Ukrajinská armáda od začátku roku zaútočila na sedmou ruskou ropnou rafinerii

5. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Na území Volgogradské ropné rafinérie vypukl požár v důsledku pádu sestřeleného dronu. Oznámil to gubernátor Volgogradské oblasti Andrej Bočarov.

Podle webu Volgograd Online vypukl požár na území závodu Lukoil-Volgogradněftěpěrerabotka v okrese Krasnoarmějskij ve Volgogradu. Plocha požáru dosáhla 300 metrů čtverečních. Podle zprávy ministerstva pro mimořádné situace byl požár uhašen. Podle guvernéra nedošlo v důsledku incidentu k žádným obětem.

Zatímco šéf Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o aktivaci systémů protivzdušné obrany v městské čtvrti Novooskol, kde trosky dronu poškodily obytné budovy a vozidla, gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubjev poznamenal, že v důsledku útoku nedošlo k žádným obětem a destrukci.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že v noci na 3. února síly protivzdušné obrany zachytily a zničily sedm ukrajinských dronů zaměřených na útoky na cíle v několika regionech země. Podle agentury ruská armáda sestřelila čtyři drony v Bělgorodské oblasti, dva ve Volgogradské oblasti a jeden v Rostovské oblasti.

Pozdě večer 2. února gubernátor Voroněžské oblasti Alexander Gusev oznámil sestřelení ukrajinského dronu u Voroněže, ale podle něj nebyly na zemi zaznamenány žádné oběti ani škody. Ministerstvo obrany Ruské federace o tomto incidentu neinformovalo.

Volgogradská rafinerie je největším producentem ropných produktů v Jižním federálním okruhu. Kapacita závodu je 14,8 milionu tun.

Nálety ukrajinských dronů, které v lednu zaútočily na nejméně šest ruských zařízení ropné a plynárenské infrastruktury, zasáhly vývoz velkých ropných společností. To vedlo k tomu, že vývoz benzínu v lednu klesl o 37 % a nafty o 23 %. Ministerstvo energetiky Ruské federace to vysvětlilo "neplánovanými opravami" v rafinériích a potřebami domácího trhu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1456

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2024