Británie požaduje omezení lidských práv uprchlíků

26. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Ultrapravicová britská ministryně vnitra Suella Bravermanová požaduje omezení lidských práv uprchlíků. Tvrdí, že úmluva o uprchlících z roku 1951 rozšiřuje počet osob, které mohou získat azyl, na "neudržitelnou" úroveň

Labouristický poslanec vyzval konzervativce v hnutí LGBTQ+, aby  projev Suelly Bravermanové odsoudili. Ta tvrdí, že Británie by neměla udělovat azyl lidem, kteří se  obávají pronásledování kvůli své homosexuální orientaci

Ben Bradshaw, bývalý labouristický ministr, tuto výzvu učinil před projevem, který má Bravermanová  přednést v USA, kde bude argumentovat pro přepsání klíčových mezinárodních uprchlických pravidel tak, aby byla "vhodná pro moderní dobu".

Bravermanová tvrdí, že úmluva OSN o uprchlících z roku 1951 musí být reformována, aby bylo možné řešit celosvětovou migrační krizi.

Ultrapravicový britský tisk útočí na Úmluvu o uprchlících z roku 1951, která vznikla, aby se jednou provždy zamezilo hrůzám druhé světové války. Více než 90 procent příchozích do Británie na malých člunech dostává v důsledku svého pronásledování politický azyl:



 

Bude argumentovat tím, že judikatura vyplývající z úmluvy snížila práh, takže žadatelé o azyl musí prokázat pouze to, že čelí "diskriminaci", a nikoliv skutečnému riziku mučení, smrti nebo násilí

V projevu pro American Enterprise Institute, pravicový thinktank ve Washingtonu, Bravermanová uvede, že tato změna rozšířila počet osob, které mohou mít nárok na azyl, na "neudržitelnou" úroveň.

"Tam, kde jsou jednotlivci pronásledováni, je správné, abychom jim nabídli útočiště. Nebudeme však schopni udržet azylový systém, pokud bude k získání ochrany stačit pouhá skutečnost, že jste gay nebo žena a obáváte se diskriminace ve své zemi původu,"  tvrdí Bravermanová.


    Jsou někteří LGBT konzervativci nebo jiní konzervativci připraveni Bravermanovou za toto odsoudit? Zdá se, že nechápe, že pouhá homosexualita stačí v mnoha zemích k pronásledování nebo smrti

Ministr pro policii Chris Philp v úterý dopoledne  řekl, že je třeba přehodnotit úmluvu OSN o uprchlících, protože ji lidé využívají k tomu, aby žádali o azyl na základě pronásledování, kterému nečelí.

Později Philp zaváhal, když byl v televizi Sky News dotázán, zda by homosexuál z Rwandy, který se ukryl v letadle vracejícím se z této země do Británie, směl požádat o azyl. "Musel bych se podívat na konkrétní případ," řekl.

Enver Solomon, výkonný ředitel Rady pro uprchlíky, řekl, že plány Bravermanové se snaží podkopat víru ve společnou lidskost.

"Svět, kde Spojené království a další západní země zvedají padací most a obracejí se zády k těm, kteří byli mučeni, pronásledováni a čelili teroru kvůli svému pohlaví, sexualitě nebo z jakéhokoli jiného důvodu, je světem, který se obrací zády k víře ve sdílenou lidskost a sdílená práva," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2238

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023