Riziko vyhubení lidstva umělou inteligencí by mělo být globální prioritou, konstatují odborníci

31. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Stovky čelných technologických osobností vyzývají, aby svět považoval umělou inteligenci za stejné nebezpečí jako pandemie a jadernou válku

 
Skupina předních technologických odborníků z celého světa varovala, že technologie umělé inteligence by měly být považovány za společenské riziko a měly by být zařazeny mezi priority stejné třídy jako pandemie a jaderné války.

Prohlášení, které podepsaly stovky vedoucích pracovníků a akademiků, vydalo v úterý Centrum pro bezpečnost umělé inteligence v souvislosti s rostoucími obavami ohledně regulace a rizik, která tato technologie představuje pro lidstvo.

Likvidace hrozí všem lidem, ať žijí na Západě, nebo v Rusku či v Číně, takže by se lidé na potřebných opatřeních mohli celosvětově dohodnout podobně, jako celý svět zabránil nebezpečným genetickým experimentům, konstatoval profesor Mark Tegmark z MIT v úterý večer v Channel 4 News:

"Zmírnění rizika vyhynutí v důsledku umělé inteligence by mělo být globální prioritou vedle dalších rizik celospolečenského rozsahu, jako jsou pandemie a jaderné války," uvádí se v prohlášení. Mezi signatáři byli šéfové společností DeepMind společnosti Google, vývojářské firmy ChatGPT OpenAI a startupu Anthropic, který se zabývá umělou inteligencí.

Světoví lídři a odborníci z oboru - například vedoucí představitelé OpenAI - vyzvali k regulaci této technologie kvůli existenčním obavám, že by mohla významně ovlivnit pracovní trhy, poškodit zdraví milionů lidí a vyzbrojit dezinformace, diskriminaci a vydávání se za někoho jiného.

Tento měsíc odešel z Googlu muž, který je často označován za kmotra umělé inteligence - Geoffrey Hinton, který je rovněž jedním ze signatářů - s odkazem na její "existenční riziko". Toto riziko minulý týden poprvé zopakovala a uznala  i britská vláda.

Podle Michaela Osborna, profesora strojového učení na Oxfordské univerzitě a spoluzakladatele společnosti Mind Foundry, sice dopis zveřejněný v úterý není první, ale vzhledem k širšímu okruhu signatářů a hlavnímu existenčnímu problému je potenciálně nejvlivnější.

"Je opravdu pozoruhodné, že se pod tento dopis podepsalo tolik lidí," řekl. "To skutečně ukazuje, že mezi těmi, kdo pracují v oblasti umělé inteligence, roste povědomí o tom, že existenční rizika jsou skutečným problémem."

Obavy, které vedly Osborna k podpisu veřejného dopisu, spolu s novými existenčními hrozbami AI, spočívají v tom, že AI může zhoršit stávající existenční rizika, jako jsou uměle vyvolané pandemie a závody ve zbrojení.

Výzvy k omezení hrozeb navazují na úspěch projektu ChatGPT, který byl spuštěn v listopadu. Tento jazykový model si široce osvojily miliony lidí a rychle pokročil nad rámec předpovědí těch nejlépe informovaných v oboru.

Osborne uvedl:  "Protože umělé inteligenci příliš nerozumíme, existuje možnost, že by mohla hrát roli jakéhosi nového konkurenčního organismu na planetě, tedy jakéhosi invazivního druhu, který jsme navrhli a který by mohl hrát nějakou zničující roli pro naše přežití jako druhu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4080

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2023