Data z on-line platforem pro hledání práce

25. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

O víkendu skončila super konference European Economic Association in Labour Econ. Spolupořádala to moje skvělá žena Barbara Pertold Gębicka, píše Filip Pertold. Vse se vydařilo navzdory českému prebyrokratizovanemu akademickému prostředí.

Teď k obsahu:

V současném výzkumu trhu práce se hodně používaji data z on-line platforem pro hledání práce jako je jobs.cz a podobné ( u nás zatím ne). Díky tomu v některých zemích vědí, jak se lidé a firmy párují a co pomáhá nebo nepomáhá vytvořit ten pár rychleji nebo pomaleji, případně stabilněji.

Nejdále jsou v tomto výzkumu ve Švédsku, kde tuto platformu provozuje místní přebujelý stát, který by jistě bylo třeba v naší místní hantýrce osekat. Tak tento přebujelý stát dokáže propojit data z on-line prostředí s administrativními daty z trhu práce a navíc dokáže přidělovat inzeráty náhodné části klientů, podle toho co doporučí AI, zatímco kontrolní skupina má standardní treatment. Výsledky jsou velmi pozitivní z hlediska jak rychlostí nalezení zaměstnání, tak stability a mzdy.

Ostatně používání administrativních dat je už běžné všude, kromě u nás. V Maďarsku vyhodnotili reformu rodičovské pomocí admin dat. V Německu třeba vědí, že ženám se zhoršuje pozice na trhu práce nejen s příchodem dítěte, ale už i s příchodem manželství, což si tedy teď nevybavují zda byl i náš případ, snad ne... 🙂

3
Vytisknout
4486

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023