Biden požádá Kongres o pomoc Ukrajině ve výši 100 miliard dolarů

11. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Americký prezident Joe Biden navrhne Kongresu, aby se dohodl na největším balíku vojenské a humanitární pomoci pro Ukrajinu v historii, ve výši 100 miliard dolarů.

Hlava státu chce vyřešit problém podpory Kyjiva až do příštích prezidentských voleb, protože někteří zástupci Republikánské strany jsou proti dalšímu přidělování finančních prostředků pro tyto účely.

"Koncept 'velkého balíku' je silně podporován mnoha členy administrativy. Příznivci Ukrajiny chtějí, aby to byl jednorázový zákon, který nám umožní nezabývat se touto otázkou až do prezidentských voleb v roce 2024," řekl zdroj blízký Bílému domu.

Zástupce Bidenovy administrativy potvrdil, že taková možnost je zvažována, ale poznamenal, že rozhodnutí nebude následovat až do volby nového předsedy americké Sněmovny reprezentantů. Předchozí předseda, republikán Kevin McCarthy, byl odvolán 3. října.

Někteří republikáni se postaví proti "jedinému" návrhu zákona o výdajích na Ukrajinu, v souvislosti s nímž bude muset Biden učinit ústupky v otázce kontroly hranic a dalších bodů preferovaných pravicovými konzervativci, aby nový předseda sněmovny mohl předložit svůj požadavek k hlasování.

Aby získal maximální podporu, Biden přednese projev, ve kterém hodlá argumentovat potřebou pokračovat v pomoci Kyjivu. Podle mluvčího má prezident v úmyslu "sjednotit Ameriku v pochopení, proč je tak důležité podporovat Ukrajinu a co je v sázce". Datum projevu zatím není stanoveno, ale s největší pravděpodobností se uskuteční po zvolení nového předsedy Sněmovny reprezentantů.

Bývalý americký prezident Donald Trump a dva další přední uchazeči o republikánský prezidentský úřad opakovaně kritizovali Bidena za pomoc Ukrajině a zdůraznili, že peníze by měly být vynaloženy na domácí priority.

Od začátku ruské invaze schválil Kongres čtyři balíky vojenské pomoci v celkové výši asi 113 miliard dolarů. 30. září Spojené státy přijaly dočasný rozpočet, který neposkytuje Ukrajině finanční prostředky. Schválil jej Biden. Republikáni a demokraté zároveň slíbili, že otázku podpory Kyjiva zváží později.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2672

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023