Varování: V Británii zahynuli tři malí chlapci. Hráli si na jezeře na ledě, který se pod nimi prolomil

12. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Podle policie West Midlands zůstává čtvrtý chlapec po nedělním incidentu v kritickém stavu v nemocnici.

 
Tři chlapci ve věku osm, deset a jedenáct let zemřeli poté, co se propadli tenkým ledem v jezeře nedaleko Solihullu ve West Midlands.

Čtvrtý chlapec ve věku šesti let byl po incidentu v neděli odpoledne v kritickém stavu v nemocnici. Všechny čtyři děti utrpěly srdeční zástavu, když byly vytaženy z jezera v Babbs Mill Parku, přírodní rezervaci v Kingshurstu.
 





Záchranáři byli původně informováni, že na ledě bylo spatřeno šest osob, a pátrací akce po nich pokračovaly i v pondělí.

Členové veřejnosti, policisté a hasiči se jako první pokoušeli děti, přičemž někteří z nich šli do ledové vody po pás. Ke čtyřem chlapcům se pak dostali hasiči vycvičení na záchranu z vody.

Jeden policista se pokusil prorazit led a následkem toho utrpěl mírné podchlazení.

Těm, kteří byli vytaženi z vody, poskytli záchranáři a hasiči okamžitou pomoc a poté byli převezeni do dvou birminghamských nemocnic: , kam  dorazili v kritickém stavu.

Na tiskové konferenci, která se konala v pondělí odpoledne na místě neštěstí, nadporučík Richard Harris uvedl, že postižené rodiny jsou  pochopitelně "naprosto zdrcené", zejména proto, že je  tak blízko Vánoc. "Rodiny podporujeme. Máme specializované vyškolené policisty, kteří se v tuto chvíli s rodinami spojují, abychom jim nabídli co největší podporu."

Řekl, že prohledávání jezera bude pokračovat, ale kromě čtyř chlapců nejsou žádné zprávy o tom, že by se pohřešoval někdo další. "Musíme si být stoprocentně jisti, že v tuto chvíli není ve vodě pravděpodobně nikdo další. Budeme tu tak dlouho, jak to bude potřeba."

Velitel oblasti hasičské služby West Midlands Richard Stanton uvedl: ""Smrt chlapců je nevýslovná tragédie. Včerejší událost je pro nás všechny jasnou připomínkou nebezpečí, která hrozí na otevřené vodě, zejména v zimních měsících. Zamrzlá jezera, rybníky, kanály a nádrže mohou vypadat malebně, ale mohou být smrtelně nebezpečné.

"Není většího varování než včerejší tragické události. Chtěli bychom požádat rodiče a opatrovníky, aby svým dětem připomněli nebezpečí ledu a důvody, proč se na něj nesmí pouštět. Pomozte nám prosím zabránit tomu, aby se to opakovalo."

Základní škola svatého Antonína v Kingshurstu, která se nachází jen několik minut chůze od parku, uvedla, že bude v pondělí kvůli incidentu uzavřena. Požádala lidi, aby se za postižené modlili.

V průběhu celého dne nosili občané šálky s čajem a vánoční cukroví pro velké množství záchranných složek, které se na incidentu a jeho následcích podílely. Po zprávě o úmrtí řada lidí položila květiny.

Marcus Brain, místní radní, řekl rozhlasové stanici BBC Radio WM, že se jedná o velmi semknutou komunitu, jejíž rodiny se datují do pěti generací. "Nálada je velmi pochmurná," řekl. "Všichni jsou naprosto zdrceni."

Saqib Bhatti, poslanec za Meriden, pochválil záchranné složky za jejich úsilí při vytahování dětí z ledové vody. Řekl: "Je zřejmé, že jeden policista je mírně podchlazený. V těchto podmínkách se nebát o vlastní bezpečnost a prostě jít za těmi dětmi je hrdinství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4315

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2022