Aktuální konflikt v Izraeli a Palestině: Zlo okupace a apartheidu logicky plodí násilnosti

10. 10. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nechápu, proč bychom měli na poslední erupci násilí v Izraeli a Palestině nahlížet jako na Íránem řízenou destabilizační kampaň, jak sugeruje Karel Dolejší, když jsme v první řadě svědky další tragické, leč nevyhnutelné epizody v nekonečné izraelské okupaci palestinského území, která má neochvějnou podporu v Bílém domě a Bruselu.

Hamás provedl koordinovaný útok na cíle v Izraeli poblíž Pásma Gazy a podle posledních údajů usmrtil 800 osob. Deník Haaretz 8. září zveřejnil identitu 600 Izraelců usmrcených hamásovskými militanty, z nichž zhruba 50 tvořili civilisté a 550 dalších byli příslušníci izraelských ozbrojených složek. Podle vyjádření izraelských orgánů však hamásovci jen na hudebním festivalu Supernova pozabíjeli 260 lidí.

Jistě, zabíjení a unášení civilistů je vždy nepřípustný a zavrženíhodný válečný zločin, nicméně okupovaná populace má podle norem mezinárodního práva nárok na ozbrojený odpor. Ten však musí šetřit civilisty z nepřátelské strany, a to platí jak pro palestinské militantní frakce, tak pro izraelskou armádu.

Západní politické elity a s nimi spřízněné mluvící hlavy vyjadřují jako jeden muž loajalitu Izraeli a tradičně vzývají jeho právo na obranu, aniž po tomtéž volali v případě dlouhodobou okupací týraných Palestinců. V čem spočívá ono „právo na obranu“ v podání Izraele je nám bohužel důvěrně známo: Izraelský ministr obrany Yoat Gallant nařídil totální blokádu Gazy, kde živoří zhruba 2,3 milionu lidí na území menším než je Praha, což znamená žádné dodávky dosud tak vzácné elektrické energie ani zásilky potravin a paliva. „Bojujeme proti lidským zvířatům a podle toho jednáme,“ pohrozil temně Gallant.

Kdyby něco podobného řekl na adresu Ukrajinců třeba ruský ministr obrany Šojgu, západní sdělovací prostředky a sociální sítě by zaplavilo spravedlivé pobouření. Nadto je otřesné podrobovat sužované obyvatelstvo barbarskému středověkému obléhání na zdevastovaném území, kde izraelský režim apartheidu vytvořil plodnou půdu pro násilný odpor hamásovců. Enormní útlak Palestinců v Gaze, jejíž populace je periodicky vystavována státně-teroristickým vzdušným izraelským kampaním a invazím, kdy nálety pohřbívaly celé rodiny, si dosud vyžádal tisíce lidských obětí. Izraelské okupační síly za poslední dva roky zintenzivnily represi na okupovaném Západním břehu, kde zabily asi 350 Palestinců, eskalace násilností a terorismu proti Palestincům ze strany nelegálních osadníků, státem a osadníky organizované provokace na 3. nejposvátnějším místě islámu v okupovaném východním Jeruzalémě – to vše za situace, kdy podpora extremistických tendencí v izraelské společnosti přichází přímo z ultrapravicové a k fašismu inklinující Netanjahuovy vlády, která je symbolem apartheidu na stereoidech.

Organizované násilí, jímž je vojenská okupace a apartheid, přirozeně plodí jen další násilí, ať už v jakékoliv formě. Odstraňme nezákonnou okupaci a apartheid a odstraníme i podhoubí pro teroristické akce. V tomto případě – na rozdíl od Ukrajiny – má kolektivní Západ na Izrael účinné páky, jak jej přimět k dodržování mezinárodního práva a demontáži sofistikovaného systému oprese; může jej k tomu přimět prostřednictvím masivních sankcí a odepřením klíčové vojenské pomoci. To však ještě dlouho nebude na pořadu dne, když uvážíme zásadní americkou vojenskou podporu izraelského režimu a strategický význam „jediné demokracie na Blízkém východě“ pro Washington; a obecně diplomatické krytí Izraele Západem v mezinárodních institucích.  

Izrael při odvetných útocích v Gaze jako obvykle útočí na měkké civilní cíle: na civilní zástavbu, včetně rozhlehlých obytných budov, kde žily desítky rodin, škol, zdravotnických zařízení; izraelské letectvo střílí i na ambulance, jak upozorňují Lékaři bez hranic (MSF). Z MSF přichází taktéž varování před kolapsem zdravotnického systému v Gaze v důsledku odříznutí Pásma od elektrické energie Izraelem. Izraelské nálety doslova smetly jeden z nejlidnatějších uprchlických táborů v Gaze, kde zahynulo 50 osob. Během bombardování přichází o život velký počet dětí. Třetí den izraelské ofenzivy palestinské zdravotnické orgány informují o nejméně 91 dětských obětech. „Izraelská armáda záměrně útočí na civilisty, aby vyvinuli větší tlak na Hamás,“ míní jeden z očitých svědků Netanjahuovy vražedné odvetné operace, jejímž cílem je premiérovými slovy učinit z Gazy „opuštěný ostrov“. Izraelské bomby a rakety v průběhu prvních dnů vojenské pomsty vysídlily více než 120 000 Palestinců a usmrtily téměř 600 lidí. Zdá se, že Pásmu hrozí masivní izraelská pozemní invaze, při níž zahynou tisíce nevinných Gazanů. Mezitím Izrael ostřeluje také libanonské území poté, co se střetl s íránskou proxy silou Hizballáhem.

I když mnozí jestřábové v hamásovském blitzkriegu spatřují nenechavé pařáty teheránských ajatolláhů, Hamás chtěl svým útokem na Izrael sabotovat úsilí o normalizací vztahů Saúdské Arábie s Izraelem, jež má podobně jako Abrahámovské dohody zadupat palestinské aspirace na sebeurčení do země.

Pozoruhodný je markantní rozdíl v prohlášeních vrcholných západních politiků ohledně dění na Ukrajině a v Gaze. Ukrajinci čelící ruské invazi a okupaci mají nezadatelné právo na ozbrojený odpor, zatímco Palestinci lapení v největším otevřeném vězení na světě v Gaze nemohou klást ani převážně nenásilný odpor, jak ilustruje zastřelení více než dvou set Palestinců během „Velkého pochodu za návrat“ v roce 2018. Gaza je přitom stále považována za Izraelem okupované teritorium. Jenže Palestinci se volky nevolky ocitají v bezvýchodné situaci, když jsou na Západě jejich neustálé oběti vesměs brány jako nudná samozřejmost.

-2
Vytisknout
4068

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2023