Korupce v Evropském parlamentu

10. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Pět osob bylo zatčeno v rámci vyšetřování korupce z Kataru

Pět lidí je vyslýcháno kvůli obvinění z úplatkářství
 
Zatčení místopředsedkyně Evropského parlamentu a dalších čtyř osob spojených s vyšetřováním korupce, do níž je zapleten Katar, pořadatel mistrovství světa ve fotbale, vyvolalo v sobotu výzvy k "zásadní reformě" této instituce EU.

"Nejedná se o ojedinělý incident," uvedla protikorupční organizace Transparency International.

 

"Parlament po mnoho desetiletí umožňoval rozvoj kultury beztrestnosti kombinací laxních finančních pravidel a kontrol a naprostého nedostatku nezávislého (nebo dokonce žádného) etického dohledu," uvedl  ředitel Transparency Internationl Michiel van Hulten.

Skupina Zelených v Evropském parlamentu vyzvala k úplnému vyšetření obvinění z úplatkářství ze strany Kataru.

Alberto Alemanno, profesor práva působící v Belgii, uvedl, že "skandál otevírá několik Pandořiných skříněk najednou", včetně "chybného etického systému EU pro poslance Evropského parlamentu" a "rozsahu zahraničního vlivu na EU".

Policie zadržela řeckou socialistickou europoslankyni Evu Kailiovou v pátek několik hodin poté, co byli k výslechupředvedeni čtyři další.

Nejméně tři z nich jsou buď italskými občany, nebo z Itálie pocházejí.

Čtyřiačtyřicetiletá Kailiová je partnerkou jednoho ze čtyř, Francesca Giorgiho, parlamentního asistenta frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu, uvedl zdroj.

Zatčen byl údajně také bývalý italský europoslanec Pier-Antonio Panzeri, který v letech 2004-2019 působil v parlamentu jako socialista.

Všech pět bylo v sobotu ještě vyslýcháno, uvedl mluvčí belgické federální prokuratury a dodal, že vyšetřování se týká podezření z "korupce" a "praní špinavých peněz".

V Římě vládní zdroj potvrdil agentuře AFP zprávy o zadržení Panzeriho manželky a dcery.

Zatčení následovalo po raziích v Bruselu, při nichž belgická prokuratura uvedla, že bylo nalezeno 600 000 eur v hotovosti. Policie rovněž zabavila počítače a mobilní telefony.

Belgický deník L'Echo v sobotu uvedl, že v Kailiho bruselském domě bylo nalezeno "několik tašek plných bankovek v hotovosi".

Prokuratura sice neuvedla jméno vyšetřované země, ale právní zdroj blízký případu potvrdil agentuře AFP zprávy belgického tisku, že se jedná o Katar.

Prokurátoři pouze uvedli, že dotyčný stát je podezřelý z ovlivňování rozhodování Evropského parlamentu prostřednictvím plateb v hotovosti nebo darů vrcholným představitelům.

Kaili je bývalá televizní moderátorka a jedna ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu. V listopadu, těsně před mistrovstvím světa ve fotbale, se setkala s katarským ministrem práce Ali bin Samikhem Al Marrim.

Ve videoprohlášení, které na Twitteru zveřejnila katarská tisková agentura, Kailiová uvedla: "Věřím, že mistrovství světa ve fotbale bylo pro Araby skvělým nástrojem pro ... politickou transformaci a reformy."

V následném projevu v Evropském parlamentu řekla:  "Nynější  mistrovství světa ve fotbale v Kataru je důkazem ... toho, jak sportovní diplomacie může dosáhnout historické transformace země."

Trvala na tom, že Katar je "přední zemí v oblasti pracovních práv".

V pátek v Aténách předseda řeckých socialistů (PASOK) Nikos Androulakis na Twitteru oznámil, že Kailiová byla vyloučena ze strany.

V sobotu skupina socialistů a demokratů v Evropském parlamentu oznámila, že pozastavila její členství.

"Jsme zděšeni obviněními z korupce v evropských institucích," uvedli v prohlášení a slíbili plnou spolupráci s vyšetřujícími orgány.

Jeden z katarských vládních představitelů řekl agentuře AFP: "Nejsme si vědomi žádných podrobností o vyšetřování."

Dodal, že země "funguje v plném souladu s mezinárodními zákony a předpisy".

Mezi zatčenými byl údajně také generální tajemník Mezinárodní odborové konfederace, Ital Luca Visentini.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5273

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022