Donald Trump byl obžalován u soudu v Miami, že odmítl vydat tajné vládní dokumenty

14. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Donald Trump se  při úterním formálním obvinění prohlásil "nevinným"  ke všem bodům obžaloby týkajícím se   nesprávného nakládání s utajovanými vládními dokumenty a stal se tak prvním bývalým prezidentem USA, který čelí federálnímu obvinění z trestného činu.

Federální prokurátoři Trumpa obvinili z úmyslného zatajování utajovaných dokumentů získaných během jeho prezidentství a z maření výkonu spravedlnosti, když se snažil tyto materiály před úřady utajit, jak je podrobně popsáno ve 49stránkové obžalobě, která byla zveřejněna v pátek. Bývalý prezident byl obviněn v 37 federálních bodech obžaloby, včetně 31 porušení zákona o špionáži.

 

Trump dorazil k budově federálního soudu v Miami na Floridě do chaotické scény, kdy strážci zákona bedlivě sledovali stovky protestujících, kteří se shromáždili, aby bývalého prezidenta oslavovali nebo odsoudili. Trumpův syn Eric Trump doprovodil svého otce k budově soudu, kam přijeli v koloně a byli rychle eskortováni dovnitř k obžalobě.

Trump byl propuštěn na kauci pod podmínkou, že nebude diskutovat o případu se seznamem svědků, který poskytne úřad zvláštního právního zástupce Jacka Smithe, jenž během obžaloby seděl v první řadě soudní síně. Trump se k soudu poprvé dostavil se svým poradcem a nyní spoluobviněným Waltem Nautou, který čelí šesti federálním obviněním za údajnou roli v plánu utajit před úřady tajné dokumenty. Ačkoli byl Nauta obviněn spolu s Trumpem, poradce nebyl v úterý obžalován, protože jeho právník nebyl připuštěn k výkonu praxe v jižním okrsku Floridy. Nauta má být nyní obžalován 27. června.

Po celou dobu krátkého slyšení vypadal Trump frustrovaně, když seděl u stolu obhajoby a mračil se se zkříženýma rukama. Nauta však vypadal značně nervózně, občas se kousal do rtu a zíral do podlahy, jak se slyšení vyvíjelo.

Trumpovo vystoupení u soudu se uskutečnilo pět dní poté, co se poprvé objevila zpráva o obvinění, která vyvolala šok ve Washingtonu a v celé zemi. Trump a jeho spojenci obvinění odmítli jako politický "hon na čarodějnice", který má současného favorita na republikánskou prezidentskou nominaci v roce 2024 potrestat, ale obžaloba podaná Smithovým úřadem vykresluje usvědčující obraz bývalého prezidenta, který byl odhodlán tajné materiály před úřady zatajit.

Podle obžaloby Trump záměrně zatajil 31 utajovaných dokumentů před federálními úředníky, a to i poté, co bylo vydáno předvolání k soudu s cílem získat tyto materiály z bývalého prezidentova letoviska Mar-a-Lago na Floridě. Některé z těchto dokumentů obsahovaly informace o amerických jaderných programech, o zranitelnosti americké armády a o plánech Bílého domu na odvetu v případě útoku. Bývalý prezident si byl zřejmě vědom nezákonnosti uchovávání těchto dokumentů, neboť nahrávky získané zvláštním poradcem dokazují, jak Trump přiznává, že po odchodu z funkce již nemůže informace odtajnit.

Obvinění zdůraznilo riziko pro bezpečnost amerického státu, které Trumpovo jednání představuje, neboť vysoce citlivé vládní informace byly uloženy v tanečních sálech a koupelnách v Mar-a-Lago, kde se k dokumentům mohli dostat hosté.

Trump se údajně spolčil s Nautou, aby dokumenty ukryl před vyšetřovateli, a učinil nepravdivá prohlášení agentům FBI, kteří vyšetřovali, jak bývalý prezident nakládal s utajovanými materiály.

Trump o obvinění hovořil už o víkendu, kdy vystoupil na republikánských státních sjezdech v Georgii a Severní Karolíně.

"Směšné a nepodložené obvinění mé osoby ze strany politicky zneužitého ministerstva spravedlnosti Bidenovy administrativy se zapíše mezi nejstrašnější zneužití moci v dějinách naší země," řekl Trump v sobotu. "Jedná se o politickou objednávku."

Trumpova tvrzení o politickém pronásledování však nemohou vymazat přesvědčivé důkazy shromážděné Smithovým týmem a nezmírní ani právní potíže bývalého prezidenta v nejméně třech dalších jurisdikcích.

Trumpovo předvolání před soud bylo již druhé během dvou měsíců, kdy byl nucen reagovat na obvinění, ačkoli v případě dokumentů šlo o první soubor federálních obvinění vznesených proti němu. V dubnu  Trump odmítl  34 obvinění z trestného činu falšování obchodních záznamů v souvislosti s proplácením úplatků za mlčení bývalé prostituce během prezidentských voleb v roce 2016.
 
Kromě těchto dvou stávajících případů by Trump mohl brzy čelit dalším obviněním v Georgii, kde vyšetřovatelé prověřují jeho pokusy o zvrácení výsledků prezidentských voleb v roce 2020, a ve Washingtonu, kde Smithův tým zvažuje právní důsledky za roli bývalého prezidenta při útoku na americký Kapitol z 6. ledna 2021.


Navzdory Trumpovým četným právním problémům se jeho popularita u republikánů ukázala jako odolná. Podle průzkumu CBS News/YouGov provedeného minulý týden se pouze 7 % pravděpodobných republikánských voličů v primárkách domnívá, že obvinění může změnit jejich názor na Trumpa k horšímu, zatímco 14 % tvrdí, že obvinění může jejich vnímání bývalého prezidenta naopak zlepšit.

Nálady voličů se však mohou změnit s tím, jak se bude kauza dokumentů dále vyvíjet. Než se případ dostane k soudu, může uplynout ještě několik měsíců, ačkoli Smith vyjádřil přání "rychlého procesu".

Na případ dokumentů bude dohlížet soudkyně Aileen Cannonová, Trumpem jmenovaná soudkyně, která byla v loňském roce široce kritizována za to, že dočasně zablokovala federálním vyšetřovatelům možnost zkoumat tajné materiály zabavené v Mar-a-Lago. Někteří právní experti již Cannonovou vyzvali, aby se kvůli svému předchozímu kontroverznímu rozhodnutí z případu odvolala, ačkoli tak dosud neučinila.

Očekává se, že po úterním obvinění podá Trumpův právní tým návrh na zamítnutí případu, ale tato snaha pravděpodobně neuspěje.

Trump bude muset jednat rychle, aby mohl začít bojovat proti obviněním pečlivě popsaným ve Smithově obžalobě. Pokud tak neučiní, mohl by brzy vést prezidentskou kampaň z vězeňské cely.

V USA může na prezidenta kandidovat každý, kdo se tam narodil a je starší než 35 let. Nevadí, že je ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3392

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023