Případ Donald Trump: Američtí republikáni se zbláznili

14. 6. 2023

čas čtení 5 minut
Trump v projevu po obžalobě tvrdí, že je „politicky perzekvován“.

 
Několik hodin poté, co mu byla oznámena obžaloba,  řekl Donald Trump davu svých příznivců ve svém golfovém resortu v New Jersey, že jeho obžaloba je  „zkorumpovaná“ a je to  „politický hon na čarodějnice“, který ho má zničit.

Dárci a příznivci skandovali Trumpovo jméno, povzbuzovali ho a zpívali „všechno nejlepší k narozeninám“. "Právě mě obvinili," vtipkoval bývalý prezident, kterému ve středu bude 77. “Úžasné narozeniny.”

Televize Fox News: "RÁDOBY DIKTÁTOR HOVOŘÍ V BÍLÉM DOMĚ POTÉ, CO NECHAL ZATKNOUT SVÉHO POLITICKÉHO SOUPEŘE":




Bývalý prezident byl předtím v Miami u soudu obžalován v případu utajovaných dokumentů. Federální prokurátoři ho obvinili z úmyslného zatajování utajovaných dokumentů a maření výkonu spravedlnosti a vznesli proti němu obvinění v 37 federálních bodech obžaloby, včetně 31 porušení zákona o špionáži.

Trump všechna obvinění odmítl a byl propuštěn na kauci pod podmínkou, že nebude o případu hovořit se seznamem svědků. V rámci prezidentské předvolební kampaně je Trump odhodlán bojovat proti obviněním u soudu a dodržoval nabitý program vystoupení v kampani a fotografování. V Miami jeho kampaň upozornila novináře, že se zastaví v restauraci, kde ho věřící představitelé a fanoušci přivítali modlitbami a jásotem.

V New Jersey zachovával vzdorovité postoje, které šíříi na předchozích předvolebních akcích.  Neopodstatněně obvinil Bidena, že federální obvinění proti němu zorganizoval, a označil je za "politické pronásledování". V pozoruhodném okamžiku projekce dvakrát obviněný a dvakrát obžalovaný prezident, který je vyšetřován kvůli vměšování do voleb, řekl, že Biden "bude navždy zapamatován nejen jako nejzkorumpovanější prezident v dějinách naší země, ale možná ještě důležitější je, že je prezidentem, který se společně s bandou svých nejbližších zločinců, darebáků a marxistů pokusil zničit americkou demokracii".

Trump také označil Jacka Smithe, soudce, který proti němu vznesl federální obvinění, za "pomateného" a "zločince".

Ve skutečnosti utajované dokumenty nejsou Trumpovým vlastnictvím - zákon o prezidentských záznamech stanoví, že všechny oficiální dokumenty patří federální vládě. A žádný prezident v nedávné historii neodmítl vrátit hromady utajovaných dokumentů.

Trumpova stupňující se zuřivost  přichází s narůstajícími právními problémy. Minulý měsíc velká porota na Manhattanu odhlasovala obvinění Trumpa a místní prokurátoři podali trestní oznámení kvůli platbám za mlčení herečky v pornografických filmech Stormy Daniels. Mezitím Fani Willis, okresní prokurátor okresu Fulton v Georgii, vyšetřuje, zda se Trump a jeho spojenci nezákonně vměšovali do voleb ve státě v roce 2020, a zvažuje trestní obvinění.

"Jmenuji autentického zvláštního prokurátora, který půjde po nejzkorumpovanějším prezidentovi v historii Spojených států amerických Joe Bidenovi," slíbil nicméně Trump jásajícím příznivcům. "Úplně zničím onen hluboký stát."

Úterní akce sloužila také pro sbírání peněz na Trumpovu podporu. Trumpova kampaň sdělila serveru Politico, že očekává, že v Bedminsteru vybere 2 miliony dolarů. Bezprostředně po jeho obvinění se v rozeslaném dopise příznivcům objevila reklama na trička "Stojím s Trumpem", která jsou zdarma při příspěvku 47 dolarů a "ukazují hlubokému státu a levici, že na této planetě neexistuje útok, který by mohl toto hnutí zastavit".

Průzkum agentury Reuters/Ipsos dokončený v pondělí ukázal, že naprostá většina republikánů - 81 % - uvedla, že federální trestní obvinění proti Trumpovi je politicky motivované, a nezdá se, že by obvinění ovlivnilo Trumpovu vedoucí podporu v republikánském souboji o prezidentskou nominaci.

Díky věrné podpoře republikánské základny postavil Trump své konkurenty v roce 2024 také do obtížné situace - buď se mohou rozhodnout, že ho podrží, nebo budou riskovat, že si odcizí klíčové voliče.

"Nejdou po mně, jdou po vás," řekl Trump v New Jersey. “A já jim při tom stojím v cestě.”

Televize Fox News, jejíž moderátoři se od bývalého prezidenta začali distancovat po urovnání žaloby za pomluvu ve výši 787,5 milionu dolarů kvůli vysílání lží o Trumpovi a jeho příznivcích a amerických volbách, se vrátila k jeho podpoře.  Přes rozdělenou obrazovku s Trumpovým projevem v New Jersey a Bidenovým projevem na oslavách Juneteenthu v Bílém domě se na obrazovce objevil nápis: "Rádoby diktátor promluvil v Bílém domě poté, co nechal zatknout svého politického rivala."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4484

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023