Z Petrohradské státní univerzity kvůli válce odešla polovina učitelů matematiky a programování

21. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Od začátku války na Ukrajině ztratila Petrohradská státní univerzita zhruba 50 % svých pedagogických pracovníků na Fakultě matematiky a informatiky, uvedla bývalá generální ředitelka Yandexu Jelena Bunina, která v únoru loňského roku emigrovala do Izraele.

Podle ní mnozí z těch, kteří jsou pryč, odešli do zahraničí, kde mohou pracovat jak v oblasti školství, tak jen jako programátoři. Kromě toho se v zahraničí postupně otevírají programy a univerzity, které jsou připraveny přijmout ruské učitele a studenty zběhlé v ruském jazyce. "Zdá se mi, že v Izraeli je každý druhý profesor matematiky rusky mluvící," řekla Bunina.

V odpovědi na otázku o náladě mezi ruskými studenty řekla, že mnoho jejích studentů, kteří se blíží k maturitě, také hledají postgraduální studium v zahraničí. Podle ní mají jiné země zájem přilákat talentované mladé lidi z Ruské federace. Například izraelská Bar-Ilanova univerzita, kde Bunina sama působí, otevírá od září ruskojazyčný program. Rusové bez židovských kořenů tam budou také moci vstoupit, pokud zaplatí školné a složí test z matematiky.

Sama Bunina, která má doktorát z fyzikálních a matematických věd, byla před válkou profesorkou na katedře vyšší algebry Fakulty mechaniky a matematiky Moskevské státní univerzity. "Nevrátím se: Nemohu pracovat v zemi, která je ve válce se svými sousedy," napsala kolegům na začátku března 2022 během dovolené, která skončila emigrací.

Masový exodus učitelů z nejlepších ruských univerzit začal po ruské invazi na Ukrajinu. Podle zdrojů republiky bylo zvláště patrné propouštění v moskevských a petrohradských pobočkách Vysoké školy ekonomické: Téměř všichni zkušení vedoucí vzdělávacích programů a laboratoří opustili zemi a jejich místo zaujali nedávní kandidáti věd. Podle bývalého profesora HSE Konstantina Sonina univerzita ztratila nejméně 150 učitelů.

Mobilizace urychlila odchod univerzitních pracovníků a přinesla jej na federální úroveň. Vysokoškolští a postgraduální studenti dostali odklad, ale jejich učitelé ne. V důsledku toho začal odliv pracovníků z regionálních univerzit. Ve stejné době, kdy vešlo ve známost propouštění z Petrohradské státní univerzity, proběhlo totéž na Novosibirské státní univerzitě i Uralské federální univerzitě.

Tvůrci sociální sítě VKontakte a služby Telegram, bratři Pavel a Nikolaj Durovovi, studovali na Petrohradské univerzitě. Pavel obhájil svou první doktorskou disertační práci na univerzitě na téma "Nový přístup k Arakelovově geometrii". Jeho mladší bratr studoval na filologické fakultě obor anglická filologie a překladatelství.

Podle publikace "Projekt" kvůli válce na Ukrajině opustili Rusko nejen vysoce kvalifikovaní učitelé, ale i vědci. Pouze organizace Scholars at Risk odvezla z Ruska 200 lidí, dalším 62 vědcům pomohla odejít německá nadace Alexandra von Humboldta. Na konci března bylo v telegramových chatech pro vědce, kteří potřebují odejít, registrováno více než 6 tisíc lidí.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3214

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023