Význam obrany skryté ve stromořadích během ukrajinské protiofenzívy

6. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Jedním z charakteristických aspektů této války je nepřetržitý přehled o situaci bojišti, umožněný do značné míry rozšířeným používáním bezpilotních letounů a v menší míře satelitů. Na počátku války byla mezi ruskými jednotkami znatelná absence maskování, což přispělo k počtu obětí během počátečních fází. Došlo však k poučení a do roku 2023 se ruská armáda do značné míry přizpůsobila novým podmínkám války.

Po ponižujícím ruském ústupu z Charkiva a neúspěšné obraně pravého břehu řeky Dněpru vznikl dojem, že ruské síly nejsou schopny řídit účinné obranné systémy, aby účinně odolávaly ukrajinským silám.

Když byly viditelné opevněné linie pečlivě zmapovány dobrovolníky a analytiky, mnoho diváků a pozorovatelů mylně usuzovalo na existenci rozsáhlých neobsazených prostor mezi těmito liniemi opevnění. Také správně poznamenali, že tyto zákopy nemohly být reálně plně obsazeny.

Jak se události vyvíjely, bylo zřejmé, že tyto zdánlivě prázdné oblasti byly ve skutečnosti opevněny a připraveny pro obranné účely. Mezitím byly zbývající prostory silně zaminovány a pod neustálým dohledem dronů, což umožňovalo včasnou výstrahu a úpravy pro dělostřeleckou palbu nebo útoky "loudavou municí" proti blížícím se jednotkám.

To může také částečně vysvětlit, proč nejsme svědky rychlého průlomu poté, co ukrajinské síly prolomily viditelnou obrannou linii, která zahrnuje protitankové zákopy a překážky. Ukrajinští vojáci se stále musí potýkat s nepřátelskými pozicemi v mnoha stromořadích, stejně jako s hrozbami, které představují loitering munition, dělostřelectvo, miny a vrtulníky.

Pokračování ofenzivního postupu bude silně záviset na dostupnosti dělostřelecké munice pro postupující jednotky, protože to zůstává primárním prostředkem k potlačení nepřátelské obrany nebo k vynucení ústupu. Kromě toho bude hrát klíčovou roli dostupnost záloh připravených k postupu a převzetí pozic.

Kompletní text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3207

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023