Masové hroby oběti zabitých Izraelci v Gaze

22. 4. 2024

čas čtení 2 minuty






Reportérka, Channel 4 News, pondělí 22. dubna 2024, 19 hodin: Před třemi měsíci zemřel v Násirově nemocnici Nassir v Chán Júnisu. Měl být pohřben okamžitě, ale teprve nyní, když se Izraelské obranné síly stáhly, může Samaya  svého manžela řádně pohřbít.

Žena: "Našli jsme Usámovo tělo, ale nemohli jsme najít tělo Mohammeda, jeho bratra. Jak jste viděli, na místě činu jsou hromady těl a některé oběti nelze najít, kdybychom Mohameda našli, pohřbili bychom ho vedle jeho bratra."

Reportérka: Vzpomínky jeho dcery na otce jsou stále jasné. Ale jak dlouho?

Holčička: Měl mě rád,  kupoval mi věci, bral mě ven.

Reportérka: Více než 200 těl bylo vykopáno z nemocničního komplexu Násir, kde byly pohřbeny v mělkém hromadném hrobě. Někteří z nich byli pacienti, kteří zemřeli na následky zranění nebo nemoci. Jiní byli zabiti, když Izrael ostřeloval a poté vtrhl do nemocnice s tím, že uvnitř jsou bojovníci Hamásu z řad personálu a mezi mrtvými byli i ti, kteří se v areálu nemocnice ukrývali.

A to ještě není konec. Včera bylo při izraelských náletech na Rafáh zabito nejméně 22 Palestinců, včetně osmnácti dětí. Přestože většina izraelských vojáků byla stažena, Izrael stále denně provádí nálety a premiér Netanjahu tvrdí, že navrhovaný velký pozemní útok na Rafáh se uskuteční. Pro zhruba milion lidí, kteří v Rafáhu táboří, je život už nyní zoufalý, v blízkosti jejich stanů tečou splašky a je akutní nedostatek potravin a léků. Třetina dětí mladších dvou let trpí akutní podvýživou. Nyní se k nim dostává více zásob, ale ani zdaleka ne dost. Tempo války se možná zpomaluje, řekl dnes jeden z humanitárních pracovníků, ale humanitární nouze se jen zrychluje.

0
Vytisknout
1368

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024