

    Moje zdroje ve službách tvrdí, že to, co zasáhlo Przewodowo, jsou s největší pravděpodobností zbytky rakety sestřelené ukrajinskými ozbrojenými silami.

- Vysoký představitel Bílého domu dále poznamenal, že v souvislosti se zprávami o zasažení Polska zbloudilými ruskými raketami panuje nejistota ohledně toho, co se stalo.

 - Americký Pentagon dnes uvedl, že nemůže potvrdit zprávy o tom, že dvě ruské rakety přeletěly na území Polska a zabily dva lidi, informuje agentura Reuters.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder poskytl aktuální informace během úterního brífinku:

    "Jsme si vědomi zpráv v tisku, podle nichž dvě ruské rakety zasáhly místo uvnitř Polska poblíž hranic s Ukrajinou.

    Mohu vám sdělit, že v tuto chvíli nemáme žádné informace, které by tyto zprávy potvrzovaly, a dále je prověřujeme."
 

- Někteří analytici naznačili, že zamýšleným cílem raket mohl být Lvov.

- Podle médií maďarský premiér Viktor Orbán rovněž vyzval ke svolání rady pro obranu.

- Dnešní masivní raketový útok Ruska zasáhl také Moldavsko, kde došlo k přerušení dodávky elektřiny.

- Estonsko je nejnovější  evropskou zemí, která zveřejnila informace o tom, že ruské rakety údajně přeletěly na území Polska, člena NATO.


- Maďarští představitelé rovněž oznámili, že svolávají svou radu pro obranu, uvedl na Twitteru mluvčí vlády Zoltan Kovacs.

- Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks napsal na Twitteru o ruských raketách, které údajně pronikly do Polska, a napsal:

"Soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Zločinný ruský režim vypálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale také dopadly na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí na straně polských přátel a odsuzuje tento zločin."

- Polský premiér Mateusz Morawiecki údajně svolal naléhavé zasedání vládního výboru pro otázky národní bezpečnosti a obrany, informuje agentura Reuters s odvoláním na mluvčího vlády na Twitteru.

- Agentura Associated Press dále uvedla, že představitel amerických zpravodajských služeb potvrdil, že ruské rakety přeletěly na území Polska a zabily dva lidi.


- Rusko zahájilo vlny raketových úderů na Ukrajině i v době, kdy se na Bali sešli vedoucí představitelé skupiny G20 - včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ukrajinské úřady uvedly, že se jednalo o další plánovaný útok zaměřený na zařízení energetické infrastruktury země.


    Ukrajinská veřejnoprávní televize uvedla, že údery byly zaměřeny na Kyjev, Kyjevskou oblast, město Charkov a také na Poltavskou, Mykolajivskou, Dněperskou, Žytomyrskou, Chmelnickou, Lvovskou, Čerkaskou, Oděskou a Černihovskou oblast. Údery následují po ústupu Ruska z Chersonu a západního břehu řeky Dněpr minulý týden.

    Podle mluvčího velení ukrajinského letectva Jurije Ihnáta vypálilo Rusko "asi 100 raket" na města po celé Ukrajině.

    Podle starosty města Vitalije Klička zemřel nejméně jeden člověk poté, co byly zasaženy tři obytné budovy v hlavním městě Kyjevě. Uvedl, že budovy se nacházely v kyjevské čtvrti Pečersk, obytné čtvrti severně od prezidentské administrativy. Kličko uvedl, že na místa neštěstí míří zdravotníci a záchranáři. V důsledku útoku jsou po celé zemi hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny.

    Šéf ukrajinské prezidentské administrativy Andrij Jermak uvedl, že útok byl reakcí na úterní projev prezidenta Volodymyra Zelenského na zasedání skupiny G20. Zelenskyj vyzval vedoucí představitele, aby podpořili Ukrajinu a ukončili ji za jejích podmínek - tou hlavní je, aby ruská vojska opustila celou Ukrajinu, včetně oblastí, které okupovala v roce 2014. Zelenskij vyzývá k uspořádání mezinárodní konference, která by "stmelila klíčový prvek poválečné bezpečnostní architektury" a zabránila opakování "ruské agrese".

    Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Zelenského prohlášení, že nedojde k dohodě "Minsk-3" o ukončení bojů na Ukrajině, potvrzuje, že Kyjev nemá zájem o mírové rozhovory s Moskvou.

    Na Bali Lavrov médiím řekl, že "všechny problémy jsou na ukrajinské straně, která kategoricky odmítá jakákoli jednání a klade podmínky, které jsou v této situaci zjevně nereálné a neadekvátní".

    Mychajlo Podoljak, poradce Zelenského, v reakci na Lavrovovy výroky obvinil z pokračování války "veřejnou manipulaci a neochotu ruského ministra přestat vraždit".

Ukrajinské letectvo tvrdí, že Rusko vypálilo v rámci celostátního úderu asi 100 raket. Volodymyr Zelenskyj říká: "Přežijeme".

- Pozor, během výpadků eletřiny nefungují protiraketové sirény!




- Ukrajinci znovu v úterý v kyjevském metru:

- Zelenskij varuje před ruskými údery, ale "Přežijeme".


Prezident Volodymyr Zelenskij varoval Ukrajince, že v úterýmohou čelit dalším ruským raketovým úderům, ale země podle něj přežije.

Ve videu sdíleném na Telegramu Zelenskij uvedl, že v úterý bylo proti Ukrajině odpáleno 85 raket a dalších 20 raket by mělo zemi zasáhnout.

Varoval obyvatele, aby zůstali v krytech, a dodal:

"Vím, že (raketové) údery na mnoha místech zlikvidovaly  zdroje  energie... Pracujeme, vše obnovíme, přežijeme."

- Podle skupiny Netblocks, která monitoruje internet, Ukrajina v současné době zažívá "velké narušení internetu" a podle aktuálníchměření je národní konektivita na 67 % předchozí úrovně.

Většina regionů země byla zasažena celostátním výpadkem v souvislosti s intenzivními ruskými raketovými útoky zaměřenými na kritickou infrastrukturu.

- Kyjevské úřady uvedly, že čtyři rakety byly zachyceny protivzdušnou obranou, ale ty, které proletěly, zasáhly dvě vícepodlažní obytné budovy ve čtvrti Pečersk.


Záběry zveřejněné Ukrajinou ukazují následky úderu. Oblast se nachází několik kilometrů severně od prezidentského paláce.

- Německo dokončilo výstavbu svého prvního vodního terminálu pro příjem zkapalněného zemního plynu (LNG), který bude podle jeho ministra hospodářství zásadní pro zajištění dodávek energie do země v zimních měsících.

Robert Habeck označil první z pěti plánovaných plovoucích terminálů v severomořském přístavu Wilhelmshaven za "ústřední stavební kámen pro zabezpečení našich energetických dodávek v nadcházející zimě", protože Německo se snaží najít alternativu k ruskému plynu z plynovodů, na který se léta spoléhalo, dokud nebyly dodávky zastaveny v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Vláda pracuje na zavedení celkem pěti plavebních terminálů LNG v německých přístavech, každý s kapacitou nejméně pět miliard m3 ročně. Terminál ve Wilhelmshavenu a další v Brunsbüttelu by měly být uvedeny do provozu na přelomu roku.

Německo dříve dostávalo téměř třetinu dodávek zemního plynu plynovodem z Ruska, než Moskva po invazi na Ukrajinu začala v zjevné reakci na uvalené sankce tok snižovat a koncem srpna dodávky zcela zastavila.


- USA "důrazně odsuzují" nejnovější vlnu ruských raketových útoků proti Ukrajině, uvedl Bílý dům.


Ve svém prohlášení uvedl, že úterní útoky "jen prohloubí obavy skupiny G-20 z destabilizujícího dopadu Putinovy války".

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl: "Spojené státy a naši spojenci a partneři budou Ukrajině i nadále poskytovat to, co potřebuje ke své obraně, včetně systémů protivzdušné obrany. Budeme stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba."

- Úřad OSN pro lidská práva (OHCHR) v úterý uvedl, že Rusko i Ukrajina během téměř devítiměsíčního konfliktu mučily válečné zajatce, a jako příklady uvedl používání elektrických šoků a nucení k nahotě.

    Matilda Bognerová, vedoucí monitorovací mise, na tiskovém brífinku v Ženevě uvedla, že "naprostá většina" ukrajinských zajatců, s nimiž vedli rozhovory a které zadržovaly ruské síly, hlásila mučení a špatné zacházení. Uvedla příklady útoků psů, elektrických šoků tasery a vojenskými telefony a sexuálního násilí. Na ukrajinské straně Bognerová informovala o "věrohodných obviněních", která se týkala kromě jiného týrání i poprav ruských zajatců.

- Německo zřídí na Slovensku středisko údržby pro servis a opravy zbraní, které dodalo Ukrajině, uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová.

- Ruský prezident Vladimir Putin udělil okupovaným městům Melitopol a Mariupol tituly "města vojenské slávy". Obě leží v oblastech Ukrajiny, které Ruská federace prohlásila za anektované.

- Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra, který je v úterý v Kyjevě, prohlásil, že poslední série ruských raketových útoků po Ukrajině je "velkou motivací postavit se Kyjevu bok po boku".


V projevu z protileteckého krytu Hoekstra uvedl, že ostřelování ukazuje, že Rusko je ve válce s Ukrajinou připraveno použít "zločinné prostředky".

"Na to může být jen jediná reakce: pokračovat, pokračovat v podpoře Ukrajiny, pokračovat v posílání zbraní, pokračovat v humanitární pomoci. Jako Nizozemsko to budeme dělat společně s dalšími zeměmi."
 
- Energetická situace na Ukrajině je "kritická" po vlně útoků, které poškodily energetickou infrastrukturu, uvedl zástupce vedoucího prezidentské kanceláře.

Provozovatel národní rozvodné sítě, společnost Ukrenergo, uvedl, že nejhorší škody jsou v severních a centrálních regionech a že v těchto oblastech byly zavedeny nouzové odstávky elektřiny pro "všechny kategorie spotřebitelů". Zvláštní nouzové odstávky oznámil také v Kyjevě.

V prohlášení společnosti Ukrenergo na Telegramu se uvádí:

    (Rusové) se opět pokoušejí vypnout světla v zemi. Při novém rozsáhlém raketovém útoku byla poškozena zařízení energetické infrastruktury. Útok stále pokračuje, zatím nemůžeme určit plný rozsah škod, dochází k "příchozím" do naší infrastruktury ve všech regionech země, ale nejtěžší situace je v severních a centrálních regionech. V této souvislosti tam byly zavedeny mimořádné odstávky všech kategorií spotřebitelů v plném rozsahu. Ve městě Kyjev byly zavedeny zvláštní harmonogramy nouzových odstávek. Prosíme vás, abyste zůstali v krytu, a děkujeme za pochopení. Sdílejte prosím tuto informaci s těmi, kteří nepoužívají sociální sítě!

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
8246

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2022