Ruská agrese na Ukrajině: Putin: Rusko možná použije preventivního jaderného úderu jako první

10. 12. 2022

čas čtení 7 minut
- Vladimir Putin prohlásil, že Rusko by mohlo změnit svou vojenskou doktrínu a zavést možnost preventivního úderu k odzbrojení nepřítele, čímž zjevně narážel na jaderný útok. Jen několik dní poté, co varoval, že riziko jaderné války roste, ale Rusko neudeří jako první, Putin v pátek řekl, že Moskva zvažuje, zda přijme to, co označil za "washingtonskou koncepci preventivního úderu".
Moskva opakovaně obviňuje spojence NATO, že se fakticky stali stranou konfliktu tím, že poskytli Ukrajině zbraně, vycvičili její vojáky a poskytli vojenskou rozvědku k útoku na ruské síly.

V komentářích, které odrážejí rostoucí napětí mezi Ruskem a Západem, prezident Vladimir Putin naznačil, že by Moskva mohla uvažovat o použití toho, co označil za americký koncept preventivního úderu.

"Když už mluvíme o odzbrojujícím úderu, možná by stálo za to přemýšlet o převzetí myšlenek, které vypracovali naši američtí kolegové, jejich představy o zajištění bezpečnosti."

- Jens Stoltenberg varuje před přerůstáním konfliktu ve válku mezi Ruskem a NATO.

Šéf NATO konstatoval, že aliance "každý den" pracuje na tom, aby se boje nezvrhly v širší válku.
Vyjádřil obavy, že by se boje na Ukrajině mohly vymknout kontrole a přerůst ve válku mezi Ruskem a NATO, jak vyplývá z rozhovoru zveřejněného v pátek.

"Pokud se věci zvrtnou, mohou se zvrtnout strašlivě," uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve vyjádření pro norskou televizní stanici NRK.

    Na Ukrajině je strašná válka. Je to také válka, která se může stát totální  válkou, jež se rozšíří do velké války mezi NATO a Ruskem. Pracujeme na tom každý den, abychom tomu zabránili.




 - Na východě a jihu Ukrajiny pokračují těžké boje, především v regionech, které Rusko v září nezákonně anektovalo.

Agentura Associated Press v pátek informovala  že za posledních 24 hodin bylo ruským ostřelováním zabito pět civilistů a dalších 13 bylo zraněno.

Doněcký regionální gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že ruské síly každodenními útoky prosazují ofenzívu na Bachmut, přestože tam mají velké ztráty.

V televizi řekl:


"Tyto útoky lze nejlépe označit za potravu pro děla. Spoléhají se převážně na pěchotu a méně na obrněná vozidla a nejsou schopni postupovat."

- Na jihu Chersonské oblasti gubernátor Jaroslav Janyševič uvedl, že za posledních 24 hodin bylo ruským ostřelováním zraněno osm civilistů. Ve městě Cherson, které Ukrajina znovu dobyla minulý měsíc, byla poškozena dětská nemocnice a márnice.

V sousední Záporožské oblasti ruské síly ostřelovaly Nikopol a Červonohryhorivku, které leží za řekou Dněpr od Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.

Záporožský gubernátor Valentyn Rezničenko uvedl, že ruské ostřelování poškodilo obytné budovy a elektrické vedení.

V Charkovské oblasti na severovýchodě země gubernátor Oleh Syniehubov uvedl, že při ruském ostřelování byli zraněni tři civilisté a jeden z nich později zemřel.

- Vladimir Putin nadnesl možnost dohody o ukončení války na Ukrajině a zároveň trvá na tom, že jeho vojenská ofenziva stále probíhá podle plánu.


- Na letecké základně Berdiansk v ukrajinské Záporožské oblasti byly hlášeny výbuchy. V blízkosti Ruskem okupovaného města na pobřeží Azovského moře byly slyšet tři velké exploze a také menší výbuchy.

-  Ukrajina uvádí, že její jižní regiony trpí nejhoršími výpadky elektřiny několik dní po posledním ruském útoku na energetickou síť země. Šéf ukrajinského provozovatele rozvodné sítě Ukrenergo Volodymyr Kudryckij uvedl, že pracovníci se nejvíce snaží obnovit dodávky elektřiny v černomořských oblastech Oděsy, která byla v pondělí těžce zasažena, a v okolí nedávno znovudobytého města Cherson.

- Ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že jeho vláda spolupracuje s jaderným dohledem OSN na vytvoření bezpečnostní zóny kolem Ruskem ovládané jaderné elektrárny v Záporoží. Dmytro Kuleba na společné tiskové konferenci v Kyjevě se svým slovenským protějškem Rastislavem Káčerem uvedl, že Kyjev zůstává "v úzkém kontaktu" s Rafaelem Grosim, šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

- Rusko tvrdilo, že jím navrhovaná bezpečnostní zóna kolem záporožské elektrárny má "zastavit ukrajinské ostřelování". Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová rovněž uvedla, že odstoupení USA od smlouvy o zákazu jaderných raket středního doletu bylo "destruktivním" aktem, který vytvořil vakuum a podnítil další bezpečnostní rizika.

-  Prezident Joe Biden uvedl, že mluvil s americkou basketbalovou hvězdou Brittney Grinerovou a shledal ji po propuštění z vazby "v dobré náladě". Rusko Grinerovou propustilo ve čtvrtek v rámci výměny vězňů na vysoké úrovni za známého obchodníka se zbraněmi Viktora Bouta, který byl 12 let držen v americkém vězení.

- Matka Viktora Bouta poděkovala Vladimiru Putinovi za propuštění svého syna v rámci výměny s USA. Bout, přezdívaný "obchodník se smrtí", je bývalý sovětský podplukovník, kterého americké ministerstvo spravedlnosti kdysi označilo za jednoho z nejvýznamnějších  obchodníků se zbraněmi na světě. Ruská státní média oznámila, že se vrátil do země.

- Bělorusko sdělilo OSN, že bude bez předběžných podmínek akceptovat tranzit ukrajinského obilí přes své území pro vývoz z litevských přístavů,
uvedl mluvčí OSN. Generální tajemník OSN António Guterres se v pátek v New Yorku setkal s náměstkem běloruského ministra zahraničí Jurijem Ambrazevičem. Mluvčí po schůzce uvedl, že Ambrazevič rovněž "zopakoval požadavky své vlády, aby mohla vyvážet vlastní výrobky z hnojiv, na které se v současné době vztahují sankce".

- Spojené státy vyjádřily znepokojení nad "plným obranným partnerstvím" mezi Moskvou a Teheránem a označily ho za "škodlivé" pro Ukrajinu, sousedy Íránu i celý svět. Západní mocnosti obvinily Írán, že dodává Rusku bezpilotní letouny. Washington již dříve odsoudil íránsko-ruskou bezpečnostní spolupráci, ale v pátek popsal rozsáhlé vztahy zahrnující vybavení, jako jsou vrtulníky a stíhačky, a také bezpilotní letouny, přičemž na posledně jmenované položky byly uvaleny nové americké sankce.

- Francouzský ropný gigant TotalEnergies se podvolil mezinárodnímu tlaku a oznámil, že hodlá "postupně odstoupit" od svých ruských investic. Pátá největší ropná společnost na světě v pátek uvedla, že odvolá své dva zástupce z představenstva společnosti Novatek, dominantního ruského soukromého vývozce plynu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5514

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022