U Násirovy nemocnice byly po odchodu izraelské armády objeveny dva hromadné hroby Palestinců - bez hlav, bez kůže a bez tělesných orgánů

22. 4. 2024

čas čtení 6 minut
Po stažení izraelských okupačních sil objevili Palestinci dva masové hroby poblíž Násirovy  nemocnice Nasser v Chán Júnisu. "Našli jsme mrtvoly bez hlav, těla bez kůže a některým byly ukradeny orgány," informoval ve svém prohlášení generální ředitel vládní mediální kanceláře. Od stažení izraelských okupačních sil bylo v masových hrobech v oblasti Násirovy nemocnice nalezeno více než 180 těl. Mezi těly jsou starší ženy, děti a mladí muži. Záchranáři vyprávěli, že byli svědky nálezu těl v plastových pytlích s hebrejskými nápisy. Mnohá těla měla ruce svázané za zády, což svědčí o tom, že byla před pohřbením do těchto masových hrobů popravena.

Válka v Gaze: Stovky těl objeveny v masových hrobech v nemocnici v Chán Júnisu
Záchranáři vyzvedli více než 200 mrtvol, včetně těl dětí, starších žen a mladých mužů.



Palestinská civilní obrana v neděli oznámila, že na nádvoří Násirovy nemocnice v Chán Júnisu na jihu pásma Gazy našla stovky těl Palestinců pohřbených v masových hrobech izraelskými silami.

 

 
Od nedělního poledne místního času bylo ze dvou masových hrobů v lékařském areálu vyzvednuto nejméně 200 těl.

Záchranáři odhadovali, že v hrobech je nejméně 400 těl.

Vládní mediální úřad v Gaze uvedl, že některá z nalezených těl byla bez hlavy a byla z nich odstraněna kůže a orgány.

Podle Al-Džazíry byla mezi nalezenými těly i těla dětí, starších žen a mladých mužů.

Záchranné týmy uvedly, že některá těla měla ruce svázané za zády, což naznačuje, že byla popravena a pohřbena na místě. 


Server Middle East Eye nemohl nezávisle ověřit, v jakém stavu se těla nacházela.

Jak se zprávy o masových hrobech šířily, přicházelo do nemocnice mnoho lidí v naději, že najdou pohřešované členy své rodiny.

Masové hroby byly objeveny několik týdnů poté, co izraelské jednotky ukončily tříměsíční invazi do Chán Júnisu, během níž pozemní jednotky opakovaně útočily na Násirovu nemocnici.

Nemocnice, druhá největší v Gaze a "páteř" zdravotnického systému na jihu Gazy, byla vyřazena z provozu po smrtících izraelských náletech v únoru, kdy se ve zdravotnickém komplexu ukrývalo 10 000 lidí.

Armáda do nemocnice dvakrát vtrhla po několikatýdenním lednovém obléhání, během něhož bylo podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí zadrženo 200 lidí a stovky pacientů a vysídlených osob, které se v budově ukrývaly, byly násilně odvedeny.

Zdravotnický personál hlásil, že ho izraelské síly svlékly do naha, zbily a ponižovaly, přičemž mnoho zaměstnanců a pacientů se stalo terčem palby odstřelovačů.

V březnu zveřejnila BBC ověřené záběry, na nichž jsou vidět zadržení a klečící lidé uvnitř komplexu po zásahu. Ověřila také záběry dokumentující 21 případů střelby na personál a pacienty během obléhání.

Zdravotničtí představitelé uvedli, že v nemocnici nebyl k dispozici elektrický proud a dostatek personálu, aby bylo možné ošetřit přibližně 200 pacientů, kteří zde po obléhání zůstali.

Podle mluvčího palestinského ministerstva zdravotnictví Ašrafa al-Qudry selhaly v nemocnici generátory, což přerušilo dodávky vody, zatímco odpadní vody zaplavily pohotovostní pokoje, což znemožnilo zbývajícímu personálu ošetřit pacienty na jednotce intenzivní péče.

Dodal, že nedostatek dodávek kyslíku, který byl rovněž důsledkem nedostatku elektřiny, způsobil smrt nejméně sedmi pacientů.

Izrael uvedl, že v nemocnici byli umístěni bojovníci Hamásu, což je tvrzení, které pravidelně uvádí při útocích na nemocnice v Gaze, přestože nepředložil žádné věrohodné důkazy o vojenské přítomnosti uvnitř nemocnic.

Další masové hroby

Nejedná se o první masový hrob, který byl ve zdravotnickém zařízení v pásmu Gazy objeven.

Tento nález následoval po dalším, který byl objeven na začátku tohoto měsíce ve zdravotnickém komplexu al-Šifa ve městě Gaza, dříve největší nemocnici v Gaze, která zůstala v troskách po dvoutýdenním útoku izraelských sil na konci března.

V pondělí bylo na nádvoří nemocnice nalezeno několik těl, včetně nejméně jedné osoby ve spodním prádle, která byla podle arabského reportéra Al-Džazíry na místě "nedávno popravena".

Poté, co se izraelské síly 1. dubna z nemocnice stáhly a zničily většinu zdravotnického komplexu, byly do al-Šify vyslány týmy z několika ministerstev, aby odvezly a identifikovaly těla.

Prohlídky byly zahájeny poté, co přeživší uvedli, že byli svědky hromadné popravy Palestinců izraelskými silami během náletu.

Izraelští vojenští představitelé uvedli, že jejich jednotky během patnáctidenního útoku na nemocnici zabily 200 lidí a 900 jich zatkly. Civilní obrana Gazy uvedla, že bylo zabito přibližně 300 lidí.

Armáda uvedla, že svůj nájezd provedla bez zranění civilistů a zdravotnického personálu. Zdravotnické organizace a očití svědci toto tvrzení důrazně odmítli.

Mezi zabitými byl i palestinský plastický chirurg Ahmad al-Maqadmeh a jeho matka, praktická lékařka Yusra al-Maqadmeh.

Zdroj v angličtině ZDE

3
Vytisknout
3080

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024