Ukrajina požádala Německo o střely schopné zasáhnout Moskvu

31. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Ukrajina požádala německou vládu, aby jí poskytla střely dlouhého doletu Taurus schopné zasáhnout Moskvu, píše Bloomberg s odvoláním na německé ministerstvo obrany. Ministerstvo objasnilo, že žádost byla přijata nedávno, ale odmítlo poskytnout podrobnosti.

Dolet střely Taurus je 500 km. Přitom Moskva se nachází 450 km od hranic s Ukrajinou. Německý kancléř Olaf Scholz opakovaně varoval ozbrojené síly Ukrajiny, že by neměly používat zbraně dodané Berlínem k ostřelování ruského území. V Kyjevě učinili odpovídající slib.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobně požádal Scholze o střely během nedávné návštěvy Berlína, informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Není přesně známo, kolik jich Kyjiv očekává.

Již dříve Spolkový sněm oznámil potřebu předat Taurus Ukrajině. Roderich Kiesewetter, poslanec opoziční strany Křesťanskodemokratická unie (CDU), vysvětlil, že střely umožní "udeřit na ruskou vojenskou infrastrukturu daleko za frontovou linií".

Německý ministr obrany Boris Pistorius zase řekl, že by se nechtěl pouštět do podrobností možného převodu každého zbraňového systému a "dát hypotetickou odpověď na hypotetickou otázku".

Podle Spiegelu bylo před deseti lety pro německé ozbrojené síly zakoupeno asi 600 střel Taurus, z nichž asi 150 je připraveno k použití.

Taurus je nazýván analogem britské střely Storm Shadow, která již byla dodána na Ukrajinu a umožnila zaútočit daleko za frontovými liniemi. Ozbrojené síly Ukrajiny je použily při útoku na Luhansk. Nedávno vešlo ve známost, že Francie také předá podobné zbraně (britské střely Storm Shadow a francouzské SCALP-EG byly vyvinuty společnými silami a jsou v zásadě identické - pozn. KD).

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4014

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2023