První kodifikace neosovětské národně bolševické ideologie

22. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Učebnice historie z pera Vladimira Medinského představuje první oficiální kodifikaci ideologie neosovětismu v jediné možné formě, jakou na sebe takové úsilí může vzít – sbírky mýtů a epických příběhů, které stvořily nacionální bolševismus a stalinismus, ústřední fenomény pro Kreml a ruský lid, říká Dimitrij Savvin.

Učebnice následuje klasický vzorec takových mýtů / a poukazuje na existenci zlatého věku, který pominul ne kvůli svým vlastním vnitřním rozporům, ale kvůli akcím nepřátelských cizinců.

Zlatým věkem je věk Stalinova působení v Kremlu. Následovali vůdci, kteří se odchýlili od jeho minulosti a jejichž pozitivní úsilí bylo podkopáno Západem odhodlaným k jeho zničení. Ale teď má zlatý věk nového obránce – Vladimira Putina – který je odhodlán jej obnovit.

Skutečným vzorem Medinského díla nejsou ani tak Dějiny Komunistické strany sovětského svazu (bolševiků) (dílo známé také jako "Krátký kurz" - pozn. BL) ze Stalinových časů. Spíše to je práce Nikolaje Ustrjalova, který v roce 1920 vytvořil koncept nacionálního bolševismu, ve kterém podle jeho názoru musí být kombinovány prvky bolševismu a fašismu.

Významné nacionálně bolševické tendence se začaly objevovat již za Stalinových časů. Ale nyní se tato ideologie ve skutečnosti stává vládnoucí ideologií. Svým způsobem jde o logický výsledek staletého vývoje sovětského systému.

Mezi charakteristiky nacionálního bolševismu patří sovětská identita, etatismus, antizápadnictví, antikapitalismus, státní kontrola ekonomiky a opozice vůči jakékoli nezávislé občanské aktivitě.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3155

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023