
Infekční virus covidu může na některých potravinách zůstat několik dní
3. 12. 2022
čas čtení
4 minuty
Virus covidu může na některých potravinách určených k přímé spotřebě přetrvávat několik dní, potvrdili britští odborníci
Vybírali předměty, které by lidé mohli vložit do úst, aniž by je uvařili nebo umyli.
Riziko pro spotřebitele je podle nich stále velmi nízké.
V jejich zprávě se uvádí, že je třeba poznamenat, že "potraviny a obaly posuzované v rámci této studie byly uměle naočkovány virem Sars-Cov-2, a proto neodrážejí úroveň kontaminace zjištěnou na těchto potravinách v maloobchodě, a nižší úroveň kontaminace bude vyžadovat kratší dobu k poklesu na nezjistitelnou úroveň".
U většiny testovaných potravin došlo během prvních 24 hodin k "významnému poklesu" hladiny viru.
V některých případech však stopy přežívaly přibližně týden, zjistil tým Southamptonské univerzity.
"U vysoce infekčního aviru, jako je Sars-Cov-2, které se může přenášet dotykem kontaminovaných povrchů a následně obličeje, jsou tato zjištění velmi pozoruhodná," říkají.
"Veřejnost může zajímat zjištění, že virus může za určitých běžných podmínek přetrvávat v infekčním stavu na potravinách a na povrchu obalů potravin po dobu několika dnů."
Dodávají však, že není nutné, aby zákazníci při manipulaci s potravinami přijímali zvláštní opatření - kromě mytí rukou před jejich přípravou a konzumací a oplachování čerstvých produktů, což pomůže odstranit případnou kontaminaci na povrchu.
Vybrali potraviny, které se často prodávají volně na pultech obchodů s potravinami, lahůdkami nebo pečivem, jako jsou jablka, papriky, sýry, šunka, olivy, chléb a croissanty.
Testované obaly zahrnovaly láhve od nápojů, kartony a plechovky.
Množství naneseného viru bylo navrženo tak, aby simulovalo, kolik viru by mohlo dopadnout na potraviny, kdyby v jejich blízkosti například zakašlal nebo kýchl někdo nakažený, protože covid se šíří kapénkami z dýchacích cest.
Vdechování infikovaných kapének, spíše než dotyk infikovaných povrchů, je stále hlavním způsobem, jak se lidé covidem nakazí.
Anthony Wilson, vedoucí týmu pro hodnocení mikrobiologických rizik v úřadu FSA, řekl: "V počátečních fázích pandemie jsme toho moc nevěděli o tom, jak virus přežívá na různých površích a obalech potravin, takže hodnocení rizika bylo založeno na nejhorším možném předpokladu.
Tento výzkum nám poskytuje další poznatky o stabilitě koronaviru na povrchu různých potravin a potvrzuje, že předpoklady, které jsme učinili v počátečních fázích pandemie, byly správné a že pravděpodobnost, že se můžete Covidem nakazit prostřednictvím potravin, je velmi nízká."
Tým zkoumal různé teploty a úrovně vlhkosti, aby napodobil typické podmínky skladování, a měřil rychlost inaktivace viru a zjistil:
Zdá se, že virus vydrží déle na produktech s nerovným povrchem - na brokolici a na malinách - než na produktech s hladkou slupkou, jako jsou jablka (ačkoli na některých chlazených čerstvých paprikách byl virus detekovatelný i po týdnu).
Vědci sdělují, že jablka obsahují ve slupce přírodní chemické látky, které mohou začít rozkládat virus covidu během několika minut nebo hodin.
U pečiva, jako je pain au chocolat, se po několika hodinách objevilo jen málo viru - možná proto, že je při pečení obaleno jemnou vrstvou vaječného roztoku, tvrdí vědci z FSA. Vejce obsahují kyselinu arachidonovou, která by mohla mít antivirový účinek.
Zdá se, že sýry a uzeniny s vysokým obsahem bílkovin a tuku umožňují viru přežít několik dní - možná i týden.
Covid může na plastových površích přežívat až týden. V případě kartonů to může být i několik dní. U hliníkových plechovek je to pravděpodobně jen několik hodin, sdělují výzkumníci.
6951
Diskuse