A proč nevysílá Česká televize tohle?

28. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Moderátor: Al-Džazíra získala videozáznam, na kterém izraelské síly v Gaze střílejí a zabíjejí dva neozbrojené Palestince. Jeden z mužů opakovaně mával něčím, co vypadá jako kus bílé látky, aby ukázal, že nepředstavuje hrozbu. Jejich mrtvoly pak pohřbívá buldozer. Izraelská armáda se k videu nevyjádřila a my vás upozorňujeme, že některé záběry v následující reportáži  vám mohou připadat znepokojivé.


Reportérka: Tito neozbrojení muži se snaží vrátit do svých domovů v severní Gaze. Jediná cesta tam vede přes ulici al Rašíd západně od města Gazy. A poblíž kruhového objezdu Nabulsi jihozápdně  od města Gazy jsou rozmístěny izraelské síly. Palestinec se blíží k izraelskému vojákovi. Vyvěsí bílou vlajku, mezinárodní znamení kapitulace, a izraelští vojáci mu umožní bezpečně se přiblížit. Mezitím se druhý mladý muž otočí zpět směrem k místu, odkud přišel. I on drží bílou vlajku.

Zde první muž mizí ze záběrů. Poté izraelští vojáci pomocí obrněného vozidla pronásledují mladíka, který od nich odchází, ten na ně mává malou bílou vlajkou, ale bílá vlajka nezabrání vojákům, aby na něj nezahájili palbu. 

Přijíždí izraelský buldozer a zde vidíme mrtvolu prvního muže na zemi. V posledním ponížení obrovský buldozer obě těla odhrne a pohřbí je do písku a odpadků. Izraelští vojáci se pokoušejí popravy utajit.

Místo pobytu skupiny palestinských svědků není známo. Hamás tvrdí, že v jakékoli dohodě o příměří musí být zahrnuto právo Palestinců na bezpečný návrat do svých domovů, aniž by je izraelští vojáci stříleli.

0
Vytisknout
1956

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024