"Kavkazský Hizballáh": Jak Írán využívá radikály v Ázerbájdžánu

16. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Napětí mezi Baku a Teheránem roste, obě vlády organizují vojenská cvičení podél hranice a zatýkají opoziční skupiny doma; a někteří pozorovatelé nyní dokonce předpovídají, že by mezi oběma zeměmi mohla vypuknout válka, napsal Alexandr Grigorjev.

Rozsáhlá válka mezi oběma zeměmi se stále jeví jako nepravděpodobná vzhledem k jistotě, že Turecko zasáhne na podporu Ázerbájdžánu, a zůstává nepravděpodobné, že by někdo, včetně Ruské federace, zasáhl na straně Íránu.

Nicméně provokace Íránu v Ázerbájdžánu mají dlouhou historii a v posledních měsících jsou na vzestupu kvůli nespokojenosti Teheránu s novou geopolitickou situací na Kavkaze po válce v Náhorním Karabachu, jeho hněvu na Baku za rozšířené vztahy s Izraelem a jeho rozhovory o jižním Ázerbájdžánu.

Pokračující úsilí Baku o potlačení disidentů všeho druhu a zvláště náboženských disidentů "radikalizovalo" část opozice vůči Alijevovu režimu a učinilo ji vnímavější k myšlence spolupráce s Íránem. Tento trend nebyl největší v Baku, ale v jižních částech Ázerbájdžánu.

Není pravděpodobné, že toto povstalecké hnutí na jihu získá sílu Hizballáhu v Libanonu nebo Húsiů v Jemenu. Ale hněv Teheránu na Baku je takový, že se zdá být jisté, že se pokusí reagovat na to, co Baku dělá, a bude se snažit destabilizovat jižní část Ázerbájdžánu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5406

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022