Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská vojska zřejmě u Chersonu překročila řeku Dněpr směrem na východ

23. 4. 2023

čas čtení 12 minut
 
Anton Geraščenko:

Objevily se informace, že ukrajinské ozbrojené síly údajně překročily řeku Dněpr v Chersonské oblasti. Natalia Humeniuk, mluvčí operačního velení Jih, tuto informaci nepotvrdila ani nevyvrátila. Zdůraznila, že naši obránci pokračují ve své práci na této části fronty a vyžadují informační klid.

Víme, že informace jsou také zbraň.  Je nezbytné dodržovat informační ticho a jsem vděčný všem blogerům, kteří tak činí.

Držíme palce dobrým zprávám.
Sláva ukrajinským bojovníkům!



ISW:

Ruští vojenští bloggeři zveřejněili dostatečné množství geolokalizovaných záběrů, aby tak potvrdili, že ukrajinské jednotky zaujaly od 22. dubna  postavení na východním (levém) břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti

Ukrajinská armáda zřídila pozice na východní straně řeky Dněpr u města Cherson, informoval Institut pro studium války s odvoláním na ruské vojenské bloggery.

Proniknutí do oblasti by mohlo být prvním krokem ke snaze vytlačit Rusy z pozic, které využívají k ostřelování a střelbě na Cherson.

Neustálé útoky znemožňují obyvatelům vrátit se k normálnímu životu několik měsíců poté, co ukrajinské jednotky osvobodily město od ruské okupace.

Výpady ukrajinské armády přes řeku by také mohly znamenat první nesmělé kroky k zahájení dlouho očekávané jarní ofenzívy.

Think tank ve své aktuální zprávě o válce uvedl:

    Je to poprvé, co ISW zaznamenal spolehlivé geolokační snímky ukrajinských pozic na východním břehu spolu s ruskými zprávami z různých zdrojů o trvalé ukrajinské přítomnosti.

Ruští vojenští bloggeři uvedli, že ukrajinské síly vytvořily stabilní zásobovací linie ke svým pozicím a "pravidelně provádějí v oblasti výpady", uvedl ISW.

Hlášené pozice se nacházely na bažinatém území ostrůvků a přítoků, poblíž osad Olešky a Dači, uvedla zpráva. Rusko tyto osady stále drží.

Mluvčí ukrajinské armády pro jižní region odmítla komentovat zprávy o tom, že ukrajinské jednotky dosáhly opěrného bodu za řekou.

Natalia Humenyuk řekla televiznímu kanálu 24:

    Probíhá vojenská operace, která vyžaduje informační ticho. A až to bude povoleno, určitě vás budeme informovat.

Vládní představitelé a ukrajinští velitelé již několik měsíců signalizují, že až budou počasí a vojáci připraveni, pokusí se vytlačit ruské síly z jihu.

Podzimní kampaň osvobodila rozsáhlé oblasti severovýchodního Charkova a vytlačila ruské jednotky z Chersonu, v té době jejich poslední bašty na západním břehu Dněpru.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek prohlásil, že je "přesvědčen", že Ukrajina je připravena při další ofenzivě dobýt zpět další část svého území.


- Více než 3 000 evakuovaných se po likvidaci výbušniny vrací do Bělgorodu, několik dní po náhodném zásahu letadla; ruské rakety zasáhly Charkov

- Evakuace v ruském městě Belgorod po bombovém poplachu.

Více než 3 000 lidí v ruském městě Belgorod se v sobotu vrátilo do svých domovů poté, co byli evakuováni během likvidace výbušniny, uvedl místní gubernátor.

Agentura Reuters uvedla, že o dva dny dříve ruské vojenské letadlo omylem shodilo na město bombu, která podle úřadů poškodila místní domy. Evakuované osoby žily v této oblasti.

Vojenští experti na výbušniny se rozhodli výbušninu "zneškodnit", napsal gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Operační velitelství rozhodlo o evakuaci 17 bytových domů v okruhu 200 metrů. Podle předběžných údajů se jednalo o více než 3 000 lidí.

- Syn mluvčího ruského prezidenta uvedl, že sloužil na Ukrajině jako dělostřelec v žoldnéřských jednotkách Wagner,
napsala agentura Reuters s odvoláním na list Komsomolskaja pravda.

Nikolaj Peskov, 33letý syn Dmitrije Peskova,  novinám řekl, že sloužil na Ukrajině. Podle agentury Reuters jde o vzácný veřejný příklad syna vysokého ruského představitele, který bojuje ve válce.

"Bylo to z mé iniciativy," řekl v rozhovoru Peskov, jehož otec působí od roku 2008 jako Putinův mluvčí. "Považoval jsem to za svou povinnost." Dodal, že smlouvu si odsloužil necelý půlrok pod falešným jménem, aby skryl svou pravou identitu. Dostal medaili za statečnost, uvedl deník.

Na otázku, jak se na jeho službu díval jeho otec, Nikolaj odpověděl:  "Myslím, že je na mě hrdý. Otec mi řekl, že jsem se rozhodl správně."

Peskov se narodil v roce 1990 a v desetiletí po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 žil v Británii, uvedla agentura Reuters s odvoláním na list Kommersant. Poté se vrátil do Ruska a v letech 2010 až 2012 sloužil u strategických raketových sil.

Agentura Reuters rovněž píše, že v roce 2022 Peskovovi telefonoval spolupracovník vězněného opozičního politika Alexeje Navalného, který se vydával za ruského vojenského činitele, a požadoval, aby se dostavil do odvodního úřadu. Peskov mu údajně řekl, že nikam nepůjde a situaci bude řešit na jiné úrovni, uvádí se v záznamu hovoru zveřejněném na internetu.

- Francie a pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva vyjádřily znepokojení nad tím, že čínský velvyslanec v Paříži zpochybnil, že Krym je součástí Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.

Čínský velvyslanec Lu Šaj v rozhovoru, který v pátek odvysílala francouzská televize, na otázku, jaký je jeho postoj k tomu, zda je Krym součástí Ukrajiny, či nikoli, odpověděl, že historicky byl součástí Ruska a Ukrajině jej nabídl bývalý sovětský vůdce Nikita Chruščov.

"Tyto bývalé země SSSR nemají skutečný status v mezinárodním právu, protože neexistuje žádná mezinárodní dohoda, která by zhmotnila jejich suverénní status."

V reakci na tyto komentáře Francie v neděli vyjádřila "plnou solidaritu" se všemi postiženými spojeneckými zeměmi, které podle ní získaly nezávislost "po desetiletích útlaku".

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí uvedl:


"Pokud jde konkrétně o Ukrajinu, ta byla mezinárodně uznána v hranicích včetně Krymu v roce 1991 celým mezinárodním společenstvím včetně Číny."

Mluvčí vyzval Čínu, aby objasnila, zda tyto výroky odrážejí její postoj či nikoli.

Tři pobaltské státy, Estonsko, Lotyšsko a Litva, které byly dříve součástí Sovětského svazu, reagovaly stejně jako Francie.

Čínské ministerstvo zahraničí na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovalo.

- Rusko doporučuje svým občanům, aby se vyhnuli cestám do Kanady, a to s odvoláním na četné případy diskriminace svých občanů, včetně fyzického násilí, uvedlo jeho ministerstvo zahraničí.


Agentura Reuters uvedla, že Kanada je jedním z nejhlasitějších podporovatelů Ukrajiny ve válce a uvalila sankce na stovky ruských představitelů a společností, a zavedla  i rozsáhlé zákazy obchodu.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo v sobotním doporučení zveřejněném na Telegramu:

"Vzhledem k četným případům diskriminace ruských občanů ... v Kanadě, včetně fyzického násilí, doporučujeme zdržet se cest do této země za účelem turistiky, vzdělávání a v rámci obchodních vztahů. Pokud již v Kanadě jste, vyzýváme vás k ostražitosti, zejména na veřejných místech."

Krátce po vypuknutí války v loňském roce Kanada doporučila svým občanům, aby se vyhnuli všem cestám do Ruska.

Rusko minulý týden uvalilo sankce na 333 kanadských úředníků a veřejných činitelů, včetně významných olympioniků, což označilo za odvetnou reakci na kanadská omezení vůči Moskvě a podporu Ukrajiny.

- Rusko v rámci nového náboru do armády vyzývá k hledání "skutečných mužů


Ruské ministerstvo obrany zahájilo rozsáhlou kampaň pro dobrovolné rekruty, v níž apeluje na jejich mužnou hrdost a žádá "skutečné muže" uprostřed omezeného počtu mužů v bojovém věku v Rusku, uvádí britské ministerstvo obrany.

V nejnovější zpravodajské zprávě ministerstva se uvádí, že na ruských sociálních sítích, billboardech a v televizi byla zaznamenána "všudypřítomná" reklamní kampaň, která rovněž zdůrazňovala finanční výhody přihlášení se do armády.

Je však velmi nepravděpodobné, že by tato kampaň přilákala Ruskem uváděný cíl 400 000 dobrovolníků, uvedlo ministerstvo ve své informaci zveřejněné na Twitteru.

Od doby, kdy byl zastaven přístup k náboru vězňů, se o omezený počet ruských mužů v bojovém věku uchází také soukromá vojenská společnost Wagner Group.

Úřady se téměř jistě snaží jakoukoli novou, otevřenou povinnou mobilizaci co nejdéle oddálit, aby minimalizovaly domácí nesouhlas.

- V sobotu pozdě večer zasáhlo východoukrajinské město Charkov a okolní okresy nejméně pět ruských raket, které poškodily civilní budovy,
uvedli místní představitelé. Jedna raketa zasáhla dům ve vesnici Kotliary jižně od Charkova, zatímco další způsobila požár v samotném městě, uvedl regionální gubernátor Oleh Sinegubov.

- Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že dobylo další tři okresy v západní části Bachmutu na východě Ukrajiny. Předpokládá se, že vojáci, kteří pokračovali do těžce napadeného města, jsou součástí žoldnéřské skupiny Wagner.


- Rusko potvrdilo, že vyhostí 20 německých diplomatů jako odvetu za to, že jeho vlastní diplomaté byli z Berlína posláni domů,
uvedla agentura Tass s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí.

- Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva opět odmítl postavit se na stranu války na Ukrajině a vyzval k "vyjednanému politickému řešení" mezi Kyjevem a Moskvou. "Naléhavě potřebujeme skupinu zemí, která by zasedla k jednacímu stolu jak s Ukrajinou, tak s Ruskem," řekl po setkání s portugalským prezidentem Marcelem Rebelem de Sousou v Lisabonu.

- Běloruské jednotky se v sobotu vrátily z Ruska domů po výcviku v používání taktického raketového systému Iskander k odpalování jaderných zbraní, uvedlo běloruské ministerstvo obrany. Oznámilo to přesně čtyři týdny poté, co ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko umístí taktické jaderné zbraně v sousedním Bělorusku.

- Ukrajina plánuje nasadit software od amerického poskytovatele datových analýz Palantir Technologies, který jí pomůže stíhat údajné válečné zločiny spáchané Ruskem, uvedla společnost.

- Ukrajinské operační velení oznámilo, že v Černém moři je v bojové pohotovosti 11 ruských válečných lodí, včetně dvou ponorek vyzbrojených řízenými střelami Kalibr
. Podle agentury Ukrinform o tom na Facebooku informovala tisková služba ukrajinského operačního velení Jih.

- Kypr zasáhl proti osobám, které USA a Velká Británie jmenovaly za údajnou pomoc ruským oligarchům při obcházení sankcí uvalených na Moskvu kvůli válce na Ukrajině,
uvedl jeden z úředníků. Komisař pro finance Pavlos Ioannou v sobotu státní televizi CyBC řekl, že majetek dotčených osob a subjektů byl zmrazen.

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko se snaží udržet konzistenci v základním narativu používaném k ospravedlnění války na Ukrajině: že invaze se podobá sovětské zkušenosti z druhé světové války.

- Nejvyšší ruský představitel na okupovaném Krymu uvedl, že jeho systémy protivzdušné obrany byly aktivovány, ale nejsou žádné zprávy o škodách nebo obětech. "Na obloze nad Krymem pracovaly síly protivzdušné obrany. Žádné škody ani oběti," uvedl úředník Sergej Aksjonov na Telegramu. "Žádám všechny, aby zachovali klid a důvěřovali pouze důvěryhodným zdrojům informací."

 

1
Vytisknout
3146

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023