Čelná světová média požaduijí zavedení klimatické daně na fosilní giganty

15. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Desítky mezinárodních mediálních titulů zveřejnily společný úvodník, ve kterém vyzývají k radikálnímu přístupu k financování opatření v oblasti klimatu v chudších zemích.


Desítky mediálních organizací z celého světa zveřejnily společný redakční komentář, v němž vyzývají k zavedení jednorázové daně pro největší společnosti vyrábějící fosilní paliva.

Získané prostředky by měly být přerozděleny chudším a zranitelnějším zemím, uvádí se v úvodníku, protože ty trpí nejhoršími dopady klimatické krize, přestože ji způsobily nejméně.

"Lidstvo musí skoncovat se svou závislostí na fosilních palivech," uvádí se ve společném redakčním článku, který koordinoval deník Guardian. "V bohatých zemích dnes žije jen každý osmý člověk na světě, ale jsou zodpovědné za polovinu emisí skleníkových plynů. Tyto země mají jasnou morální odpovědnost pomoci."

 

Generální tajemník OSN nedávno vyzval k zavedení jednorázové daně pro společnosti vyrábějící fosilní paliva, jejichž zisky prudce vzrostly v důsledku ruské války na Ukrajině, která zvyšuje ceny energií. Jen za první tři měsíce roku 2022 vydělaly ropné a plynárenské společnosti 100 miliard dolarů. Jakýkoli úspěch na summitu OSN Cop27, který se koná v Egyptě, je všeobecně považován za závislý na rychlém zvýšení toku finančních prostředků na ochranu klimatu do rozvojových zemí.

"Změna klimatu je globální problém, který vyžaduje spolupráci všech zemí," píše se v komentáři. Bez odpovídajícího financování však podle pozorovatelů COP27 neexistuje důvěra mezi globálním severem a jihem. "Není čas na lhostejnost nebo sebeuspokojení; naléhavost okamžiku je na nás," uvádí se v článku.

Řada zpráv před konferencí COP27 odhalila, jak blízko je planeta nevratné klimatické katastrofě, protože "neexistuje žádná věrohodná cesta [ke snížení emisí uhlíku] na 1,5 °C", což je mezinárodně dohodnutá hranice pro omezení globálního oteplování.

Místo potřebného rychlého poklesu emisí bylo na konferenci COP27 řečeno, že emise letos pravděpodobně vzrostou na rekordní úroveň, a šéf OSN António Guterres varoval, že lidstvo je na "dálnici do klimatického pekla".

Úvodník, který zveřejnilo více než 30 mediálních organizací, si všímá rostoucí světové hospodářské krize, ale uvádí: "Během pandemie centrální banky po celém světě snižovaly výdaje států tím, že skupovaly dluhopisy svých vlastních vlád. Biliony dolarů potřebné k řešení ekologické nouze vyžadují, aby se takové radikální myšlení vrátilo."

Organizace, které zveřejnily společný úvodník, pocházejí téměř ze všech kontinentů, včetně indického deníku Hindu a indonéského Tempo, jihoafrického Mail & Guardian a izraelského Haaretz, amerického Rolling Stone a kolumbijského El Espectador, italského La Repubblica a francouzského Libération.

Ve společném úvodníku se uvádí: "Na [summitech] OSN musí jít o sílu argumentů, nikoliv o argumenty moci. Proces OSN nemusí být dokonalý. Poskytl však národům cíl pro záchranu planety, o který je třeba na konferenci Cop27 usilovat, aby se odvrátilo existenční riziko pro lidstvo."


Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4043

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2022