Ministerská lež: "98 % sociálních dávek je vyplaceno včas." Komunikace MPSV na webu - dne 2. 2. 2023

3. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Nejsou zločiny za které by se mělo střílet, pouze za lež, která se pravdě podobá"
(Jaroslav Hutka, Pravděpodobné vzdálenosti)

Sleduji celoživotně se smutným úžasem, jak českoslovenští/ čeští občané vydrží od politiků prakticky vše.

Jak nepatrně se dokážeme zastat kolegy v práci a jak lehké je pro mocné za všech systémů postavit nás naproti sobě. A opět, čím je člověk starší, tím podobné situace zažívá znovu a znovu - jen v jiných kulisách.

Ve Francii miliony občanů v ulicích na demonstracích proti změně odchodu do důchodu v 62 letech (80 procent obyvatelstva napříč profesemi, věkem a vzděláním s tímto odporem souhlasí). Ve Velké Británii masivní protesty proti zhoršování dostupnosti zdravotní a sociální péče a masivnímu snižování životní úrovně. Opět s velkou podporou veřejnosti.

V ČR sleduji naprosto krotké, osamělé spíše brblání o stávce přes odbory, stávku v továrně na pneumatiky, kdy jihokorejský majitel dostal od ČR 4 miliardy Kč investiční pobídku a průměrný plat zde není ani 25 000 Kč. A Opět minimální podpora veřejnosti. Ostudné! A hlavní to odborovou centrálu vede člověk, který si vzal ze svého "prezidentského účtu" 7 milionů korun, který mu poslal významný člen ODS a lidé kolem Miloše Zemana. Jeden den vybral peníze a druhý den se vzdal kandidatury. A nikomu v centrále odborů to nevadí.

A tak třeba nový prezident Petr Pavel odchází zdravý jako rybička do starobního důchodu v 57 letech s důchodem 70 tisíc a v klidu se připojí k výzvě nutnosti zvednutí odchodu do důchodu nad 65 let. Jako by si popletl číslice. Pane prezidente: " Řidič tramvaje nebo hutník nebude brát těch Vašich 70 tisíc, ale půjde do důchodu v 70 letech!" A nikomu to nevadí.

Politici této země napříč stranami musejí v duchu blahořečit Husákově normalizaci, která definitivně sebrala odvahu obyvatelstva - vzepřít se moci.

"Musíte se víc snažit, pane správče", slyším ze záhrobí úlevný smích Bohumila Hrabala.

Problematika stále se stupňujících problémů na Úřadech práce je stále pětikoalicí blokována v jednání sněmovny. Není se co divit - situace je tak katastrofální, že by ministr Jurečka nebo premiér Fiala vůbec nedokázali odpovědět.

A tak nasadíme lživý marketing, nemusí ho používat přece jenom  Babiš. Vědí vůbec občané, že dávka státní sociální podpory je v kolapsu již při podání žádostí pouhého 10 procenta občanů, kteří mají na davku nárok?

Co kdyby si podalo i těch "neskutečných/zbylých 90 procent občanů? Copak by se asi stalo? Totální rozklad  celého systému. Jenže politici nás znají a právě proto veškerou zátěž přenesli na Úřady práce.

Oni totiž moc dobře vědí, že v této strašné situaci si lidé si žádost ze studu, předsudků a dalších důvodů nikdy o ní nepožádají a tak stále vládní politici tvrdí:

"Každý se může schovat pod deštník proti chudobě, nikoho nenecháme padnout".

Ptá se z novinářů někdy na tuto jasnou absurditu?

Neptá a tak se lživý marketing stane pro občany - pravdou. Dokonce na sociálním výboru poslanecké sněmovny 1. 2. 2023 pan ministr tvrdil, že další šílená agenda, která se na ÚP nejspíše valí - testovaná sociální dávka (dokládání všech příjmů klienta a jeho rodiny) u občanů Ukrajiny se opět zvládne.

Ten nefunkční elektronický systém státní sociální podpory prý bude sehrán s ukrajinským systémem a dokonce i s ukrajinskými zaměstnavateli.

Svatá prostoto, já se nemůžu podívat  jako sociální pracovník na obci do OK elektronického systému Úřadu práce u našich společných klientů s pracovníky Úřadu práce) a pan ministr Jurečka bude systém propojovat se zemí, která je v kruté válce.

A členové sociálního výboru pokyvují hlavou nad odpovědí, trochu se diví a… Jdou na oběd.

Z vlastní každodenní, profesní zkušenosti své a desítky mých kolegů a kolegyň vidím, jak desetitisíce opravdu existenčně důležitých dávek k udržení si minimální kvality života, bydlení - odcházejí pozdě, až  mimo zákonný termín, mnohdy se zpožďují o více než půl roku.

Klienti ztrácejí naději v právní stát, zhoršuje se jim zdraví, přicházejí o nájemní smlouvy k bytům, masově se zadlužují a dokonce odcházejí raději ze života. A teď vidím, že se mi to asi jen zdá - ono to vlastně jsou jen nepatrná dvě procenta dávek, které se opozdí o několik dnů…

A poslední příklad pokrytectví: Pan ministr Jurečka na sociálním výboru velmi tvrdě kritizoval velkou zanedbanost úřadů práce minulých politických vedení - s tím souhlasím.

A vzápětí představil "nového člověka na nutné změnu" - paní Kateřinu Sadílkovou, která byla ředitelkou Úřadu práce právě v době, kterou Jurečka v předešlé větě kritizuje. A nikomu to zase vlastně nevadí - čas nás tlačí.

Lidé mrznou u Úřadu práce dlouhé hodiny ve frontách na příspěvek na bydlení, nemají na základní potraviny, raději sami umísťují děti mimo rodinu (Klokánek), dokonce již nefungují ani potravinové banky-  málo času?

Stovky kilometrů kvality životů jednotlivých skupin obyvatel se stále zvětšují.

3
Vytisknout
11716

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023