Gaza: Fatáh obvinil Hamás, že záměrně vytváří humanitární krizi

24. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Moderátorka televize Fatah oznámila, že Hamás útočí na humanitární pracovníky, krade potraviny a vodu a způsobil prudký nárůst cen potravin v pásmu Gazy, tvrdí izraelský list Jerusalem Post.

Palestinská politická frakce Fatah ve vysílání obvinila Hamás, že úmyslně zabíjel humanitární pracovníky, kradl pomoc a vytvářel potravinovou krizi v Gaze, uvádí vyšetřování Palestinian Media Watch (PMW) zveřejněné v neděli.

Moderátorka televize Fatah oznámila, že Hamás zaútočil na humanitární pracovníky, ukradl jídlo a vodu a způsobil prudký nárůst cen potravin v pásmu Gazy – což podle PMW představuje trojnásobný zločin.

"Pronásledování Hamásu vůči jakékoli straně, která je zdrojem pro distribuci [humanitární] pomoci nebo její zajištění, začalo na začátku války, když Hamás v polovině října [2023] pronásledoval známé osobnosti a týmy dobrovolníků na místě," uvedla moderátorka. "Zaútočil na ně a některé z nich zabil ze dvou důvodů: Za prvé, aby zabránil jakékoli aktivitě jakékoli [jiné] strany v pásmu Gazy; a za druhé, zajištění kontroly Hamásu nad pomocí a jejím skladováním, což samozřejmě vede k těmto šíleným a nereálným cenám, které nikdo nemůže zaplatit ve stínu této destrukce."

"Poté, co okupace bombardovala sklady kontrolované Hamásem, se nahromadění tun různých potravin a produktů pomoci, nad nimiž Hamás převzal exkluzivitu, stalo jasným, a to v době, kdy pásmo Gazy trpí hladem."

Po komentářích moderátorky byly přehrány záběry z rozhovoru pro Al-Džazíru, které ukazovaly ženu v enklávě, jak si stěžuje, že "pomoc se nedostává ke všem lidem", protože "pomoc směřuje do jejich [vlastních] domovů. Ať mě Hamás chytí, zastřelí a udělá si se mnou, co chce."

Humanitární krize v Gaze

Navzdory přebytku důkazů naznačujících, že Hamás krade pomoc v Gaze, šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell minulý měsíc podle agentury Reuters tvrdil, že za krizi v Gaze je zodpovědný Izrael.

V dubnu Bílý dům také tvrdil, že Izrael neudělal dost pro to, aby zajistil dostatečný přísun humanitární pomoci do Gazy.

Palestinští civilisté si stěžovali IDF, že Hamás krade pomoc, informoval v lednu deník The Jerusalem Post spolu s nahrávkami svědectví civilistů.

V jednom zaznamenaném hovoru civilista z Gazy vypověděl, že Hamás zavraždil jeho bratrance, protože se snažil požádat o pomoc UNRWA. V jiném rozhovoru jeden civilista řekl, že neopouští svůj dům, protože se obává, že se ho Hamás zmocní a použije ho k palbě na Izrael a zničení jeho domu.

Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja již dříve tlačil na islámské skupiny, aby poskytovaly dary do Gazy jako formu "finančního džihádu" proti Izraeli.

"Drazí bratři a sestry, říkejme tomu 'finanční džihád'. Islámský národ nedává 'dary'," řekl Haníja na konferenci v Kataru. "Není to jen humanitární problém, navzdory jeho nesmírnému významu a tomu, že Gaza potřebuje jakoukoli pomoc, kterou může dostat. To je finanční džihád. Měli bychom oživit tento princip islámské právní vědy v našem islámském národě – myšlenku vedení džihádu vlastním životem a penězi."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
928

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024