V ochraně zranitelných před šmejdy selhává jedna vláda za druhou

Občanky Československa: Takový startup s dobře vymyšleným byznysplánem

15. 6. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty
Musíte najít ingredience silného zájmu, silných emocí. Jednou z nich je pro docela citelnou část populace nostalgie po minulých dobách. "Československo" byla země, ve které vyrůstaly milióny dnešních občanů obou zemí - prožili dětství a mladá léta, která považovali za svoje nejšťastnější období. Cítili to tak, tedy to tak bylo. Mládí je šťastné skoro vždycky, ve stáří vás pak trápí leccos i v tom nejlepším světě. Je myslím i jim jasné, že žádné "Československo" dnes není a nebude, že se nedá vrátit to co bylo - třeba to jejich šťastné mládí - ale s "občankou Čechoslováka" mohou aspoň snít. I sny přinášejí štěstí, na chvíli. Za pár týdnů na to zapomenou a někdo jim přinese zase nějaké jiné štěstí.

Toto je momentálně nejviditelnější - a nejbizarnější - projev nostalgie po minulých časech, ale má i svoje zcela racionální jádro, neposmívejme se mu. Doba po roce 1989 má svoje vítěze i svoje poražené. Mnoho lidí mělo před 1989 jistotu práce, bydlení a mzdy, poté nikoli. Svoboda nevyhovuje každému (!), mnoho lidí znejistí, ztratí se v ní, jsou zranitelní a jsou kořistí predátorů. Skončí bez koruny, neví co se stalo: proč mně stát neochránil? Neposmívejme se jim, ne každý je obratný plavec v každé době.

A porevoluční vlády na jedné i na druhé straně si to moc neuvědomily: například ochrana zranitelných lidí před "šmejdy" je ze začátku nulová a potom až s křížkem po funuse. Platí to přitom dodnes! Včera prodejci hrnců, dnes nezajištěných dluhopisů, zítra zas něco jiného. V ochraně slabších selhává - pro mě až nepochopitelně - jedna vláda za druhou, tady i tam.

(Zajímavé že tato "vlnka" jede rovnou měrou i na Slovensku, čemuž jsme se trochu posmívali: "a zeptali jsme se už Slováků, jestli chtějí zpátky do Československa?" No chtějí - jejich malá část. Ta nostalgie je stejná na obou stranách hranice, i průzkumy po rozdělení ukazovaly, že v případném referendu by proti rozdělení byla většina lidí na východ i na západ od řeky Moravy.).

(To že se vlna "čechoslovakismu" spojuje s anticovidismem, anti-5G, anti-soroš/EU, proruskost atd je též přirozené. Nedůvěra v nový systém znamená nedůvěru až nenávist ve vše co přináší, a jakousi až zvrácenou "důvěru" v cokoli z minulé doby, tedy i v "Sovětský svaz", který toho byl součástí).

Vyrobit kartičku stojí pět korun, prodává se za 500 - 1 500. Pár tisíc lidí si ji koupí, "startup" vydělá bezpracně jednotky miliónů. Pak udělá ještě pár shromáždění, na kterých bude prodávat za stodvacet klobásu a za šedesát korun pivo, k mání budou kšiltovky s nášivkou Československa za 700, placky na bundu za stovku (pořizovací cena sedm korun), a tak dále.

3
Vytisknout
5787

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2023