Putin je zřejmě opravdu přesvědčen, že může porazit Západ. Věří totiž teorii Lva Gumiljova

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Zesnulý etnograf Lev Gumiljov měl silný vliv na myšlení Vladimira Putina, protože Gumiljovovy myšlenky o vzestupu a pádu národů a o nutnosti vyhnout se jejich smíchání přesvědčily vůdce Kremlu, že on a Rusko mohou porazit Západ, upozorňuje Andrej Percev.

Syn básnířky Anny Achmatovové a carského důstojníka Nikolaje Gumiljova, který byl zastřelen Sověty v roce 1920, Lev Gumiljov (1912-1992) byl třikrát zatčen a uvězněn v GULAGu. Poté, co v roce 1956 vyšel z táborů, rozvinul své kontroverzní teorie o roli vášně při vzestupu a pádu národů.

Gumiljov přesvědčený, že každý národ zažívá zrození, vzestup a poté úpadek v průběhu 1 200 až 1 500 let trvajícího cyklu a že ti, kteří jsou na vrcholu, investují největší množství vášně, a tak mohou zvítězit nad ostatními, i když ti se mohou zdát mocnější, přilákal následovníky na konci sovětských časů. Vlastně tvrdil, že Evropa a Západ umírají, zatímco Rusko stále teprve povstává.

To mu získalo mnoho následovníků, když se rozpadl Sovětský svaz, proti čemuž se Gumiljov veřejně důrazně postavil. Stejně tak jako jeho tvrzení, že jakékoli míšení národů nebo vnucování hodnot jednoho národa druhému by vytvořilo degenerované "chimérické" národy - což je názor, který mnozí z nich jeho kritici považovali za rasistický a izolacionistický.

Tyto myšlenky se staly obzvláště populárními mezi ruskými elitami v 90. letech, protože její členové viděli v Gumiljovovi důvod k naději v době, kdy Rusko utrpělo to, co sám Putin charakterizoval jako "největší geopolitickou katastrofu 20. století".

Putin byl a je přitahován Gumiljovovými myšlenkami, ale jeho díla ve skutečnosti nezná, říkají ti, kteří s ním byli v úzkém kontaktu. Místo toho mu byly nabídnuty citáty Gumiljova, podobně jako sovětští vůdci dostávali citáty od Lenina - jako druh nezpochybnitelné pravdy, kterou lze použít při veřejných prezentacích.

V posledních několika letech se zdá, že Putinových ​​zmínek o Gumiljovovi ubylo, zatímco odkazy na přímějšího a tvrdšího ideologa Aleksandra Dugina přibylo. Ale Putinova oddanost Gumiljovovým myšlenkám zůstává stejně silná jako kdykoli předtím.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6467

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022